Sport

Fájó vereség a franciák ellen a hoki-vb-n

Remekül kezdett a magyar válogatott, de hadilábon állt a szerencsével, végül pedig 6-2-re kikapott.

Érdekes játék a jégkorong, ez bebizonyosodott kedd este is. A magyar válogatott nagyszerűen kezdett Franciaország ellen, Huet kapusnak volt egy nagy bravúrja, majd a kapuvas mentette meg a veterán hálóőrt Stipsicz lövésénél. Mégis a gallok szereztek vezetést, Ritz piszkált bele egy távoli lövésbe, Rajna tehetetlen volt.

Nem esett össze ettől a csapat, és Vas Márton révén gyorsan egyenlítettünk,

azonban jött Treille és ismét a riválisnak szerzett vezetést. A peches első felvonásra az utolsó perc tette fel a koronát, emberhátrányban voltunk, Fleury pedig úgy szerzett gólt, hogy a korong Wehrs korijáról a vas tövére, majd onnan a kapunkba pattant a korong…

Vas Márton gólja:

A második játékrészben a mieink elég pontatlanul játszottak, a franciák pedig nem erőltették túl a dolgot, nem ez az etap volt az oroszországi világbajnokság legszórakoztatóbb része. Mindössze nyolc kapura lövés volt összesen a játékrészben, azonban így is esett egy gól sajnos. Sajnos, merthogy azt ismét a franciák szerezték, egy felelőtlen korongeladás után Chakiachvili növelte háromra a különbséget.

Franciaország a harmadik harmad elején végleg eldönthette volna a meccset, nem tette, Sofron beleérős góljával így ismét nyílttá vált a meccs.

Sofron István gólja:

Ezután emberhátrányba kerültünk és már majdnem kiegészültünk, mikor ismét gólt kaptunk. Nem dőlt még el a meccs, a franciák butasága miatt kettős emberelőnybe kerültünk, ám dadogott a korong a magyar ütőkön, lövés nélkül pörgött le a két perc. A franciák ráadásul rögtön a kiegészülésük után betaláltak, Treille lőtte meg a harmadik gólját is, így 6-2-re nyertek a franciák.

A címben azt írtuk, hogy fájó ez a vereség. Fájó, mert a magyar csapat jól kezdett egy olyan meccsen, amit meg akart nyerni, a gólokat azonban mégis a franciák ütötték. Bár a második harmad felejthetőre sikerült, a sok felesleges kiállítás mellett voltak olyan szakaszai a meccsnek, amire lehet építeni a jövőben. A franciák megérdemelten nyertek, a 6-2-es eredmény ugyanakkor túlzó.

Folytatás szerdán, Finnország ellen.

Eredmény – jégkorong-világbajnokság, B csoport (Szentpétervár)

Magyarország – Franciaország 2-6 (1-3, 0-1, 1-2)

Gólszerzők: Vas M. (14.), Sofron (48.) illetve Ritz (10.), S. Treille (18., 54., 57.), Fleury (20.), Chakiachvili (38.)

Németország-Szlovákia 5-1 (0-1, 3-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 9 pont (20-2), 2. Finnország 9 (14-5), 3. Szlovákia 6, 4. Franciaország 5, 5. Németország 4, 6. Egyesült Államok 3, 7. Magyarország 0 (4-17), 8. Fehéroroszország 0 (5-20)

A csoport (Moszkva):
Norvégia-Kazahsztán 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Svájc-Dánia 3-2 (0-2, 0-0, 2-0, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Csehország 8 pont, 2. Oroszország 6, 3. Svédország 5 (9-7), 4. Norvégia 5 (8-8), 5. Svájc 4 (8-9), 6. Dánia 4 (7-8), 7. Kazahsztán 2 (9-12), 8. Lettország 2 (4-10)

Vége a meccsnek, Sofron gólja után után úgy tűnt, hogy van visszaút, de nem sikerült élni a kettős emberelőny adta lehetőséggel. 6-2-re nyert Franciaország.

Harmadik harmad

56-60. PERC: Eleinte jól adogattunk kettős fórban, de aztán teljesen szétesett a játékunk-. Végül kapuralövés nélkül telt el a két perc… Sajnos ez meg is bosszulta magát, Sacha Treille meglőtte a saját maga harmadik, csapata hatodik gólját (2-6). Bő három perc van vissza. A meccs végén is a magyar harmadban folyik a játék, ami nem csoda, Wehrs kiállítása miatt előnyben a franciák. Vége a meccsnek.

51-55. PERC: Most a magyar válogatottnál a momentum, a gól meghozta a fiúk kedvét, sorra vezetjük a támadásokat és berendezkedtünk a francia harmadban. Kovácsot küldik ki fogásért az 52. percben, újra emberhátrányban vagyunk. Már majdnem letelt az emberhátrányunk – Rajna kettőt is védett -, amikor Treille belépett a harmadunkba, jól megnézte a hosszú oldalt és egy hatalmas bombát ragasztott a hálóba (2-5). Vas Márton lövését védte Huet, majd egy szabálytalanság után volt némi kakaskodás a francia harmadban, amiből nagyon jól jöttünk ki, kettős emberelőnybe kerültünk bő hat perccel a vége előtt!

46-50. PERC: Nem nagyon erőltették a dolgot a gallok, egyszer lőttek kapura, az emberelőnyük végén. Galló rázta le a védőjét, lövőhelyzetig jutott, de nem talált kaput, pedig nagy lehetőség volt. GÓÓÓÓÓÓÓL!!!! Némi zavar támadt a francia védelemben, az üresen maradt Sofron a kapu előtt ért bele úgy a korongba, hogy az a hálóban kötött ki (2-4)! Még szűk 12 perc van hátra a harmadból. Lendületbe jöttünk, most Benk piszkált bele egy lövésbe a kapu előtt, ezt most védte Huet.

41-45. PERC: Folytatódott a meccs, Fleury egyből kiugrott, Rajna védett. Sikerült felállni a franciák harmadában a 42. percben, de Kóger passza pontatlan volt. Utána újra veszélyt teremtettünk a gall kapu előbb, de Nagy lövését, majd Sebők duplázását is védte Huet. Nagy szerencsénk volt, Fleury ütött luftot ziccerben. A 44. percben Sarauer követett el teljesen felesleges szabálytalanságot a támadó harmadban, újabb magyar emberhátrány.

Sajnos nem sikerült közelebb férkőzni ellenfelükhöz, sőt, itt a végén a már kivárásra játszó franciák növelték az előnyüket. Nehéz, de még mindig nem lehetetlen helyzetben a magyar csapat.

Második harmad

36-40. PERC: Alaposan megforgatták a mieinket a franciák, Stipsicz hatalmas mentése kellett ahhoz, hogy ne legyen meg a negyedik találatuk. Már három van közte, egy középső harmadban eladott korong után három francia játékos vitte egy magyar védőre a korongot, végül Chakiachvili fejezte be góllal az akciót a 39. perc elején (1-4). Erdély szerzett korongot a kapu mögött, visszatette Dudasnak kapásra, Huet azonban lábbal nagyot védett. Ez volt a harmad utolsó momentuma.

31-35. PERC: Ezt most megköszönhetjük nekik, a kapu torkából hibázott ziccert a francia különítmény. Meccsben maradtunk, de még ebben a felvonásban jó lenne feljönni egyre. Az őszintét megvallva frissebbnek tűnik a fehér mezes különítmény, egyenlő létszámban alig-alig érünk oda a gall kapu elé. Kicsit kijöttünk a szorításból, Sarauernek helyzetecskéje is volt, de továbbra is marad az 1-3 magyar szemszögből.

26-30. PERC: Bozont küldték ki két percre a játékvezetők, esély nyílt a felzárkózásra. Ezzel a fórral nem sikerült élni, de rögtön jön a következő: Dudásnak pakolt oda Bertrand és ismét 5 a 4 ellen támadhatunk. Előbb Dudás kétszer, majd Banham veszélyeztetett, és bár biztató volt az elmúlt pár perc, nem jött össze a szépítés.

21-25. PERC: Beragadtunk a kezdésnél, kapunkhoz szegeztek minket a franciák, de újabb gólt egyelőre nem sikerült ütniük. Kissé visszaesett az iram a jégen, az első öt percben igazából momentumunk nem volt.

Vége az első, számunkra rendkívül peches harmadnak. Nagyon jól kezdtünk, azonban mi kerültünk hátrányba és ugyan egyenlítettünk, egy szép egyéni akcióval, majd egy szerencsés találattal már 3-1-re vezetnek a franciák. Azonban semmi sincs még veszve! A korong csúszik, a hokiban bármi megtörténhet és a többi.

Hogy a szépre emlékezzünk, itt van Vas Márton gólja:

Első harmad

16-20. PERC: Benk előtt adódott nagy gólszerzési lehetőség, de Huet-ről ki sem pattant a korong, úgy védett. Banham minden pimaszsága benne volt abban a szélről leadott lövésben, amit az imént elengedett, a kapus csak éppen hogy védett. Nyom a magyar válogatott! A 16. percben Kóger lépett ki, de nem tudott túljárni Huet eszén. Ami szép az szép, ezt el kell ismerni: Treille okos cselekkel hozta magát lövőhelyzetbe egy korongszerzés után, majd Rajna lábai közt megszerzi a franciáknak újból a vezetést a 18. percben (1-2). 1:10-zel a harmad vége előtt Vas Jánost állították ki. Ezt hamar kihasználták a franciák… Fleury középre passzolt korongja Wehrs lábáról pattant a kapuvasra, onnan pedig a kapunkba (1-3)… A végén még Banhamnek volt egí ígéretes lövése, de kimaradt, vége a harmadnak.

11-15. PERC: Dudas teljesen feleslegesen akadályozta ellenfelét, újabb francia emberelőny. Ugyanazt a figurát próbálták meg a korongjáratás után, de Rajna most védett. A 12. percben Rajnának kellett bemutatnia egy fontos védést – még emberhátrányban -, botossal tolta a kapu mögötti védőhálóba a pakkot. Ezt a hátrányt is kibekkeltük, sőt, utána Chakiachvili szabálytalankodott a mi harmadunkban, jön az első magyar emberfór! GÓÓÓÓL! A 14. percben Nagy lőtt távolról, Huet védett, de a korong Vas Márton elé pattant,  ő pedig az üres kapuba emelt (1-1)! A góllal kiegészültek a franciák.

6-10. PERC: Bartalis próbálkozott egy úttörő trükkel a 6. percben, Huet azonban résen volt, ha nagy nehezen is, de rátenyerelt a korongra. Wehrs jól blokkolta a francia lövést, de nehéz két perc elé nézünk, Dudast küldték ki fogásért. Ez szép volt: a franciák nem tudtak mit kezdeni a magyar védekezéssel, hiába voltak előnyben, helyzetig sem jutottak. Neeeee… Ilyen nincs, az első valamire való francia támadás végén, a 10. percben Auvitu távoli lövésébe Ritz belenyúlt Rajna előtt, gól (0-1).

1-5. PERC: Megy a meccs, piros-feketében a mieink, fehér-kékben a franciák. Rajna Miki a kapunkban. Micsoda pech… Az első perc végén Galló volt harcos, visszatette a korongot, Erdély lövését a kapus tolta mellé a lepkéssel. Rögtön után Stipsicz találta el a vasat, a veterán Huet már verve volt. Megmaradt a magyar csapat lendülete, most Bartalis vette célba a kaput, Huet védte a laposan érkező korongot.

Köszöntöm a kedves olvasókat, fontos meccs előtt a magyar csapat. Szurkoljuk ki együtt a győzelmet! Ráhangolódás gyanánt egy fotó a bemelegítésről:

bemelegítés

Előzetes: a magyar jégkorong-válogatott eddig két meccset játszott az oroszországi elit-vb-n, előbb Szlovákiától, majd Kanadától kaptunk ki, ugyanakkor 1-4 ide, 1-7 oda, biztató képet mutatott Rich Chernomaz csapata. Ráadásul nekünk a francia-német kettősre kell odafigyelni, épp ezért a keddi lesz az eddigi legfontosabb meccsünk a világbajnokságon, amikor Franciaországgal találkozunk.

Elegendőt meríthettünk az első két meccsből, mert nem hiszem, hogy reális elvárás lett volna, hogy nyerjünk Szlovákia vagy Kanada ellen, viszont a játékunkkal megmutattuk, hogy van helyünk az elitben. Ezáltal több önbizalmunk lehet a mai meccsen, ami remélhetőleg győzelemmel fizet majd

– mondta Sebők Balázs a Magyar Jégkorong Szövetségnek honlapjának a meccs előtti átmozgató edzés után.

A kapuban Rajna Miklós kezd, íme, az összeállítások:

magyar-francia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik