Sport

Itt az újabb magyar sportbotrány

Újabb sportág, újabb felső vezető, újabb ügy. Ezúttal a judo van terítéken.

A Kiss László 55 évvel ezelőtti csoportosan elkövetett nemi erőszak ügye után úgy tűnik, más sportágnak is meg van a maga belső ellenzéke, akik az aktuális vezetést az ügy kirobbantásával próbálják gyengíteni. Ismét a Kiss-ügyet kirobbantó internetes lap a kiszivárogtató, így az analógiát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A fullank.com most a cselgáncs sportág állóvizét kavarja fel. Információjuk szerint sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával folyik nyomozása a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) ellen. 

A lap úgy tudja, egy, a NAV-ba érkezett feljelentés szerint dr. Tóth László, a szövetség elnöke, az MJSZ pénztárából korábban nagy összegű pénzt vett fel magáncélra, majd a jogosulatlanul felvett összeget nem a szövetség tevékenységével kapcsolatban használta fel, és később késéssel fizette vissza azt.

A nyomozás tényét a zuglói rendőrkapitányság megerősítette, közlésük szerint hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Dr. Tóth László Baráth Etele (kajak-kenu, 1995-től), Gyárfás Tamás (úszás, 1993-tól) mellett egyike azon sportvezetőknek, akik “időtlen-idők” óta vezeti szövetségét. Tóth 1998 óta áll a cselgáncsozó élén. Legutóbb 2014-ben, a Magyar Judo Szövetség évi rendes közgyűlésén erősítették meg posztján, akkor, amikor a Fővárosi Törvényszék kifogása miatt módosítani kellett a szervezet alapszabályát, és kivételesen az olimpiai ciklus közepén kellett tisztújítást is tartani.

mob.hu
Dr. Tóth László 18 éve vezeti a szövetséget (Forrás: mob.hu)

A mob.hu beszámolója szerint a közgyűlés  előtt már többen pedzegették, hogy valami nincs rendben, így “amikor a pénzügyi beszámolók kerültek terítékre, már felszínre tört a feszültség”, de végül a tagság elfogadta a pénzügyi beszámolót.

Ettől még dr. Antal Kadosa személyében ellenjelöltet állított a formálódó ellenzék, de a küldöttek végül 77–40 arányban újra bizalmat szavaztak dr. Tóth Lászlónak.

Tudni kell, a cselgáncsszövetséget, hasonlóan az összes többi javarészt állami támogatásokból gazdálkodó olimpiai sportághoz, negyedévente vizsgálja a minisztérium. Ha valami nincs rendben az elszámolásokkal, vagy éppen nem rendelkezik nullás adóigazolással a szövetség, úgy ugrik a támogatás.

A 24.hu megkeresésére Dr. Tóth László elnök megerősítette a nyomozás tényét és annyit mondott, délután a szövetség közleményben reagál a fullánk.hu oldalon megjelent állításokra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik