Sport

Olyan szezont produkált a Warriors, amihez Jordan is csak gratulálni tudott

Megdöntötték a legendás Chicago Bulls rekordját. Mostantól kezdve 73-9 minden idők legjobb mérlege az NBA alapszakaszában.

Húsz évet kellett rá várni, de a GSW megdöntötte a Bulls 1995-1996-os rekordját. A Bulls akkor a 82 mérkőzéses alapszakasz során 72-szer nyert és csak 10-szer kapott ki. Most a Golden State Warriors eggyel emelte a tétet, ők 73 győzelmet arattak és mindössze kilencszer hagyták el vesztesen a pályát.

Az már az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) magyar idő szerint csütörtök hajnali játéknapja előtt egyértelmű volt, hogy a Bulls rekordját beállítja a Warriors, Steve Kerr csapata azonban a Memphis Grizzliest is két vállra fektette az alapszakasz zárásaként. Ezzel sikerült történelmet írni, Stephen Curry 46 pontot szerzett, közte tíz triplát. Ő az első, aki egy szezonban 400 vagy annál több hárompontost bedobott.

Szeretnék gratulálni a Warriorsnak. A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket

– írta közleményében a meccs után Jordan.

Az 1995/96-os Bulls magasra tette a lécet

Minden idők legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan 1993-ban, három bajnoki gyűrűvel az ujján bejelentette első visszavonulását.

Karrierem csúcsára értem, már nem tudok ennél jobban bizonyítani

– mondta, majd elment baseballozni néhány évre.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

A Bulls már előtte is sorra döntötte az alapszakasz-rekordokat, 1991-’92-ben akkor klubrekordot jelentő 67-15-el zártak.

Jordan alig egy évet ütögetett, majd visszatért a parkettre, miután kiadott egy rövid sajtóközleményt, “I’m Back.” (Visszatértem.) 1995. március 19-én 19 pontot dobott az Indiana Pacers-nek egy vesztes meccsen.

Azt a szezont 47-35-el zárták, felejthető teljesítménnyel. Bejutottak ugyan a rájátszásba, de ott a második körben a Penny Hardawayjel és Shaq O’Neallel felálló Orlando Magic 4-2-es összesítéssel hazaküldte Jordanéket. A szezonban Jordan a 45-ös mezben kosarazott, ebben is baseballozott korábban, a klub ugyanis visszavonultatta a 23-ast.

Aztán jött a ‘95-’96-es szezon és az eddig felülmúlhatatlannak hitt 72-10, újra 23-as trikóban.

A szezont 105-91-el kezdte a Bulls a Hornets ellen, az első öt mérkőzésüket megnyerték. A vereségek a következőképp alakultak:

  • 94-88-as vereség az Orlando Magic ellen
  • 97-92-es vereség a Seattle SuperSonics ellen
  • 103-97-es vereség az Indiana Pacers ellen
  • 105-99-es vereség a Denver Nuggets ellen
  • 106-96-es vereség a Phoenix Suns ellen
  • 113-104-es vereség a Miami Heat ellen
  • 104-72-es vereség a New York Knick ellen
  • 109-108-as vereség a Toronto Raptors ellen
  • 98-97-es vereség a Charlotte Hornets ellen
  • 100-99-es vereség az Indiana Pacers ellen

A 10 vereség közül az utolsó három csak egy ponton múlt, a Bulls közel volt a hét vereséghez, és egyik zakó sem volt tíz pontnál nagyobb, kivéve a Knick elleni 32 pontos megsemmisülés. (A rájátszás második körében később a Bulls 4-1-el ütötte ki a Knicks csapatát.)

Az alapszakaszban a Bulls 105,2 pontot átlagolt, amivel ligalesők voltak, védekezésben 92,9 pontot engedtek, ezzel harmadikok, meccsenként átlagban pedig 12,2 ponttal dobtak többet, mint az ellenfél.

A szezon során csak kettő hazai meccset buktak el, idegenben pedig volt egy 33-as nyerő sorozatuk, ami ligarekord – volt, mígnem azt is megdöntötte most a Warriors.

Jordan az alapszakaszban 30,4 pontot átlagolt, Rodman összehozott meccsenként 14,9 lepattanót, Pippen is közel 20 pontot szórt, remekül kiegészítették egymást Jordannel. Olyan szimbiózist alkottak ők ketten, mint 2002-ben az MSZP és az SZDSZ.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

A kicsivel több mint 5 százalékot szerzett liberálisok koalíciós partnersége nélkül nem lett volna meg a többség a kormányzáshoz, Pippen nélkül pedig nem lett volna Jordan. Vagyis olyan biztos nem, akire most úgy emlékszünk, mint minden idők legjobb kosárlabdázójára.

Háromszögek forradalma

Amíg a Warriors a triplákkal forradalmasította elsősorban a saját játékát, addig ez a kilencvenes években a Bullsnak a triangle offense taktikával sikerült. A háromszög támadást Sam Barry mesteredző szabadalmaztatta, Tex Winter alkalmazta először a gyakorlatban, a Bullshoz pedig Phil Jackson vitte el a ‘89-’90-es idényben.

Winter 1995-ben lett a Bikák másodedzője, tizennégy év alatt hat bajnoki aranyat szerzett, majd követte Jacksont a Lakershez is, ahol további három gyűrűt szerzett.

A rendszer lényege, hogy a játékosok elég közel, néhány méterre állnak egymástól, gyorsan jártják a labdát és így könnyűvé válik az egy-egy elleni és a gyenge oldali játék is.

A háromszöget a center, a hármas poszton játszó alacsonybedobó, valamint az irányító alkotják. A gyenge oldalon marad az erőcsatár (más néven a magasbedobó) és a kettes poszton játszó dobóhátvéd, ez volt Jordan.

A triangle offense a Bullsnak hat, Jacksonnak tizenegy bajnoki aranygyűrűt hozott.

Itt van két videó róla, hogyan működött mindez a gyakorlatban:

A Warriors eggyel emelte a tétet

A szezon előtt a szakírók többsége címvédést várt a Golden State-től, igaz, némi visszaeséssel, elsősorban azért, mert a San Antoniót is nagyon összerakták. Az oaklandi csapat már az előző idényt is 67-15-ös alapszakasz-mérleggel zárta, ami egészen kiváló, főleg annak fényében, hogy előtte 51, azelőtt meg 47 győzelmet aratott az együttes.

A vezetőedzőt, Steve Kerrt a szezon előtt kétszer is műteni kellett a háta miatt, sokan kíváncsiak voltak, mire megy a távollétében a csapat. Addig Luke Walton dirigált a kispadon, és egészen jól tette,

a Warriors ligarekordot döntött azzal, hogy az első 24 meccsét megnyerte (a Milwaukee ellen kaptak ki először). Mikor Kerr január 22-én visszatért, 39-4 volt a mérleg.

A GSW támadójátéka már az előző szezonban is extra volt, a liga jelenlegi két legjobb triplázója, az ördöngös cseleiről és elegáns passzairól is ismert Stephen Curry, valamint „tesója”, Klay Thompson pedig nem vett vissza a tempóból, sőt!

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Melléjük pedig fokozatosan felnőtt a rendkívül sokoldalú, és szép csendben a liga egyik legjobb játékosává váló Draymond Green is, aki átlagban 14 pontokat bedobott a közösbe meccsenként az idényben, bő kilenc lepattanóval és több mint 7 assziszttal megfejelve a produkciót. Minden csapat elbírna egy hozzá hasonló kaliberű kosarast.

A Warriors dobta a legtöbb pontot és a legtöbb triplát a szezonban. Tette mindezt a legjobb hatékonysággal.

És játszi könnyedséggel, főleg Curry, aki új szintre emelte napjaink kosárlabdáját, gyakorlatilag bárhonnan életveszélyes a gyűrűre. Ráadásul egy vagy akár két védővel a nyakán is képes beverni a triplát, vagy az egész védelemből bohócot csinálva befejezni egy betörést.

Ami sokat számít, hogy a védekezés is jelentősen feljavult. Nem tartozik ugyan a liga legjobbjai közé a Golden State, de nem is erre épül a játékuk, amit jelenleg nyújtanak a deffenzív oldalon, az bőven elegendő a számukra. Vezetik ráadásul a ligát védőlepattanók terén, összesítésben a második legjobbak és a blokkok terén is kiválóan teljesítenek, a másodikak.

Itt az a kilenc csapat, amely legyőzte ezt a Warriorst:

  • Milwaukee Bucks – Golden State Warriors 108-95
  • Dallas Mavericks – Golden State Warriors 114-91
  • Denver Nuggets – Golden State Warriors 112-110
  • Detroit Pistons – Golden State Warriors 113-95
  • Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 137-105
  • Los Angeles Lakers – Golden State Warriors112-95
  • San Antonio Spurs – Golden State Warriors 87-79
  • Golden State Warriors – Boston Celtics 106-109
  • Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 114-117 – hosszabbításban

Jól látszik, hogy többnyire nem olyan erős ellenfél ellen eresztett le a csapat, ami azt is jelenti, hogy az igazán nagy riválisok aggódhatnak, ellenük rendesen felszívja magát a Warriors. Az egyedüli kivétel talán a San Antonio Spurs, ami igazán megnehezítheti az oaklandiek dolgát, de ők legkorábban csak a nyugati főcsoport döntőjében találkozhatnak.

A Spurson kívül pedig egyszerűen képtelenség olyan csapatot mondani jelenleg a ligából, amely egy négy győzelemig tartó párharcnak reális eséllyel vágna neki a Golden State Warriors ellen. És még a Spurs sem kimondottan.

(Adatok: Basketball-reference, NBA.com, ESPN)

Eredmények – NBA, alapszakasz

Boston Celtics-Miami Heat 88-98
Brooklyn Nets-Toronto Raptors 96-103
Charlotte Hornets-Orlando Magic 117-103
Cleveland Cavaliers-Detroit Pistons 110-112 – hosszabbítás után
Washington Wizards-Atlanta Hawks 109-98
Chicago Bulls-Philadelphia 76ers 115-105
Dallas Mavericks-San Antonio Spurs 91-96
Houston Rockets-Sacramento Kings 116-81
Milwaukee Bucks-Indiana Pacers 92-97
Minnesota Timberwolves-New Orleans Pelicans 144-109
Golden State Warriors-Memphis Grizzlies 125-104
Los Angeles Lakers-Utah Jazz 101-96
Phoenix Suns-Los Angeles Clippers 114-105
Portland Trail Blazers-Denver Nuggets 107-99

Ajánlott videó

Olvasói sztorik