Sport

Ifjúság elleni bűntettel is megvádolták Kiss Lászlót

Tovább gördült az 55 évvel ezelőtt elkövetett csoportos nemi erőszak miatt kirobbant Kiss László-botrány. Immár úszóügy kerekedett belőle, mi több, államilag szervezett doppingügy.

A Blikk talált egy apukát, aki arról vallott, hogy a nyolcvanas években, egy fővárosi uszodában úszó kislányát szervezetten, tudta nélkül “cselesen” doppingolták. Akkor a konkrét hely és az elkövető neve nem merült fel.

A nyugat.hu minden bizonnyal e történet kapcsán porolt le egy, már szintén a feledés homályába merült könyvet, amit 1988-ban, a szöuli olimpia emlékezetes súlyemelő doppingbotránya után írt két remek sportújságíró.

Pilhál György és Lépesfalvi Zoltán, Az elveszett ezüst című interjúkat is tartalmazó tényfeltáró riportgyűjteményében épp az a Dr. Csikány József nyilatkozik, aki maga is többszörös magyar bajnok, válogatott úszó volt a ’60-as években. Kiss László versenyzőtársaként még közös fénykép is készült róluk.

A képen balról jobbra: Csikány József, Fábián Béla, Kiss László és Lantos László.
A képen balról az első Csikány József, míg a harmadik Kiss László Fotó: MTI / Mikó László

Csikány gyermekei is remek sportolók voltak. Lánya, Csilla az úszást – válogatott is volt -, míg fiai az öttusát választották.

Csikány lánya kapcsán nyilatkozott a Kiss László és a Spartacus által is alkalmazott szervezett, “cseles” doppingolásáról. Az egykori úszóbajnok súlyos vádjait alábbi könyvrészlet tartalmazza. A jogász végzettségű Csikány konkrétan ifjúság ellen elkövetett bűntettel vádolta meg egykori úszótársát (155. oldal teteje).

Az elveszett ezüst 1

az elveszett ezüst 2

A Spartacus vezetőedzője, Kiss László a fiatalkorú úszókat tudtuk nélkül vitaminnak álcázott anabolikus szteroiddal tömte. A könyv szerint, amikor minderre fény derült, a következőképpen reagált a joggal dühös egykori úszótársa felháborodására:

nincs ebben az egészben semmi különös, mindenki, aki eredményt akar elérni, szedi az anabolikát.

Miután a dühös apa több helyen és szinten is nehezményezte a doppingolást, a klub keresztbe tett a versenyzőnek. A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy a könyv megjelent, de a kor sportpolitikai összezárása okán nemhogy ügy, de még csak egy ejnye-bejnye sem lett belőle.

A kor két legfelső sportszervezetének, az Állami Ifjúsági és Sporthivatalnak a vezetőjét (1986-1989) Deák Gábornak, míg a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát (1983-1989) Dr. Schmitt Pálnak hívták.

A 24.hu megkereste az egyik szerzőt, Lépesfalvi Zoltánt, aki úgy fogalmazott:

A könyv alapvetően a súlyemelők 1988-as doppingbotrányáról szólt. A Szanyi Andor, Csengery Kálmán ügyről. Feltehetőleg azért nem lett botrány az amúgy mellékszálként megírt Kiss László – Csikány József bekezdésből sem, mert az egészről tudott mindenki. Mármint a sportvezetés. No és más volt akkor a sajtó is. Nem volt internet, nem volt oknyomozás, egy magyar nyelvű könyv alapján, nem kerülhetett ki külföldre az ügy. Elszállt a levegőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik