Sport

Ifjúság elleni bűntettel is megvádolták Kiss Lászlót

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 12:02

Tovább gördült az 55 évvel ezelőtt elkövetett csoportos nemi erőszak miatt kirobbant Kiss László-botrány. Immár úszóügy kerekedett belőle, mi több, államilag szervezett doppingügy.
Korábban a témában:

A Blikk talált egy apukát, aki arról vallott, hogy a nyolcvanas években, egy fővárosi uszodában úszó kislányát szervezetten, tudta nélkül “cselesen” doppingolták. Akkor a konkrét hely és az elkövető neve nem merült fel.

A nyugat.hu minden bizonnyal e történet kapcsán porolt le egy, már szintén a feledés homályába merült könyvet, amit 1988-ban, a szöuli olimpia emlékezetes súlyemelő doppingbotránya után írt két remek sportújságíró.

Pilhál György és Lépesfalvi Zoltán, Az elveszett ezüst című interjúkat is tartalmazó tényfeltáró riportgyűjteményében épp az a Dr. Csikány József nyilatkozik, aki maga is többszörös magyar bajnok, válogatott úszó volt a ’60-as években. Kiss László versenyzőtársaként még közös fénykép is készült róluk.

A képen balról jobbra: Csikány József, Fábián Béla, Kiss László és Lantos László.
A képen balról az első Csikány József, míg a harmadik Kiss László Fotó: MTI / Mikó László

Csikány gyermekei is remek sportolók voltak. Lánya, Csilla az úszást – válogatott is volt -, míg fiai az öttusát választották.

Csikány lánya kapcsán nyilatkozott a Kiss László és a Spartacus által is alkalmazott szervezett, “cseles” doppingolásáról. Az egykori úszóbajnok súlyos vádjait alábbi könyvrészlet tartalmazza. A jogász végzettségű Csikány konkrétan ifjúság ellen elkövetett bűntettel vádolta meg egykori úszótársát (155. oldal teteje).

A Spartacus vezetőedzője, Kiss László a fiatalkorú úszókat tudtuk nélkül vitaminnak álcázott anabolikus szteroiddal tömte. A könyv szerint, amikor minderre fény derült, a következőképpen reagált a joggal dühös egykori úszótársa felháborodására:

nincs ebben az egészben semmi különös, mindenki, aki eredményt akar elérni, szedi az anabolikát.

Miután a dühös apa több helyen és szinten is nehezményezte a doppingolást, a klub keresztbe tett a versenyzőnek. A legmegdöbbentőbb az egészben az, hogy a könyv megjelent, de a kor sportpolitikai összezárása okán nemhogy ügy, de még csak egy ejnye-bejnye sem lett belőle.

A kor két legfelső sportszervezetének, az Állami Ifjúsági és Sporthivatalnak a vezetőjét (1986-1989) Deák Gábornak, míg a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárát (1983-1989) Dr. Schmitt Pálnak hívták.

A 24.hu megkereste az egyik szerzőt, Lépesfalvi Zoltánt, aki úgy fogalmazott:

A könyv alapvetően a súlyemelők 1988-as doppingbotrányáról szólt. A Szanyi Andor, Csengery Kálmán ügyről. Feltehetőleg azért nem lett botrány az amúgy mellékszálként megírt Kiss László – Csikány József bekezdésből sem, mert az egészről tudott mindenki. Mármint a sportvezetés. No és más volt akkor a sajtó is. Nem volt internet, nem volt oknyomozás, egy magyar nyelvű könyv alapján, nem kerülhetett ki külföldre az ügy. Elszállt a levegőbe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.