Sport

Hargitay András: Össztűz zúdul a magyar úszósportra és ez irdatlan károkat okoz

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hivatalos Facebook-oldalán egy hosszú anyag jelent meg, Hargitay András, a válogatott új kapitánya – Kiss László utódja – mondott véleményt az utóbbi időben történtek kapcsán.

Győrben már zajlik az olimpiai kvalifikációs országos bajnokság, Kozma Dominik révén megvan a huszonegyedik egyéni riói kvótánk, egy hónap múlva kezdődik az Európa-bajnokság, egyre közeledik az olimpia, mégis, valóságos össztűz zúdul a magyar úszósportra, ami irdatlan károkat okozhat

– kezdte Hargitay András, aki

nem érti, miért kell nyolcvanas évekbeli „homályos” doppingvádakat most előrángatni,

már csak azért sem, mert a szövetség jelenlegi vezetése akkor még egyáltalán nem volt hivatalban, és válogatott magyar úszót pozitív eredmény miatt még soha nem tiltottak el a sportág történetében.

A kapitány sajnálja, hogy Kiss Lászlónak le kellett mondania. De:

A lemondásával a sportág szempontjából ez a fejezet alighanem lezártnak tekinthető.

Mégis, ennek ürügyén újabb és újabb eseteket kreálnak, a szövetséget csak szóban támogató KÉSZ Zrt. ámokfutása az egyik legkirívóbb példa, még mindig arról beszélnek, hogy otthagyják a MÚSZ-t, holott egy fillért sem fizettek a szerződésben foglaltak szerint – a jogerős bírói ítélet miatt végül persze eleget tettek a kötelezettségüknek, és a több tízmilliós utalást egy nappal azután teljesítették, hogy közölték, nem támogatják tovább a sportágat” – így Hargitay.

Fotó: MTI
Hargitay András és helyettesei, Sós Csaba és Wladár Sándor Fotó: MTI

Gyárfás Tamás a legtöbbet tette a világ úszósportjáért

A kapitány érthetetlennek tartja a média viszonyulását is. Például nem érti, miért úgy tálalta a sajtó hétfői, M4-es szavait, ahogy. Hargitay András akkor azt mondta, másodlagos, hogy beszél-e Hosszú Katinkával vagy sem, a lényeg, hogy az úszónő érje el az álmait és diadalmaskodjon az olimpián.

„Ehhez képest mindenütt azok a címek harsogtak, hogy Hargitay András nem beszél Hosszú Katinkával.

Őszintén kérdezem: mivel érdemelte ki mindezt a magyar úszósport?

Az eredményeivel? A medencében ennél jobban aligha tudnánk teljesíteni, folyamatosan a legjobbak között vagyunk világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon. Netán lehetne ennél többet tenni sportdiplomáciában? Öt Európa-bajnokság van mögöttünk, az idén junior Eb-t rendezünk, a sportág készül minden idők legnagyobb kihívására, a jövő évi budapesti FINA-világbajnokságra, két évvel később junior vb esedékes, az elnök – aki főszerepet játszott abban, hogy többek között az öt korábbi Eb-t, illetve a világbajnokságokat hazahoztuk Magyarországra – januárban megkapta a FINA legmagasabb kitüntetését, mint aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért” – mondta, hozzátéve:

új uszodák épülnek, a MOB sportági rangsorában folyamatosan az első két hely egyike az úszás, sikeres programok zajlanak, az anyagi háttér végképp alkalmassá teszi a sportágat arra, hogy felvegye a versenyt az igazi szuperhatalmakkal.

Valóban azt várják a sportágért élő-haló emberektől, hogy hónapokkal a létező legfontosabb esemény, az olimpia előtt minden egyes nap a régmúltból előbányászott dolgokkal foglalkozzunk?

Szeretnének nyugodtan dolgozni

Az úszósport történetének első magyar világbajnoka szerint végre magára az úszásra kellene koncentrálnia mindenkinek.

„Azoknak is, akik úgy érzik, a sportágban nem kapnak teret, viszont évek óta kampányt folytatnak és naponta próbálják szítani a tüzet, ellentmondásokat próbálnak keresni a vezetői nyilatkozatokban. Gyárfás Tamás, akinek véleményem szerint vezetői kötelessége volt a lehetőségei szintjén a végletekig kiállni Kiss László mögött, elnézést kért, hogy ha bárkinek is akaratlanul megsértette az erkölcsi érzékét. Nem tagadta, hogy mint a magyar sportban vagy azon kívül is oly sokan, tudott arról, hogy Kiss Lászlónak több mint fél évszázada volt egy ügye, de ugyanúgy mint én, vagy más, annak részleteit nem ismerte.

Szeretnénk végre dolgozni, az olimpia évében egy sportágnak nyugalomra van elsősorban szüksége, hiszen minden egyes nap, ami felszított, oktondi kampányok jegyében telik, duplán-triplán üt vissza később, amikor századmásodpercek döntenek a medencében.

Közös érdekünk, hogy a tavaly öt évre bizalmat kapott elnök, akit 122-1-es szavazati aránnyal választottak meg, a sportág menedzselését továbbra is a megszokott, magas színvonalon végezze az elnökséggel összhangban, és magam is a válogatottra szeretnék összpontosítani – azt hiszem, hogy ez mindannyiunk közös érdeke. Megköszönjük, ha ebben végre mind többen és többen támogatnak bennünket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik