Sport

A WADA engedményt tett a meldoniummal lebukott versenyzőknek

Mentesülhetnek az eltiltás alól.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) úgy határozott, hogy azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól.

A WADA szerdán közölte, hogy azoknak nem kell büntetéstől tartaniuk, akiknek a mintájában a vizsgálat kevesebb mint egy mikrogramm meldoniumot mutatott ki.

Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz, nem tudni, hogy január elseje – a tiltólistára kerülés – előtt, vagy után szedett belőle a versenyző.

A hírt üdvözölte Vitalij Mutko orosz sportminiszter, aki korábban jelezte, hogy 40 orosz sportoló akadt fenn a vizsgálatokon ezzel a szerrel, többek között a teniszező Marija Sarapova és az úszó Julija Jefimova is.

Az orosz sportminisztérium üdvözli, s egyben támogatja a WADA döntését. Ez azt jelzi, hogy az ügynökség megértően viszonyul a problémához, s nem akar mindenáron mereven ragaszkodni a szabálykönyvben írottakhoz

– áll Mutko közleményében.

Alekszej Kravcov, az Orosz Korcsolyázó Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy ez alapján az ellenőrzésen fennakadt Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó egyaránt folytathatja a versenyzést.

A WADA hivatalos tilalmi listáján az év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik