Sport

Elhagyta a süllyedő hajót az olimpiai bizottság főnöke

24.hu
24.hu

2016. 04. 02. 15:09

Lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka.
Korábban a témában:

A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető ezredes távozását az igazságügyi minisztérium nem indokolta, brazil sajtóértesülés szerint viszont az áll a háttérben, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket.

Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki. Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban.

A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

Moreira távozásával és George Hilton sportminiszter szerdai lemondásával folytatódtak az olimpiát is érintő, nagy horderejű személyi változások a politikai és gazdasági válságban lévő Brazíliában. Mindezek ellenére több kormánytisztviselő is kijelentette, hogy a nyári olimpia előkészületei jól haladnak, és azokat a személyi változások nem befolyásolják.

Az instabilitás, a politikai zavarok és a gazdasági nehézségek rossz dolgok, és képesek bizonytalanságot előidézni, de az embereknek tudniuk kell, hogy a biztonsági műveletek másból is állnak, mint 85 ezer emberből. Nincs ok az aggodalomra

– magyarázta Andrei Rodrigues, az ország legfontosabb eseményeit felügyelő kormányzati ügynökség vezetője.

Az illetékesek már többször biztosították a közvéleményt arról, hogy készen állnak az olimpiával összefüggő feladatokra. “Nagyon felkészültünk az ilyen jellegű incidensekre

– mondta Eugenio Aragao igazságügyi miniszter, aki a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokra utalt.

A biztonsági erők a tesztversenyeken jól vizsgáztak, és Brazília más területein is rendeztek terrorelhárítási gyakorlatokat a közelmúltban. Az elmúlt évben a dél-amerikai országból mintegy száz tisztviselő utazott megfigyelőként olyan jelentős sporteseményekre, mint a Super Bowl és a Boston Marathon.

Ugyanakkor néhány alapvető biztonsági kérdést még mindig nem rendeztek megnyugtatóan. Továbbra sem írták alá például a biztonsági kamerákkal és kerítésekkel kapcsolatos szerződéseket.

Az igazságügyi minisztérium becslése szerint a biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz, pedig már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a területre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.