Sport

Olimpia 2016: lemondott a sportminiszter

Azért az elég komoly figyelmeztetés, ha a nyári játékok rajtja előtt öt hónappal Brazíliában lemond a sportért felelős első ember.

Mondjuk George Hilton brazil sportminiszter lemondása mögött nem elsősorban sportpolitikai okok, vagy az akadozó építkezés, netán a Zika-láz áll, hanem a belpolitikai válság, egészen pontosan Dilma Rousseff brazil elnök korrupciós botránya.

A 2014 decembere óta hivatalban lévő Hilton döntését az előzte meg, hogy pártja, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) előző nap kilépett a kormánykoalícióból és felszólította hat miniszterét lemondásuk benyújtására. Hozzátették, amennyiben a Dilma Rousseff elnök vezette kormányban nem köszönnek le a PMDB-s tárcavezetők, a párt fegyelmi vizsgálatot indít ellenük.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik, és szakértők egyre inkább Rousseff bukását valószínűsítik.

Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezen felül azt vetik az elnök szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.

 

Hilton helyét átmenetileg a tárca magas rangú tisztségviselője veszi át, aki a Brazil Kommunista Párt (PCdoB) tagja, és aktívan részt vesz az olimpiai játékok előkészítésében.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik