Sport

Pudzsaszertartással készül a csúcstámadásra Klein Dávid

Elérte a 4190 méter magasságban található alaptábort Klein Dávid, aki a 8091 méter magas Annapurna csúcsára készül a következő hetekben.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció Magyarországon március 11-én vette kezdetét, amikor Dávid Budapestről Katmanduba repült. A hegymászó azóta felkészült az utazásra Nepál fővárosában, majd a tegnapi napon elérte az alaptábort. Az expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó.

Így Dávid lehet az első magyar, aki feljut az Annapurna csúcsára.

Dávid a tegnapi napon már a 4190 méter magasan lévő Hum Khola alaptáborban pihent meg, és nagyon jó hangulatban mesélt arról, hogy mit is lát, ha a sátra mellől szétnéz a gleccser tövében.

Ha magam elé nézek, akkor kisebb füves területek vesznek körbe, illetve nagy oldalmoréna darabok, amik a gleccser által lerakott törmelékeket jelentik. Az alaptábor már szépen épül, úgy látom, hogy 50-100 ember lesz összesen a területen.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében Dávid a 8091 méter magasan található Annapurna csúcsára készül oxigénpalack nélkül, melyet egy több hetes akklimatizációs folyamat, lelki és fizikai felkészülés előzi majd meg.

Klein David_0

A 4190 méter magasan található Hum Khola alaptábor lesz a következő hetek állandó szállása Dávid számára, azonban innen folyamatosan egyre magasabbra mászik majd, és a felsőbb táborokban alszik, hogy a szervezetét felkészítse a több, mint 8000 méteres magasságra. Ha minden jól megy, akkor hazánk egyik legismertebb hegymászója már a holnapi napon eljut az 1-es táborba, ami azt jelenti, hogy ezzel eléri az 5000 méteres magasságot. Itt eltölt egy éjszakát, majd ismét pihen az alaptáborban.

Az egyes kisebb túrák során minden alkalommal feljebb és feljebb jut majd a tervek szerint a 2-es, 3-as és 4-es táborokhoz, majd amikor úgy érzi, hogy testileg és lelkileg is felkészült a csúcstámadásra, akkor indul neki a 8091 méteres magasságnak. A hegymászó nagyon jól érzi magát az alaptáborban, élvezi az expedíciót és boldog, hogy ismét a hegyek között van.

Dávidnak már arra is volt alkalma az alaptáborban, hogy részt vegyen egy pudzsaszertartáson, amelyet a helyiek a karmikus lehetőségek felébresztésére használnak. Dávid elmondta:

Az oltár köré fektettük azokat a tárgyainkat, amikre áldást kérünk. A szertartást az egyik konyhás fiú vezényelte le (aki láma tanítvány civilben) és igazán mókás volt nézni, hogy erre az órácskára minden más sherpa (és mi is) lestük a szavait, mozdulatait. A tábor főnöke volt a segéde.

Klein David_3

Az indulás előtt még Budapesten elmondta Dávid, hogy ha a fizikai állapota megengedi, akkor a felkészülés során akár majd táborokat is ugrik. Majd hozzátette:

Van egy olyan ökölszabály, hogy 1000 méterrel a csúcs alatt szabad aludni a csúcstámadást megelőzően ahhoz, hogy ezt követően jól akklimatizálódva indítsuk a csúcstámadást és sikerrel érjük el a hegy tetejét, így szinte a pihenés is munka. Ezt igyekszem majd a csúcstámadás előtt figyelembe venni.

Klein Dávid a tervek szerint május elején-közepén indulhat csúcstámadásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik