Sport

Ötmilliárdból kap tanácsot a budapesti olimpia

Kiválasztották a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nemzetközi tanácsadóit.

A magyar főváros az EKS, az M-IS és a PwC alkotta konzorciummal indul harcba a 2024-es olimpiarendezésért. A konzorcium megbízási díja összesen nettó 5,15 milliárd forint. Ez az összeg már része a korábban elfogadott 15 milliárd forintban maximalizált pályázati keretnek, tehát nem azon felüli összeg. A cégek mögött több sikeres rendezés és pályázás is van már – írja az Origo.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében Limában dönt a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok helyszínéről.

A pályázati anyagoknak részletesen ki kell térniük:

  • a sportlétesítményekre,
  • az olimpiai helyszínekre,
  • az olimpiai falura,
  • a nagyközönség, a hivatalos vendégek, az újságírók és a külföldi személyzet szállástervezésére,
  • a közlekedéstervezésre és közlekedési intézkedésekre,
  • a közlekedési és infrastrukturális beruházásokra,
  • a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.

Fontosak a biztosítási, bűnmegelőzési, a beutaztatással, vízummal kapcsolatos kérdések, az időjárási viszonyok, a doppingellenőrzés és a várostervezés is. Ezenfelül megnyugtató válasz szükséges az olimpiai játékok költségvetésének fedezetére, a gazdaságosságra, a játékok pozitív örökségére, a társadalmi és gazdasági hatásainak kérdéseire – sorolja a lap.

A budapesti olimpia 21 napig tartana, minimum 28 sportág szereplésével, körülbelül 15 ezer sportoló részvételével. A látogatók száma egymillióra tehető, a versenyeket várhatóan 6 milliárd televízió-néző fogja követni.

(Kiemelt képünkön az Olimpiai Védnökök Testülete alakuló ülése a Parlamentben. Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik