Sport

Ma is kapitális baromságra ébredt az ország

Nem fogják elhinni, mit terveznek a Margitszigeten.

Papp Krisztina közép- és hosszútávfutó. Olimpián kétszer képviselte hazánkat (2004 Athén, 2008 Peking), tucatnál is több magyar bajnoki címmel rendelkezik. Több atlétához, triatlonoshoz, öttusázóhoz, de ide sorolhatunk megannyi amatőr, sportolni vágyó embertársunkat is szinte haza jár a Margitszigetre.

Mindannyian ott futnak. Ott, ahol évtizedek óta kimért körökön képzik magukat az élsportolók, de nemcsak, mint a kocogók, körbe-körbe, hanem uram bocsá’, belül az aszfaltcsíkon is. Oda, vissza. Nagyjából 20 km/órás sebességgel. Ott, ahol rajtuk és a 26-os buszon kívül csak a korlátozott számú belépőengedéllyel rendelkezők autók koptatják az aszfaltot.

Az 50-es években már a legendás Balczó-Móna-Török öttusa-aranycsapat is ott futott, ahogy a Fábián-Martinek-Mizsér hármas is. Soha, senkit sem zavartak.

pentathlon.hu
A Balczó András, Dr. Török Ferenc, Dr. Móna István öttusacsapat második otthona volt a Margitsziget – a középső betoncsík használatával együtt. Fotó: pentathlon.hu

De most furcsa hírek érkeztek a Margitszigetről. Merthogy a KRESZ szerint az úttest futásra nem használható és ezt be is akarják tartatni!

Papp Krisztina azt posztolta közösségi oldalán, hogy Józsa Gábor futótársát a minap edzés közben megállították a rendőrök és figyelmeztették, hogy hamarosan meg fogják bírságolni azokat a futókat, akik belül, a betonon futnak. Másokat is figyelmeztettek már.

A Sziget egy kicsit a futók otthona is. Az idei év alapozását nehezen tudtam volna elvégezni, ha nem mehetek a “betonkörömre” tempózni. Majdnem minden hétvégémet ott töltöttem, volt, hogy a hó miatt még a könnyű futásokat is ott tudtam megoldani. A maratoni felkészülésem alatt volt, hogy több hónapon át minden egyes nap érintettem a belső részt

– fogalmazott posztjában olimpikonunk. A kiváló atlétanő megjegyzi azt is, remek a szigetet körbeölelő műanyag futókör – az amatőrök számára. Ott a profi futók nem tudnak edzeni, mert a tempófutásoknál nincs arra energia, hogy a kocogókat kerülgessék. Olyan ez, mintha Hosszú Katinkának a Rudas-fürdő közönségpályáján kellene készülnie az olimpiára…

A futók annyira nem értik, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a rendőrség miért tartja mindezt észszerűnek, hogy március 21-re demonstrációt szerveznek. Követeléseiket három pontban foglalták össze:

margitsziget

  • Nyilvánítsák a Margitszigetet Lakó-pihenő övezetnek (mivel egyértelműen pihenő-övezet). A jelenleg hatályos KRESZ szerint továbbra is behajthatnának autók engedéllyel, a buszok is, max. 20 km/h sebességgel. De így a gyalogosok és kerékpárosok is használhatják az utat. A keresztirányú forgalmuk miatt is indokolt.
  • A város parkjaiban lehessen (több) futó eseményt szervezni: Margitsziget, Városliget, Népliget, Óbudai-sziget.
  • Vizsgálja felül a főváros a futóversenyeket szabályzó rendeletét és növelje meg a II. és egyéb kategóriás versenyek számának keretét. (Akár létszámfüggően).

Megkockáztatom, nem kellene senkit sem megbüntetni és semmit sem felülvizsgálni, ergo demonstrálni sem. Csak, ha 50-60 éve valami szokásjog alapján tökéletesen működik, senkit sem zavar, akkor azt ne bolygassuk.

Frissítés:

Közben az ügy megoldódni látszik. Kiderült, csak egy-két rendőr volt túl lelkes, és a Patainus felújítása, illetve a 2017-es vizes világbajnokság felgyorsult munkálatai, a jelentősen megnőtt teherforgalom miatt “ijesztgettek”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik