Sport

Sarapova doppingesete: félnek és szörnyülködnek a teniszezők

A játékostársak döbbenten és értetlenül fogadták, hogy Marija Sarapova korábbi világelső teniszező hétfőn bejelentette, pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok azt mondta, decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére. A világranglista hetedikje elismerte, hogy megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de nem nézte át a listát.

Ez az egész sportvilág számára szörnyű hír, mivel a sportnak tisztának kell lennie, és annak is kell tűnnie

– jelentette ki a 14-szeres GS-győztes Rafael Nadal.

Az én orvosom folyamatosan figyeli a tiltólista változásait, én pedig száz százalékig megbízom benne. Tudom, mit veszek magamhoz.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A spanyol sztár közölte, nehéz elképzelni, hogy valaki nem veszi észre egy általa szedett készítmény betiltását, de mindenki hibázhat. A szabályok viszont adottak, és a bűnösöknek lakolniuk kell.

A női világranglistán ötödik román Simona Halep az mondta, ő mindig személyesen ellenőrzi a WADA-listát, és semmit sem vesz be anélkül, hogy ne egyeztetne előtte a szakértőkkel.

A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova úgy vélekedett, mindenkinek tudnia kell, hogy mi kerül a szervezetébe, ezért Sarapova óriási hibát követett el.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A WTA-rangsorban harmadik lengyel Agnieszka Radwanska kifejtette:

Félek, mert bármelyik tablettában lehet valami tiltott összetevő, engem idén már háromszor ellenőriztek. Ezért ha beteg vagyok, csak aszpirint veszek be, mert attól tartok, hogy egyébként valami más is bekerülhet a szervezetembe.

A nemzetközi szövetség (ITF) szándékos doppingolásnál négyéves, véletlen esetben pedig kétéves eltiltást javasol, ennek ellenére a 28 éves Sarapova – akinek a versenyengedélyét felfüggesztette az ITF – hangsúlyozta, vissza akar térni a pályára.

Elszánt vagyok. Bárcsak ne kellene ezen keresztülmennem, de sajnos kell, és túlleszek rajta. Köszönöm a rajongóimnak a sok bíztatást

– üzente Facebook-oldalán.

A világ legjobban kereső női sportolóját az amerikai Serena Williams búcsúztatta az Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indult. A szerdán elrajtolt Indian Wells-i szupertornától alkarsérülés miatt már korábban visszalépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik