Sport

Kosárlabda Eb-selejtező: először kapott ki a női válogatott

A rossz kezdés sokba került Izlandon.

A magyar női kosárlabda-válogatott kikapott Izlandon az Európa-bajnoki selejtező negyedik fordulójában, elszenvedve első vereségét a kvalifikációs sorozatban.

Az E csoportban veretlenül éllovas magyarok szombaton óriási csatában 65-64-re verték Pécsen a szlovákokat, a meccs hőse a honosított Quigley Allie volt, aki egymaga 27 pontot szórt. Az izlandiak aznap Portugáliában szerepeltek, és elszenvedték harmadik vereségüket is, így sereghajtók a kvartettben. A két csapat novemberi csoportmérkőzését 72-50-re nyerték a magyarok Miskolcon, a reykjavíki “visszavágóra” azonban Quigley nem tartott a csapattal.

A válogatott – amely júniusban a 14-20. helyen zárt a magyar-román közös rendezésű Eb-n – kissé “beragadt” a kezdésnél, így Stefan Svitek szövetségi kapitány 13-2-nél időt kért. A házigazdák ennek ellenére 22-10-re elhúztak, de a nyitónegyed végére hét pontra csökkent a különbség. A folytatásban két magyar pontra kilenc érkezett válaszul, és Krivacsevics Tijána ugyan remekelt, de a nagyszünetben így is 46-35 volt az állás. A túloldalon a Miskolcon 16 pontot dobó – és a DVTK-ban is megfordult – Helena Sverrisdottir ekkor 20 pontnál tartott.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Térfélcsere után a szigetországiak egy 9-0-ás rohammal kezdtek, és 57-36-nál eldőlni látszott a mérkőzés, ám a vendégek beleerősítettek, így a negyedik játékrész 68-56-ről indult. Sverrisdottir csak 2 pontig jutott a harmadik felvonásban. A zárószakasz elején a Svitek-gárda két alkalommal is feljött tíz pontra (68-58, 73-63), de ennél közelebb már nem tudott férkőzni ellenfeléhez.

A 3/1-es győzelmi mérlegnél tartó magyarok legközelebb, november 19-én a portugálokat fogadják.

A négycsapatos csoportokban – így az E jelű kvartettben is – az utolsók elleni eredmények kiesnek, így várhatóan az Izland elleni eredmények nem számítanak majd a sorozat végén.

A selejtezőkörből a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki a 2017-es Eb-re, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

Eredmény – Női kosárlabda Eb-selejtező, E csoport, 4. forduló

Izland-Magyarország 87-77 (22-15, 24-20, 22-21, 19-21)
A legjobb magyar dobók: Krivacsevics 24, Fegyverneky 12

A magyarok további programja:
november 19.: Magyarország-Portugália
november 23.: Szlovákia-Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik