Sport

Zika-láz: az olimpia idejére csökken a fertőzésveszély

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik vezetője szerint az olimpia idejére csökken a Zika-vírus okozta fertőzésveszély Rio de Janeiróban. Bruce Aylward pénteken azt mondta, hogy szerinte Brazília fantasztikus olimpiát szervez, s hozzátette:

a szúnyogok által terjesztett vírus augusztusra már visszaszorulóban lesz a térségben.

A WHO ügyvezető igazgatója elmagyarázta: a fertőzést terjesztő szúnyogpopuláció várhatóan elhagyja Rio de Janeiro környékét, mivel addigra a déli féltekén beköszönt a tél. Szerinte az is megkönnyíti a hatóságok dolgát, illetve egészségügyileg ellenőrizhetővé teszi az ötkarikás játékokat, hogy a verseny- és egyéb helyszínek viszonylag kis területen találhatóak.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik