Katinka Hosszu (HUN) competes on Women's 400 Medley during the Meeting international, FFN Golden Tour, Camille Muffat, 50m at Jean Bouin swimming-pool in Nice, France, on January 22 to 24, 2016 - Photo Stephane Kempinaire / KMSP / DPPI
Sport

Hosszú Katinka megint bemutatott a szövetségnek

24.hu
24.hu

2016. 02. 11. 06:40

Az úszónő a MOB-on keresztül üzent, nem vesz részt az országos bajnokságon, helyette Amerikában edzőtáborozik. Így erősen megnehezíti a női váltók riói kvalifikációját.
Korábban a témában:

A Magyar Úszó Szövetség eddigi gyakorlata szerint aki világversenyen rajthoz akart állni, annak el kellett indulnia az ob-n. Nem volt ez kőbe vésve, amolyan hallgatólagos szokás volt a mindenkori kapitány és a versenyzők közt. A váltók összeállítása, kvalifikációs idők megúszása miatt kimondottan fontos volt. És lenne is. Meg egyébként is, az ob, az ob. Adjuk meg neki a tiszteletet.

Mást ne mondjunk, az Egyesült Államokban az országos bajnokság az egyetlen válogató. Aki ott dobogóra áll, 1-3-ban van, az indulhat a világversenyen. Hosszú Katinka kirohanásai – első itt, második itt –óta tudjuk, Magyarország félig Amerika lett, félig szerencsére megmaradtunk magyarnak. Azt is megtanultuk, hogy a versenyzőnő és férje-menedzsere-edzője ennek szellemében zseniálisan lavírozik a két ország sportkultúrája között. Aktuális döntéseikben rendre azt az oldalt választja, kommunikálja, amelyik érdekeinek a legmegfelelőbb.

“Szakmai egyeztetés zajlott a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt. Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll”

– tájékoztatta a sportszerető embereket Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója a csütörtöki Nemzeti Sportban.

Végül is nem dől össze a világ. Eddig Hosszú számára az volt a fontos, hogy valamennyi egyéni számot megnyerje az ob-n, most épp az, hogy ne álljon rajtkőre.

Kiss László szövetségi kapitány érthetően szomorú. Ahogy fogalmaz a napilapban, a program az Európa-bajnokságon sűrű lesz, mindenkinek kedvezőbb lenne, ha a váltóknak – a 4×100 méteres, a 4×200-as gyors, valamint a 4×100-as vegyes – Győrben sikerülne megnyugtató időeredményekkel kivívni az olimpiai részvételt.

“Nem igényel indoklást, hogy minden egyes ötkarikás jogosultság milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4 x 200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Hosszú Katinka elkülönült a magyar úszósporttól, csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek… Ha valaki, én tisztában vagyok azzal, mit jelet az olimpiai aranyérem, de azt is tudom, egy-egy versenyző tettei milyen nagy hatással vannak a sporttársaira”

– nyilatkozta a 76. életévét taposó szövetségi kapitány.

Hosszú Katinka zseniális úszónő. Tiszta szívvel kívánjuk, hogy olimpiai aranyat, akár aranyakat nyerjen Rióban. Bármely váltónk olimpiai kvalifikációjához nem szükséges a személye. Ha másoknak sikerül megúszni a szintet, akár az olimpián a selejtező és a döntő között is be lehet cserélni a váltóba. Azonban nem kérdés, bármelyik váltó vele jobb eredményre képes, mint nélküle, ergo biztosabban ússza meg a kijutáshoz szükséges szintidőt.

Az országos bajnokság ilyen szempontból csak egy lehetőség a több közül arra, hogy valamelyik váltó a három közül kijusson az olimpiára. Épp egy lehetőséggel több, mintha csak az Európa-bajnokságon, élesebb körülmények között próbálkoznának a legjobb összeállításban.

Ezért Hosszú és Tusup mostani döntésével úgy néz ki nem csak a saját, de immár mások, úszótársai olimpiai lehetőségeit, eredményességét is befolyásolhatja akár.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

VALENCIA, SPAIN - FEBRUARY 10 :  Barcelona's Wilfrid Kaptoum (L) in action during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) semifinals second leg football match between Valencia and FC Barcelona at the Mestalla Stadium in Valencia, Spain on February 10, 2016. Burak Akbulut / Anadolu AgencyBizonyos Wilfrid Kaptoumnak köszönhetően dőlt meg Pep Guardiola csúcsa
Bayern Munich's Dutch midfielder Arjen Robben and Bochum's Janik Haberer (R) vie for the ball during the German Cup (DFB Pokal) quarter final football match Vfl Bochum v Bayern Munich on February 10, 2016 in Bochum, western Germany. / AFP / PATRIK STOLLARZ / RESTRICTIONS: ACCORDING TO DFB RULES IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED DURING MATCH TIME. MOBILE (MMS) USE IS NOT ALLOWED DURING AND FOR FURTHER TWO HOURS AFTER THE MATCH.
== RESTRICTED TO EDITORIAL USE == 
FOR MORE INFORMATION CONTACT DFB DIRECTLY AT +49 69 67880
 /Német Kupa: besétált a négy közé a Bayern