Sport

Hosszú Katinka megint bemutatott a szövetségnek

Az úszónő a MOB-on keresztül üzent, nem vesz részt az országos bajnokságon, helyette Amerikában edzőtáborozik. Így erősen megnehezíti a női váltók riói kvalifikációját.

A Magyar Úszó Szövetség eddigi gyakorlata szerint aki világversenyen rajthoz akart állni, annak el kellett indulnia az ob-n. Nem volt ez kőbe vésve, amolyan hallgatólagos szokás volt a mindenkori kapitány és a versenyzők közt. A váltók összeállítása, kvalifikációs idők megúszása miatt kimondottan fontos volt. És lenne is. Meg egyébként is, az ob, az ob. Adjuk meg neki a tiszteletet.

Mást ne mondjunk, az Egyesült Államokban az országos bajnokság az egyetlen válogató. Aki ott dobogóra áll, 1-3-ban van, az indulhat a világversenyen. Hosszú Katinka kirohanásai – első itt, második itt –óta tudjuk, Magyarország félig Amerika lett, félig szerencsére megmaradtunk magyarnak. Azt is megtanultuk, hogy a versenyzőnő és férje-menedzsere-edzője ennek szellemében zseniálisan lavírozik a két ország sportkultúrája között. Aktuális döntéseikben rendre azt az oldalt választja, kommunikálja, amelyik érdekeinek a legmegfelelőbb.

“Szakmai egyeztetés zajlott a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt. Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll”

– tájékoztatta a sportszerető embereket Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója a csütörtöki Nemzeti Sportban.

Végül is nem dől össze a világ. Eddig Hosszú számára az volt a fontos, hogy valamennyi egyéni számot megnyerje az ob-n, most épp az, hogy ne álljon rajtkőre.

Kiss László szövetségi kapitány érthetően szomorú. Ahogy fogalmaz a napilapban, a program az Európa-bajnokságon sűrű lesz, mindenkinek kedvezőbb lenne, ha a váltóknak – a 4×100 méteres, a 4×200-as gyors, valamint a 4×100-as vegyes – Győrben sikerülne megnyugtató időeredményekkel kivívni az olimpiai részvételt.

“Nem igényel indoklást, hogy minden egyes ötkarikás jogosultság milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4 x 200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Hosszú Katinka elkülönült a magyar úszósporttól, csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek… Ha valaki, én tisztában vagyok azzal, mit jelet az olimpiai aranyérem, de azt is tudom, egy-egy versenyző tettei milyen nagy hatással vannak a sporttársaira”

– nyilatkozta a 76. életévét taposó szövetségi kapitány.

Hosszú Katinka zseniális úszónő. Tiszta szívvel kívánjuk, hogy olimpiai aranyat, akár aranyakat nyerjen Rióban. Bármely váltónk olimpiai kvalifikációjához nem szükséges a személye. Ha másoknak sikerül megúszni a szintet, akár az olimpián a selejtező és a döntő között is be lehet cserélni a váltóba. Azonban nem kérdés, bármelyik váltó vele jobb eredményre képes, mint nélküle, ergo biztosabban ússza meg a kijutáshoz szükséges szintidőt.

Az országos bajnokság ilyen szempontból csak egy lehetőség a több közül arra, hogy valamelyik váltó a három közül kijusson az olimpiára. Épp egy lehetőséggel több, mintha csak az Európa-bajnokságon, élesebb körülmények között próbálkoznának a legjobb összeállításban.

Ezért Hosszú és Tusup mostani döntésével úgy néz ki nem csak a saját, de immár mások, úszótársai olimpiai lehetőségeit, eredményességét is befolyásolhatja akár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik