Sport

Megható ünneplést kapott minden idők egyik legjobb kapusa

Bár a New Jersey Devils hokicsapata hazai pályán 2-1-re legyőzte az Edmonton Oilers az NHL legutóbbi játéknapján, az eredmény ezen az estén teljesen másodlagos volt. Merthogy a találkozó előtt vonultatták vissza Martin Brodeur, az Ördögök korábbi legendás kapusának a 30-as mezét.

Amikor a színpadra szólították és belekezdett volna köszönőbeszédébe, a közönség egy emberként kezdett bele a „Marty! Marty!” rigmusba, Brodeur félbe is szakította mondandóját.

Épp el akartam mondani a magamét, amikor szóltak, hogy tartsak egy kis szüszenet, hagyjam, hadd éltessenek. Fantasztikus érzés volt, bár számítottam rá, hogy kapok majd egy kis ovációt, ez túltett a várakozásaimon

– mondta az nhl.com-nak a korábbi portás, aki 21 (!) szezonban védte a Devils kapuját. Karrierje végén, a 2014-15-ös szezonban hét meccs erejéig a St. Louis Bluest erősítette.

A liga számára is kiemelt jelentőségű volt az esemény, már egy hete napról napra vezették fel a ceremóniát. Persze ez nem véletlen, Brodeur ugyanis NHL-szinten is számos rekordot tart.

A kapusok közül ő játszotta a legtöbb alapszakasz-meccset (1266-ot), a bajnokság regurális szakaszában neki van a legtöbb győzelme (691), a legtöbb veresége (397) és a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzése (125).

Ha mindez nem lenne elég, zsinórban tizenkét, legalább 30 győzelmet számláló szezonja volt és ő az egyetlen az NHL történetében, akinek volt nyolc, minimum 40 győzelmes idénye.

Brodeur stílusa igazi kuriózum volt, ő jelentette az átmenetet a régi iskola és az újhullámos, ún. butterfly módszer között. A mai kapusokkal ellentétben csak a legindokoltabb esetben ment le térdelő állásba, ha tehette, inkább „kihordta lábon” a rizikós helyzeteket is.

A botkezelése is bámulatos volt. Bár kellett hozzá némi szerencse is, de ő az egyedüli, aki három gólt is szerzett karrierje során: kettőt az alapszakaszban, egyet a rájátszásban. Jellemző volt rá, hogy a palánkon körbelőtt, vagy a sarokba beemelt korongot begyűjtötte. A liga által bevezetett szabályt, miszerint a kapu mögött csak az arra kijelölt trapézben érhet koronghoz a kapus, el is nevezték a szurkolók Brodeur-szabálynak.

A rájátszásban is ütött gólt:

Háromszor volt bajnok a Devilsszel, kétszer pedig olimpiai bajnoki címhez segítette a kanadai válogatottat. Minden idők egyik legjobb hokikapusaként vonult be a történelemkönyvekbe.

Eredmények – NHL, alapszakasz

Boston Bruins-Los Angeles Kings 2-9
Buffalo Sabres-Florida Panthers 4-7
Columbus Blue Jackets-New York Islanders 2-3, szétlövés után
Philadelphia Flyers-Anaheim Ducks 1-4
Montreal Canadiens-Tampa Bay Lightning 4-2
Minnesota Wild-Dallas Stars 3-4, hosszabbítás után
Nashville Predators-Washington Capitals 3-5
New Jersey Devils-Edmonton Oilers 2-1
St.Louis Blues-Winnipeg Jets 1-2, szétlövés után
Chicago Blackhawks-San Jose Sharks 0-2
Calgary Flames-Toronto Maple Leafs 4-3
Colorado Avalanche-Vancouver Canucks 1-3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik