Sport

A kenyai sportolók is kihagyhatják az olimpiát a Zika-vírus miatt

Egyre nagyobb az aggodalom a Zika-vírus miatt.

Azt követően, hogy hétfőn az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága lényegében opcionálissá tette versenyzői számára a részvételt, a Kenyai Olimpiai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy nem indulnak versenyzőik a brazíliai olimpián, ha a Zika-vírus eléri a járványszerű szintet.

Miután a WHO főigazgatója múlt héten összehívta a független szakértőkből álló Vészhelyzeti Bizottságot, úgy tűnik a Kenyai Olimpia Biztosság átgondolja a részvételt.

Kipchoge Keino a bizottság elnöke azt nyilatkozta,

nem kockáztatjuk meg sportolóink egészségét, ha a Zika-vírus terjedése eléri a kritikus szintet.

A kenyaiak leginkább hosszútávfutóik révén éremesélyesek az ötkarikás játékokon, A marathon futás világrekordját például Dennis Kipruto Kimetto tartja 2:02:57-es idővel, amit 2014-ban a BerlinMarathonon futott.

A brazil hatóságok biztosak benne, hogy nincsenek veszélyben se a sportolók, se a nézők, kivéve talán a terhes nőket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint szoros kapcsolatban vannak minden szervezettel és naponta vizsgálják majd a résztvevőket.

A Magyar Olimpiai Bizottság is napi szinten figyelemmel kíséri a Zika-láz latin-amerikai alakulását, terjedését. Február 25-26-án, a MOB gyulai kihelyezett főtitkári értekezletén is kiemelt téma lesz a járvány. Siklós Erik MOB kommunikációs igazgató honlapunk kérdésére elmondta, mivel a lázat szúnyogcsípés terjeszti arról már döntés született, hogy az olimpiai falu magyarok lakta szállását extra szúnyoghálóval és szúnyogriasztókkal szerelik fel, továbbá a versenyzőknek, utazóknak hosszú ujjú ingek, pólók viselését ajánlják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik