Sport

NFL: Manning újra a csúcson, a Denver leradírozta a pályáról a Carolinát

Az előzetes várakozások után óriási meglepetés, hogy a Broncos nyerte az év legjobban várt meccsét. Lady Gaga énekelte a himnuszt, a félidőben volt Coldplay, Beyoncé és Bruno Mars, a végén pedig Peyton Manning emelte magasba a Vince Lombardi-trófeát – karrierje során másodszor.

Kerek számhoz érkezett az észak-amerikai futballiga (NFL) nagydöntője: magyar idő szerint hétfőn hajnalban, Santa Clarában az 50. Super Bowlt rendezték. Meg is adták a módját a jeles eseménynek, a találkozó előtt a gyepre szólították és jól megünnepelték a korábbi finálék legjobbjait, akik közül szinte mindenki meg is jelent a stadionban.

Ezt követően már a csapatoké volt a főszerep, az egész szezonban remekül teljesítő, megállíthatatlannak tűnő támadóegységgel bíró Carolina Panthers, és a liga legjobb védelmét felépítő Denver Broncos csapott össze egymással. Külön érdekes volt, hogy vajon a jövő sztárirányítója, Cam Newton, valamint a veterán Peyton Manning mit tesz le az asztalra.

A himnusz

A Super Bowlok egyik legfontosabb eleme, a meccs előtti himnusz. Ezúttal Lady Gaga adta elő, az amerikai énekesnő pedig nem fogta vissza magát, kissé túl is tolta a dolgot.

1. félidő

A Broncos kifejezetten jól kezdte a meccset, bár nem sikerült touchdownnal indítani, az első támadássorozat végén McManus értékesített egy 34 yardos mezőnygól kísérletet. Ezután érkezett a pályára a Panthers támadóegysége és olyat láthattunk, amire talán kevesen számítottak: az alapszakasz legjobbjának választott Newton kissé megilletődöttnek tűnt.

Volt is rá oka, ugyanis a denveri védelem ismét extrát nyújtott, Miller le is vadászta Newtont a Carolina gólterülete előtt, Jackson pedig TD-t ért el a szerzett labdával, a jutalomrúgás után pedig már 10-0-ra vezetett a Denver, és még csak az első negyedben járt a meccs.

Jacksoné volt az első denveri TD:

A második negyed elejéig kellett rá várni, hogy a Panthers is felpakolja az első pontokat a táblára, Stewart gyakorlatilag nem is bevetődött, hanem valósággal berepült a denveri gólterületre.

Ezután nem sokkal futballtörténelmet láthattuk, Norwood ugyanis produkált egy 61 yardos puntvisszahordást, ez pedig a leghosszabb a Super Bowlok történetében. Bár nem tudta TD-re váltani ezt a Broncos, McManus ismét rúgott egy mezőnygólt, ezúttal 33 yardról célzott pontosan, 13-7-vel vonultak a csapatok nagyszünetre.

A rekorder visszahordás:

A halftime show-nak ezúttal is megadták a módját, míg a játékosok szusszantak egyet, addig a közönséget a Coldplay, Beyoncé, Bruno Mars és Mark Ronson szórakoztatták.

Beyoncénak volt egy szép mentése, ha fenékre ül, ezzel lenne tele a világsajtó. Mondjuk ezzel is tele van:

2. félidő

A Carolina gondjait tetézte, hogy a harmadik negyedben kimaradt Gano 44 yardos FG-kísérlete, míg a túloldalon nem sokkal később McManus volt ismét eredményes 30 yardról. A Denveri védelem pedig továbbra is az őrületbe kergette Cam Newtont.

Némi remény felvillant, amikor a negyedik negyed elején sikerült labdát szereznie a Carolina-nak, ám végül be kellett érniük egy FG-lal, Gano 39 yardról már pontosan célzott. Ezzel azonban el is lőtte a puskaporát a Panthers, már nem szerzett több pontot a csapat, köszönhetően elsősorban Millernek, aki kiütötte Newton kezéből a labdát egy carolinai támadásnál.

A Denver Broncos a hajrában végleg eldöntötte a meccset: Anderson futott meg egy 2 yardos touchdownt, majd rúgás helyett kétpontos akciót hajtottak végre Manningék, az irányító Fowlert játszotta meg szépen, így a vége előtt három perccel ki is alakult a 24-10-es végeredmény.

Ekkor dőlt el végleg a meccs:

Az előzetes várakozások alapján kijelenthető: ez vaskos meglepetés. A Denver Broncos 1997 és 1998 után harmadszor hódította el a Vince Lombardi trófeát.

Az viszont nem ért senkit sem váratlanul, hogy a denveri védőegységből került ki a döntő legértékesebb játékosa, Von Miller vezérletével a Broncos hátsó alakzatának sikerült elérnie, hogy Cam Newton TD-passz nélkül hozza le a meccset – először a szezonban.

Mi lesz Manninggel?

A trófea átadása után természetesen arról faggatta a műsorvezető a karrierje egyik legvisszafogottabb teljesítményét nyújtó, mindössze 141 passzolt yardig jutó Peyton Manninget – aki másodszor lett bajnok -, hogy vajon ez volt-e az utolsó meccse, a hamarosan a 40. életévét betöltő irányító azonban trükkösen kibújt a válaszadás alól, úgyhogy a találkozón túl is lesz még min csámcsogni az elkövetkező napokban.

Eredmény – 50. Super Bowl

Denver Broncos – Carolina Panthers 24-10 (10-0, 3-7, 3-0, 8-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik