Sport

Csak Budapest pályázik a 2019-es egyéni asztalitenisz vb-re

Magyarország legutóbb 1950-ben rendezett világbajnokságot.

Budapestnek egyedüli pályázóként jó esélye van a 2019-es egyéni asztalitenisz világbajnokság megrendezésére.

Nátrán Roland, a magyar sportági szövetség (MOATSZ) elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az eseménynek a budapesti Syma Rendezvényközpont adna otthont, illetve a szövetség rendelkezik az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága – ezen keresztül a kormány -, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a főváros vezetésének írásos támogatásával.

A MOATSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi szövetségnek (ITTF) 222 tagországa van, így a legnagyobb nemzetközi sportszervezet, ezért az esemény kulturális és gazdasági szempontból is komoly jelentőséggel bír. Nátrán Roland kifejtette: a vb-pályázathoz jó alapot adott Magyarországnak a sikeres World Tour-verseny, illetve az idei, Tüskecsarnokban sorra kerülő Európa-bajnokság megrendezésének elnyerése is.

Karl Jindrak, az ITTF versenyigazgatója hozzátette: a bejárás alapján a Syma Csarnok alkalmas lesz a vb megrendezésére, viszont szükség van a padlóburkolat és a világítás felújítására. A sportvezető a részleteket illetően közölte, hogy a helyszín fő csarnokában lehetnek a televíziós mérkőzések, a másodikat szintén versenycsarnokként használják majd, míg a harmadik a játékosok gyakorlására szolgál majd. Jindrak beszélt arról is, hogy Budapest a szállodai férőhelyei, valamint infrastruktúrája alapján is ideális vb-helyszín lehet.

Faragó Judit, az ITTF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy bár más kontinensről is akadtak érdeklődők, a határidőig csupán Magyarország nyújtott be érvényes pályázatot, a rendezés elnyeréséhez már csak az ITTF közgyűlésének jóváhagyása kell, ez március 1-jén, Kuala Lumpurban lehet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar asztalitenisznek még mindig nagy a respektje a világban, hiszen Magyarország a vb-szereplések alapján a második legeredményesebb a világon, mindössze Kína előzi meg. Kiemelte azt is, hogy a nemzetközi szövetségben egy átalakulási folyamat megy végbe, s most már limitálják az egyéni vb-n résztvevő versenyzők számát.

Az ITTF korábban úgynevezett nyílt világbajnokságokat rendezett, amelyeken nyolcszázan vettek részt, most viszont korlátozza az indulók számát, s már a tavalyi kínai vb-n is csak 536 versenyző indult

– emlékeztetett Faragó, aki szerint ezzel a lépéssel a kisebb városok is lehetőséget kapnak a vb-rendezésre. Tájékoztatása alapján most már egyéniben egy ország legfeljebb három versenyzőt indíthat, a világranglistán első húszban lévő nemzetek további kettőt, míg a házigazda hatot. Párosban minden országot két duó képviselhet.

Nátrán Roland szerint Budapesten így 500-600 között lehet majd a versenyzői létszám, az akkreditált személyek száma pedig elérheti az 1500-at. Hozzáfűzte: a vb-nek csak multifunkcionális csarnok képes otthont adni, ezért nem jöhetett szóba az idei Eb helyszíne, a Tüskecsarnok.

Magyarország legutóbb 1950-ben rendezett asztalitenisz vb-t.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik