Wroclaw, 2016. január 26.
Nagy László (b) és Nagy Kornél (j), valamint a spanyol Juan Del Arco a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõjének 2. fordulójában játszott Spanyolország-Magyarország mérkõzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)
Élő Sport

Kézilabda Eb: az újabb vereséggel nagyon távol kerültünk az olimpiától

Vaskor Máté
Vaskor Máté

Frissítve: 2016. 01. 26. 20:112016. 01. 26. 18:07

Korábban a témában:

Az előző Eb-n bronzérmes, vb-4. spanyoloknál helyet kapott Talant Dujshebaev magyar szövetségi kapitány fia, Alex, a veszprémi Ugalde, valamint két szegedi, Garcia és Mindegia – írja beszámolójában az MTI.

Jól kezdett a magyar csapat, 3-1-re ellépett, sőt, 4-1 is lehetett volna, ám kimaradt egy büntető. A spanyolok ezt követően agresszívebb védekezésre váltottak, öt percig nem kaptak gólt, és egyenlítettek. Ám a magyarok ismét felpörögtek, és a gyors támadásokat rendre góllal fejezték be.

Wroclaw, 2016. január 26.
Mikler Roland kapus az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõjének 2. csoportjában vívott Spanyolország - Magyarország mérkõzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Fotó: MTI

Háromgólos hátrányban időt kért a rivális, és ezt követően megint jobban játszottak, majd a magyar időkérés sem törte meg a spanyolok lendületét, s 8-8 lett, igaz, fordítani nem tudtak.Ezek után Nagy László hatalmas góljaival sikerült tartani a lépéselőnyt, ugyanakkor elhúzni nem tudott az együttes. A szünet – mivel a magyar hálóőr, Mikler helyett mezőnyjátékos volt a pályán és üresen maradt a kapu – Garcia próbálkozott félpályáról, de a felső lécet találta el. Így 15-15-tel vonultak el pihenőre a csapatok.

A második félidő három spanyol találattal indult, kapaszkodni kellett, nehogy komoly legyen a hátrány. Olykor sikerült megjátszani a beállós Bánhidit, ám emberelőnyben nem tudott egyenlíteni a magyar csapat. Beállt az ex-veszprémi Sterbik a spanyol kapuba, ám kevés alkalommal védett, s 22-19-es spanyol vezetés után 23-23 lett, így nem maradt el az időkérés.

Hiába az egyenlítés, ismét erőre kaptak a spanyolok, és 10. perccel a vége előtt 27-24-re vezettek, ráadásul emberelőnyük alatt tovább nőtt a különbség.

Wroclaw, 2016. január 26.
Nagy Kornél (b) és Bánhidi Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda (j) és Juan del Arco (háttal) az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntõjének 2. csoportjában vívott Spanyolország - Magyarország mérkõzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Fotó: MTI

A hajrában minden energiáját mozgósította a Dujshebaev-csapat, sikerült közelebb férkőznie, Nagy László 9. góljával 29-28 lett az állás, a kapitány fia azonban betalált. Gazdag eredményes volt büntetőből, és az utolsó támadásoknál időt kértek a spanyolok, a végén pedig időn túli hétméteresből állították be a végeredményt.

Vesztes mérkőzés után mindig nehéz megszólalni. Ma volt az utolsó lehetőségünk, ettől a pillanattól kezdve az olimpiai játékokra való kijutás álom és nem realitás

– értékelt Talant Dujshebaev szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Hozzátette, amíg az alapvető dolgokat nem tudják megtenni, vagy csak nehezen, addig felesleges taktikáról beszélni.

Három napot pihentünk, ráadásul a svédek utánunk játszanak, így nem hivatkozhatunk fáradtságra. Fel kell készülnünk, harcolni, küzdeni, és meg kell nyernünk a svédek elleni mérkőzést.

A vereség azt jelenti, hogy ha este a svédek legyőzik a dánokat, akkor a magyarok matematikai esélyüket is elveszítik, hogy ott lehessenek a riói olimpián. Ellenkező esetben még halvány remény marad az ötkarikás selejtezős részvételre, de ehhez mindenképpen szerdán le kell győzni a svédeket.

Eredmény – Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 2. csoport, 2. forduló:

Spanyolország-Magyarország 31-29 (15-15)

gól: Rivera 5/4, Canellas 4, Entrerrios 4, Garcia Robledo 4, Tomas 4,  Ugalde 3, Dujshebaev 3, Aguinagalde 2, Gurbindo 1, Maqueda 1, illetve Nagy L. 9, Nagy K. 5, Jamali 3, Bodó 3, Bánhidi 2, Gazdag 2/1, Ancsin 1, Faluvégi 1, Iváncsik 1, Schuch 1, Zubai 1

Hírfolyam 0 új
18:13

A pillanatnyi állás

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:13

A magyar mellett még az orosz, a macedón, a fehérorosz, a norvég és a svéd válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára kiadó két helyért. Ebből a hatosból a veretlen norvégok kényelmes helyzetben vannak, eddig hat pontot szereztek, így vagy olimpiai selejtezőn vehetnek részt vagy pedig egyenes ágon kijutnak Rióba. Utóbbihoz az kell, hogy aranyérmesek legyenek, illetve a franciákkal vívják a döntőt.

Az oroszoknak három pontjuk van, ebből két pontot a magyarok ellen szereztek. A svédek jelenleg egy ponttal állnak. A többieknek nincs pontjuk, ám a fehéroroszok és a macedónok még játszanak egymással, így legalább egyikőjüknek biztosan lesz pontja.

Amennyiben a magyarokat ebből a hat válogatottból ketten előzik meg – a norvég már biztos -, abban az esetben akkor marad esély az olimpiai selejtezőre, ha valamelyikük megnyeri az Eb-t vagy a világbajnok franciákkal döntőzik.

A magyaroknak alap, hogy a wroclawi csoportban a svédeket meg kell előzniük, azaz le kell őket győzni. Az oroszokat már csak akkor lehet megelőzni, ha a spanyolok ellen sikerülne legalább a pontszerzés.Amennyiben az érintett hat együttesből három csapat is Talant Dujshebaev szövetségi kapitány gárdája előtt zár, akkor minden remény elszáll, és az olimpiák történetében először fordul elő – leszámítva az 1984-es Los Angeles-i bojkottot -, hogy nem lesz ott a játékokon sem a férfi, sem a női magyar válogatott.

18:21

Azok a fránya büntetők

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:21

Ahogy ahhoz a korábbi meccseken hozzászokhatunk, a hetes lövés nem megy a mieinknek, Hornyák hibázott most. Rivera pedig szépít a másik oldalon (2-3).

18:24

Problémák az M4 sportcsatornánál

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:24

Hajdú B. István a hatodik perctől telefonon közvetíti a találkozó kapcsolati hiba miatt. Kicsit retró feelingje van a dolognak. Rivera újabb találatára Nagy Kornél válaszol közben (3-4).

18:27

Mikler sziporkázik

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:27

11 perc alatt négy védést hozott össze és már hárommal vezetünk. Bodó az ötödik, Nagy Kornél a hatodik magyar gólt jegyezte (3-6). Időt is kérnek a spanyolok.

18:37

Felpörögtek az események

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:37

Dujshebaev fia kiegyenlített, majd Canellast kiküldték két percre, ezt pedig rögtön kihasználta a magyar csapat Bodó révén (8-9).

18:45

Potyognak a gólok

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:45

Kétszer egalizáltak a hispániaiak, majd Nagy Laci kétszer visszaveszi nekünk a vezetést.

18:47

Öt perc a pihenőig

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:47

Továbbra is nálunk az előny, 13-12 áll az eredményjelzőn. És hála az égieknek Hajdú B. István hangja újra régi fényében tündököl.

18:54

Döntetlen a szünetben

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 18:54

Sikerült egalizálnia a spanyoloknak, de akár vezethetnének is a szünetben, ha üres kapura sikerült a félpályáról betalálniuk az utolsó másodpercekben.

19:07

Benne van a meglepetés a mieinkben

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 19:07

Az Európa-bajnokságon most játszik a legelszántabban a magyar csapat és partiban van a spanyolokkal. Ha tudjuk tartani ezt a szintet, akkor hősies győzelem is lehet a vége.

19:15

Bánhidi villant

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 01. 26. 19:15

Pazarul kapta le a lasztit a levegőből Nagy László átadása után, majd kíméletlenül be is dobta Sterbik mellett a kapuba.

Kommentek

Megtalálták a nejlonzacsis-mezes Messi-rajongó kisfiút!
La Gazzetta dello Sport: Kertész Géza, a labdarúgás Schindlere