Sport

Vízilabda-Eb: iskolajátékkal bronzérmes a férfi válogatott

Benedek Tibor csapata motiváltan és jól játszott, így éremmel utazhat haza.

A Montenegró elleni vesztes elődöntő után fel tudott állni a padlóról a férfi vízilabda-válogatott. Benedek Tibor csapat kiválóan játszott a Görögország elleni bronzmérkőzésen. Két negyed után már négy góllal vezettünk (4-8), Nagy Viktor ihletett formában védett, valamint a torna felfedezettje, Manhercz Krisztián is folytatta remek játékát.

A második félidő második felében is kiengedett a motiváltan játszó együttes, de ezt hatgólos előnyben (5-11) meg is tehette. A görögök csak a legvégén tudtak kozmetikázni az eredményen, de reális esélyük a győzelemre nem volt.

A bronzérem kvótát nem ért, azt majd egy tavaszi selejtezőtornán harcolhatja ki a válogatott. Kijelenthető, hogy ott nehéz dolga nem lesz, szinte biztosra vehető, hogy a hölgyek mellett ők is ott lesznek Rióban.

Eredmény – Férfi vízilabda Európa-bajnokság, bronzmérkőzés

Görögország – Magyarország 10-13 (2-4, 2-4, 1-2, 5-3)

IV. negyed

5-8. PERC: A görögök egy erőtlen lövéssel tudták befejezni az emberelőnyt, Nagy simán védett. Sajnos lövésig sem jutunk, de ők is jócskán mellé lőnek. Kis kiharcol egy kiállítást, Benedek pedig időt kér. Hosnyánszky két lóba után zúdított a jobb sarokba (7-13). A világ végéről betalálnak a görögök, ezt már nem oszt, nem szoroz (8-13). Bő egy perccel a vége előtt még egy magyar fór. Gyorsan ellőttük, de a kapus hárítani tudott. Lehetőséget kap Bisztritsányi is a kapuban, egy peches góllal felavatják, a blokkról pattant be (9-13). Újabb szerencsés görög gól, Bisztritsányi hátára pattant a kapufáról a labda, majd onnan a kapuba (10-13). Véget ért a mérkőzés, bronzérmes a válogatott!!!

1-4. PERC: Az utolsó negyed első támadásai is a mieinké, Kis csavarása azonban mellé ment. Gyorsan sikerül visszaszerezni a játékszert, a kiharcolt fór után pedig Bátori fejezte be a támadást (5-11). Szép görög gól, Mourikis kibújt Gór Nagy szorításából, majd bedobta (6-11). Kis ellen ítéltek, a kontra után Vlachopoulos bevágta a rövidbe (7-11). Kiszórnak két görögöt is, de lövésig sem sikerült eljutni.A magyar kapu előtt is egy kontra, Hárai pedig klasszikus centergólt szerez (7-12).

III. negyed

5-8. PERC: Kis túlzással letépik Hárai fejét, a kiállítás után Vámos pattintja a labdát a rövid sarokba (5-10). A görög próbálkozást sikerült leblokkolni, a túloldalon Varga Dániel mellé tüzelt. Kis kiállítása után azonnal megpróbálkoztak egy ejtéssel, de Nagy lekapta. Benedek időkérése után kaptunk egy fórt, Manhercz bombáját védte a görög cserekapus. Nagy kilép a kapuból, és megszerzi a centernek betett labdát. Újabb görög kiállítás, de hiába a gól, nem adják meg, mert Hárai két méteren belül tartózkodott. Fél perccel a vége előtt időt kért a görög mester, de mindkét lövést blokkolni tudtuk.

1-4. PERC: A második félidő első ráúszása a miénk, a pontatlan passzt azonban elhalásszák a görögök. A hetedik görög fórt Vámos kiváló blokkja zárja le. A centernek betett labdát elpiszkálta a görög védő Decker elől. Miénk a labda, a megúszás után Bátori pattintotta be (4-9). A támadóidő végén ellőtték a rövid sarokra, de Nagy a helyén volt. Hárai harcolt ki egy fórt, de Erdélyi az oldalhálóba püföli. Emberelőnyben Fountoulis szépen kilőtte a hosszú felsőt (5-9).

Fotó: MTI
Fotó: MTI

II. negyed

5-8. PERC: A támadóidő legvégén lőtték el a görögök, Gór Nagy kezéről kipattant a labda. Vámos tüzelt távolról, megint hárommal megyünk (3-6). Lövés nélküli görög akció után sikerült megúszni, Hárai pedig bebombázta a szélről (3-7). Nagy ihletett formában véd a 150. válogatott mérkőzésén, megint hatástalanított egy próbálkozást. Kaptunk egy fórt, Benedek pedig időt kért. A 18 éves Manhercz csodálatos gólt ragasztott a felsőbe (3-8). Nagy bajban a görögök, jön is az időkérés. Szépen kijátszották a fórt, Mourikis őrizetlenül maradt, és a hosszúba lőtt (4-8). A negyed végén nekünk is odaítélnek egy emberelőnyt, de ezt sajnos elkapkodtuk.

1-4. PERC: A görögöké a labda a ráúszás után, de az átlövés csemege Nagy Viktornak. Gyönyörűen kijátszott magyar támadás után Decker már a második gólját szerzi (2-5). Kiváló védekezés, lövésig sem jut Görögország. Az átlövésünket blokkolják, majd megszerzik a kipattanót. Első görög fór a második negyedben, Genidounias nagyon bevágta hátulról (3-5). Nem sikerül bejátszani a centernek, megint ők jöhetnek.

I. negyed

5-8. PERC: Ők is kaptak egy fórt, Nagy viszont egy remek védést mutat be. Manchercz hatodik gólját szerzi az Eb-n, amivel már hárommal megyünk (1-4). Megint hárít a magyar kapus, de kollégája is bemutat egy védést. Ezt az előnyt már kihasználták a hellének (2-4). Görög időkérés után nincs újabb gól, mellélőtték. Benedek Tibor is időt kér. Sikerül kiharcolni egy kiállítást, de négy másodperc alatt már nem tudunk újabb gólt lőni.

1-4. PERC: Az első támadás a miénk, amelyet rögtön góllal fejezünk be. Vámos a blokk mellett visszahúzta a rövid sarokba (0-1). Az első lövést védte Nagy, a sarokdobás után magyar kézről pattant be a labda (1-1). Kihasználjuk az első emberelőnyt, Decker kiemelkedett, majd bezúdította a hosszú sarokba (1-2). Görög kapufa után Erdélyi szedte össze a labdát, sajnos támadásban eladtuk. Kiváló védekezés emberhátrányban, a blokkról pattant fölé. Újabb magyar fór, Hosnyánszky átlövése pedig becsúszott a kapus keze alatt (1-3).

Előzetes:

A férfi vízilabda válogatott elveszítette a Montenegró elleni elődöntőt, így nem az utolsó, hanem az utolsó előtti mérkőzést játssza a belgrádi kontinenstornán. A bronzmérkőzésen az a Görögország lesz az ellenfél, amellyel már találkoztak a fiúk az Eb-n. A csoportkör első meccsén csaptunk össze a hellén válogatottal, akkor döntetlen született.

A vereség után Benedek Tibor érthető módon nagyon csalódott volt, így értékelt a találkozó után:

Végig jól játszottunk és harcosan, benne volt a győzelem lehetősége. A negyedik negyedben egy-két momentum meghatározó volt. Kihagytunk egy kettős emberelőnyt, ők egy lefordulás után lőttek gólt. Pici dolgokon múlt, mint ahogyan egy ilyen szoros meccsen mindig. A negyedik negyed közepéig biztos voltam benne, hogy ezt a mérkőzést meg tudjuk nyerni.

Mivel a döntőbe nem sikerült bejutni, biztossá vált, hogy a válogatott csak az olimpiai kvalifikációs tornán juthat ki Rióba.

A férfi vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (mindannyian A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (mindannyian ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik