Budapest, 2015. október 19.
Borkai Zsolt, Gyõr polgármestere az Audi gyõri motorgyárának fejlesztésérõl szóló támogatási szerzõdés aláírásán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. október 19-én. A kormány 6 milliárd forinttal támogatja a gyár újabb 32 milliárd forintos fejlesztését. A beruházással 380 új munkahely jön létre.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Sport

Borkai Zsolt: Nem kell pánikot kelteni

24.hu
24.hu

2016. 01. 21. 21:44

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar sportolók létszáma a riói olimpián megközelítheti a londonit, így a sportszakemberekkel és a kísérőkkel együtt 300 tagja lehet a magyar delegációnak.
Korábban a témában:

A MOB első embere az M4 Sport csatorna csütörtök esti élő műsorában beszélt a riói előkészületekről és várakozásokról, valamint a magyar sport aktuális kérdéseiről.

Borkai Zsolt – még a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság magyar-montenegrói férfi elődöntője előtt – úgy fogalmazott,

nem kell pánikot kelteni amiatt, mert most kevesebb kvótája van Magyarországnak, mint négy éve, London előtt.

A sportvezető kiemelte: a jelenlegi 63 kvóta ugyan elmarad a 2012 januári 83-tól, de lényeges különbség, hogy abban benne volt az akkor már biztos olimpiai résztvevőnek számító férfi vízilabda válogatott.

Nem gondolom, hogy el tudjuk érni a londoni létszámot, de közelíthetünk hozzá, így Rióban is egészen jók lehetünk

– fogalmazott a MOB elnöke, aki még további 86 kvóta megszerzését tartja lehetségesnek, egyúttal úgy véli, a magyar sport 2015-ös eredményei bizakodásra adnak okot.

Borkai úgy érzi, az egyéni sportágakat tekintve leginkább cselgáncsban (8 fő), vívásban (7) és birkózásban (5) van esély a létszám jelentős növelésére, de nagyon bízik abban, hogy a férfi és a női vízilabda-válogatott is ott lesz Rióban. A férfi kézilabdázókat illetően ugyanakkor szerinte “van ok az aggodalomra”.

Sokat számít, hány csapatunk van kint, mert velük egészen más az olimpia hangulata

– fűzte hozzá.

Az elnök beszélt arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság jó ütemben halad a riói olimpiai előkészületekkel, mostanra, 198 nappal a rajt előtt a szükséges feladatok 80 százalékát már elvégezte.

Biztos vagyok benne, hogy Rióban minden szempontból magas szinten fogjuk képviselni az országot

– hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a MOB elnöksége legutóbbi ülésén elfogadta a szervezet idei költségvetését, melyet a közgyűlés februárban hagyhat jóvá.

Borkai Zsolt beszélt Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról is. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar fővárosnak az Agenda 2020 adta meg az esélyt arra, hogy egy gazdaságos, fenntartható olimpiát rendezzen.

Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint a magyar lakosság több mint a fele támogatja az olimpia megrendezését

Szerinte a társadalmi párbeszéd folytatására van szükség ahhoz, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság független közvélemény-kutató céggel elvégezteti a saját felmérését, akkor meglegyen a szükséges támogatottság.

A MOB elnök végül a 2017-es győri európai ifjúsági olimpiai fesztivál előkészületeiről is szólt. Elmondta, hogy Magyarország ezen az eseményen keresztül bizonyíthatja majd a világnak, hogy  egy olimpia megrendezésére is képes.

Kommentek

Sevilla's midfielder Vitolo (C) celebrates a goal during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) football match Sevilla FC vs CD Mirandes at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Sevilla on January 21, 2016. Sevilla won 2-0. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER / AFP / CRISTINA QUICLERSpanyol Kupa: a ráadás ráadása babrált ki a kiscsapattal
Players of France sing their national anthem prior to their main round 1 match of the Men's 2016 EHF European Handball Championships between France and Belarus in TAURON Arena of Krakow on January 21, 2016.    / AFP / ATTILA KISBENEDEKKézilabda Eb: Franciaország besegített nekünk