Sport

Vízilabda-Eb: a női válogatott is ott van az elődöntőben

Keszthelyi Ritáék Olaszország ellen harcolhatnak a döntőbe jutásért.

A szerdai negyeddöntő után bebizonyosodott, hogy nagyon fontos volt az oroszok elleni győzelem a csoportkör utolsó fordulójában. Ugyanis így nem Spanyolország, hanem a jóval gyengébb játékerőt képviselő Franciaország volt az ellenfél.

A találkozó már az első negyedben eldőlt, akkor ugyanis már öt góllal vezetett (6-1) a női vízilabda-válogatott. A folytatásban is végig kézben tartotta a mérkőzést Bíró Attila csapata. A kapuban Kasó Orsolyának nem sok dolga volt, a védekezés mellett a támadás is jól működött.

A harmadik nyolc perc egy kicsit kilóg a sorból, akkor egymás után két gólt szerzett a francia válogatott. A szövetségi kapitány mindig a legjobb pillanatban kért időt, mindig sikerült felpörögnie a nemzeti együttesnek. A záró felvonás újfent nagyon sima volt, egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk.

A legjobb négy között Olaszország következik, csütörtökön 17.15 órától.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, negyeddöntő

Magyarország – Franciaország 18-6 (6-1, 5-3, 2-2, 5-0)

IV. negyed

5-8. PERC: Antal Dóra megúszott, nagyszerű passzt kapott, már tizeneggyel vezetünk (17-6). A kapás oldalról leadott lövést a kapufa hárítja. Lövésünk nem jutottunk, Jaskova részéről az ejtés pedig nagyon gyenge. Tóth Ildikó kapta centerben, védőjéről lefordulva a kapuba lőtt (18-6). Megint Tóth, gyönyörű megoldás volt, de nem adták meg a gólt. Távoli bombát Kasó tolta sarokdobásra. Utána megint a magyar kapus volt munkában, amelyet jól megoldott. Húsz másodperccel a vége lőtt a kapitány időt kért. Kisteleki lövését védte a kapus. Győzött a csapat, ott vagyunk az elődöntőben!!!

1-4. PERC: Illés Anna egy kicsit később indult, de így is elhozta a labdát a ráúszásnál. Ha már megszerezte, be is lőtte a BVSC játékosa (14-6). Czigány szerzett kiválóan labdát, a megúszás után pedig Antal Dóra volt eredményes (15-6). Megvan a közte tíz, az újabb megúszás után Bujka talált be (16-6). Fórban elvették tőlünk a labdát, a túloldalon mellé ment a húzás. Lövésig megint nem jutott el a gall válogatott, viszont most mi is pontatlanok vagyunk, belefér.

III. negyed

5-8. PERC: Kaptunk egy emberelőnyt, Szűcs kísérlete kipattant a kapufáról. Jó magyar blokk, majd a visszaúszás után kiszórnak egy franciát. Biró Attila időkérése után Czigány gyorsan kihasználta az adódó lehetőséget (12-6). Szűcs jutott a kiállítás sorsára, Kasó helyett hárít a blokk. Bujka kapta centerben, esélye sem volt a kapusnak (13-6). Az eladott francia labda után betettük centerbe, de a bírók sípja néma maradt. Egy gyengécske távoli lövéssel próbálkoznak a franciák, Kasó könnyedén védett. Czigány bombája nem talált kaput, a francia kapitány pedig időt kért. A kísérlet lecsorgott, a hátralévő idő pedig lepergett.

1-4. PERC: Ahogy az első két negyedben is, most is a mieinké az első támadás. Sajnos nem ikerül góllal befejezni. Keszhelyi labdát szerzett, de szabálytalannak látták a bírók. A francia fórból nem lett semmi. Antal két méteren belül volt, így elvették a labdát a mieinktől. Kasó rosszul jött ki a kapujából, a visszatett labdát pedig Bachelier ejtette az üresen hagyott kapuba (11-5). Csabai Dóra bombaerős lövése szétforgácsolja a lécet. Újabb ejtéssel próbálkoznak, Kasó kitolta. A sarokdobás után csak passzolgattak, majd a támadóidő utolsó másodpercében Tardy jelentkezett egy csavart ejtéssel (11-6).

Fotó: MTI
Fotó: MTI

II. negyed

5-8. PERC: A francia időkérés után a cseh születésű Jaskova kihasználta az újabb emberelőnyt (8-3). Pontatlanok vagyunk támadásban, szerencsére a francia lány a kapufát találja el. Bujka húzása megint a kapus arcát találja el. Kaptunk egy fórt, Keszthelyi kipókhálózta a felső sarkot (9-3). Újfent egy lövés nélküli francia támadás. Szépen megjárattuk, az üresen maradt Takács pedig a hosszúba pattintott (10-3). Harminchat másodperccel a félidő vége előtt francia fór, Sacre szépen fellőtte a léc alá (10-4). Bíró Attila időt kért, két másodperccel a dudaszó előtt sikerült visszaállítani a hétgólos különbséget (11-4).

1-4. PERC: A ráúszást ismét a mieink nyerték, Illés Anna távoli lövése azonban lejött a blokkról. Barbieux is ellőtte messziről, az ő próbálkozása viszont beakadt a bal felsőbe (6-2). Kisteleki Hanna kihasználta a fórt, szépen belőtte a rövid sarokba (7-2). Itt is, ott is kimaradt egy helyzet, azt követően pedig Garda Krisztina kilőtte a jobb alsót (8-2). A harmadik francia emberelőnyből nem született gól, a rövid saroknál leadott kísérletet blokkolta a magyar bekk. Ahogy a túloldalon is egy blokk, Czigány lövése nem jutott el a kapuig.

I. negyed

5-8. PERC: Emberelőny a franciák javára is, Guillet pedig kilőtte a hosszú felsőt (1-1). Ötméteres a javunkra, a góllövőlistát vezető pedig Keszthelyi Rita pedig nem hibázott (2-1). Kasó védi a rövid sarokra eleresztett lövést, majd Keszthelyi gyönyörű technikai megoldással emelte át a kapust (3-1). Czigány Dóra szerzett labdát, Csabai Dóra pedig két lóba után a kapus feje fölé lő (4-1). Garda Krisztina jutott a kiállítás sorsára, de a lövés elkerülte a kapunkat. Takács megint távolról eredményes, csak hozzáérni tudott a kapus (5-1). Megint labdaszerzés, Czigány pedig a rövid felsőbe pattintott (6-1). Az utolsó pillanatban még Csabai tüzelt a félpályáról, kapaszkodnia kellett a francia portásnak.

1-4. PERC: A mieinké az első támadás, de Bujka Barbarától elvették a labdát a védők. Újra a center került helyzetbe, de a csavart védte a kapus. Egy szép húzós francia részről, de az oldalhálóban kötött ki a labda. Az első emberelőnyt rögtön kihasználjuk, Takács Orsolya lőtt könnyedén a jobb sarokba (1-0). Kasó jött ki a kapujából, megzavarta a centert, miénk a labda. Újabb magyar fór, de Takács közelről a kapus fejét találja el. A gall csapat támadásából megint nem lett semmi, ahogy ezúttal Antal Dóra kísérlete után sem.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A himnuszokon és a bemutatásokon már túl vagyunk, azonnal kezdődik a mérkőzést.

Előzetes:

A női pólóválogatott hétfőn egy góllal legyőzte Oroszország nemzeti együttesét, így eldőlt, hogy a második helyen jut tovább a csoportból. Ezzel pedig saját magát hozta könnyebb helyzetbe Bíró Attila együttese. Ugyanis nem a jóval erősebb Spanyolország, hanem Franciaország ellen harcolhatja ki az elődöntőbe jutást. A gall válogatott harmadik helyen végzett a csoportjában, három győzelmet aratott, és kétszer vereséget szenvedett.

A csoportelső spanyoloktól nagyon kikaptak (21-2), de az olaszok ellen sem volt esélyük a győzelemre (10-3). Az sokat elmond róluk, hogy a csoport utolsó előtti helyén végző Szerbia ellen csak egy góllal (7-6) nyertek kedden.

A mieink számára azért nagyon fontos a mérkőzés, mert egy a legjobb négy közé jutás azt jelentené, hogy a lányok ott lesznek a Hollandiában sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán. Oda a kontinenstorna 2-6. helyezett válogatottja jut. Az Európa-bajnok rögtön kvalifikálja magát Rióba. Az ötkarikás játékokon eddig a rendező Brazília, valamint Kína helye biztos.

A korábban lejátszott negyeddöntők után az is eldőlt, hogy amennyiben a válogatott bejut az elődöntőbe, akkor Olaszország lesz az ellenfele.

A női vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik