Sport

A magyar válogatott játékos korrekt ajánlatot várt a Fehérvártól, de nem kapta meg

Sofron István szívesen hazatért volna nevelőegyesületébe, azonban úgy érzi, méltatlanul bántak vele, ráadásul még rossz színben is tüntették fel.

A magyar jégkorong háza táján az utóbbi időszak egyik legnagyobb híre az volt, hogy a válogatott Sofron István a német élvonalbeli Krefeldből visszatér az osztrák bázisú bajnokságba. Csakhogy nem nevelőegyesületébe, a Volánba, hanem a Klagenfurtba. Ezt Ocskay Gábor, a fehérváriak szakosztályigazgatója akkor úgy kommentálta, ők is megkeresték Sofront, erőnfelüli ajánlatot tettek neki, de nem sikerült meggyőzniük.

Most a játékos elérkezettnek érezte az időt, hogy tisztába tegye a dolgokat és a jegkorongblog.hu-nak elmesélte, miért nem a Fehérvárt választotta (ide kattintva a teljes interjú elolvasható, tanulságos). Sofron elmondta, nagyon sajnálja, hogy így alakultak a dolgok, a történések pedig nem hagyták nyugodni, de az igazság az, hogy

nem erőn felüli, hanem korrekt ajánlatot várt.

Mint mondta, már decemberben megkereste őt az akkori vezetőedző, az azóta menesztett Rob Pallin, Sofron pedig nyitott volt a klubváltásra, mert a Krefeldnél szezon közben kinevezett szakvezetője a negyedik sorba száműzte őt, és bár nem jöttek az eredmények, nem változtatott a sorokon. A Krefeld már le is csúszott arról, hogy bejusson a DEL rájátszásába, ő pedig ott szeretne lenni az A-csoportos világbajnokságon, így azzal a kéréssel fordult a Pingvinek vezetőihez, hogy váltana, ők pedig, ha nehezen is, de beleegyeztek.

Fotó: MTI
Sofron a DEL alapszakaszában 122 meccsen 51 pontot csinált, a rájátszásban 7 mérkőzésen 4 pont a mérlege Fotó: MTI

Ekkor tudatta a Fehérvár vezetőivel, milyen feltételek mellett írna alá. Ezekről elmondta, hogy két hónapra, plusz két évre tervezett és olyan fizetést kért, mint amit a Volán legjobban kereső játékosa megkap, de például az fel sem merült az egyeztetések során, hogy lakást és autót kapjon, mint egy légiós. Ocskay Gábor hosszas kivárás után azt válaszolta, hogy csak két hónapra igazolnák le és az általa erre az időszakra kért összeg alig több mint felét adnák meg neki.

Az indoklás szerint a vezetőség elzárkózott attól, hogy a következő két szezonra leigazolja, mert nem látták játszani három éve csak a krakkói vb-n három meccs erejéig, jöjjön haza és bizonyítson.

Sofron méltatlannak találta ezt az ajánlatot, nem gondolta volna, hogy próbajátékosként kell visszatérnie a nevelőklubjához. Oda, ahol 22 évig játszott és EBEL-gólkirály lett, és ahonnan teljesítménye miatt elvitte egy DEL-es csapat – ami rendkívül nagy szó, tesszük hozzá. Azt is megjegyezte, hogy három év alatt senki nem nézte meg őt a német bajnokságban a fehérvári együttes részéről.

A végén elmondta még Ocskay Gábornak, hogy engedett volna az igényeiből (pedig még a MOL Ligából is megadták volna neki azt az összeget, amit a fehérváriaktól kért), de a részéről lezártnak tekinti a történetet. Hozzátette: a Volán tavaly is megkereste, de ugyanígy nem tudtak megállapodni.

Fotó: MTI
Sofron István évek óta alapember a válogatottban, tagja volt a feljutást Krakkóban kiharcoló csapatnak is (itt épp Kóger Dániellel örülnek az olaszok elleni győzelem után) Fotó: MTI

Sofront bántja, hogy nem jött össze a fehérvári visszatérés, ám miután látszott, hogy nem tud megegyezni a Volánnal, akkor bejelentkezett érte a Klagenfurt és a szintén EBEL-es Vienna Capitals is. Végül az előbbi ajánlatát fogadta el, mert végig éreztették vele, hogy őt akarják.

Sofron István elmondta, nem is hozakodott volna elő ezekkel a dolgokkal, az azonban bántotta, hogy a székesfehérváriak azt nyilatkozták, erőn felüli ajánlatot tettek neki, mivel emiatt kapott rengeteg kritikát, pedig úgy érzi, nem kell bizonygatnia, hogy mindig tiszta szívből játszott a Fehérvárért.

“Szeretném egyértelműen kijelenteni, ha a Volán nekem egy erőn felüli ajánlatot tesz a jövőben, vagy tett volna a múltban, akkor ott játszanék. De én sosem kértem erőn felüli ajánlatot, egy korrekt ajánlatot szerettem volna, és akkor aláírok Fehérvárra. Olyan dolgok történtek, amiket nem is értettem, ezért döntöttem úgy, hogy az osztrák rekordbajnokhoz megyek, ahol Magyarországról még nem fordultak meg légiósok” – mondta Sofron a jegkoronblog.hu-nak, és azt is elárulta, rossz érzés lesz az ellen a csapat ellen pályára lépni, amelyikben nevelkedett, és amelyikhez szívesen hazatért volna. De:

Az a Sofi már a múlt, aki négyszer kevesebb pénzért háromszor annyi gólt lő.

Nem akarok többet, mint amennyi jár nekem, de kevesebbet sem, továbbá egy korrekt és normális mederben zajló tárgyalást, ami után nincs félreinformálva egyetlenegy ember sem.”

A Fehérvár AV19 klubhonlapja nem sokkal az interjú megjelenése után a honlapján lehozta Sofron ügynöke és a vezetőség közötti levelezést. Ezt egyfelől nem tartjuk korrekt eljárásnak, másfelől nem vezet sehova…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik