Sport

Teniszbotrány: Korábban Djokovicot is be akarták szervezni

Ahogyan arról írtunk, óriási bundabotrány van kialakulóban a teniszvilágban, a BBC és BuzzFeed News értesülései szerint az elmúlt tíz évben több meccset is elcsaltak és ebben topjátékosok is érintettek. Olyanok is, akik nyertek már Grand Slam-tornát is, ugyanakkor neveket még nem hoztak nyilvánosságra.

Természetesen az év első major tornáján, az Australian Openen is ez a téma, több sztárjátékos is megszólalt a botrány kapcsán. Novak Djokovic például ismét elmesélte azt a 2006-os történetet, amikor be akarták szervezni. Erről akkor is beszélt,

200 ezer dollárral akarták megvesztegetni, hogy bukja el a szentpétervári torna első meccsét. Nem is indult el azon a tornán.

„Nem engem kerestek meg direktben, hanem a stábomon keresztül akartak meggyőzni. Természetesen visszautasítottuk az ajánlatot. Sajnos abban az időben ez többször is előfordult, hallottam én is ilyen-olyan pletykákat. Az elmúlt hét-nyolc évben azonban semmilyen hasonló történet nem jutott el hozzám. Elszomorít az egész, mert elítélem a bundázást, szembe megy a sportszerűséggel. Engem sosem kerestek meg személyesen, így nem is akarok ehhez többet hozzáfűzni” – mondta a világelső a Guardiannak.

Roger Federert, aki az ATP játékos-szervezetének elnöke is, teljesen felháborította a botrány. A svájcit az hozta ki a sodrából, hogy GS-győztesről is beszélnek a gyanúsítottak között.

„Neveket akarok! Egyéni vagy páros játékosról van szó? Melyik tornán történt? Előtte, vagy alatta? A játékos csalt, vagy esetleg a stábja? Nehéz addig bármit is kommentálni, amíg nincsenek konkrétumok, csak spekuláció” – mondta a korábbi világelső.

„Ez nagyon komoly és egyben fontos történet, mert meg kell őriznünk a sportágunk érintetlenségét. Milyen magasra érnek fel a szálak? Ha magasra, az meglepne, leginkább azért, mert akkor nem csak pár esetről van szó, hanem egy általános jelenségről” – vélekedett Federer, aki ismét kiemelte, mennyire fontos, hogy tisztán tartsák a sportot, mert mint rávilágított: olyan meccsre senki sem kíváncsi, amit már előre eldöntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik