Sport

Gyárfás rendet tett Hosszú-ügyben

A jelek szerint nem csak Magyarországon kíséri kiemelt figyelem Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vitáját, a többi közt német és amerikai és svéd lapok is foglalkoztak a témával.

Hosszú újabb doppingvétségi vádja

Az említett lapok Hosszú-MÚSZ vita azon részét értelmezték félre, miszerint a szövetségnek tudnia kellett volna a doppingszabályzat szerint kötelezően kitöltendő úgynevezett “holléti nyilvántartásból”, hogy Hosszú Austinban versenyez a hétvégén.

Mivel a szövetség azt állította, hogy Kiss László kapitány csak hétfőn értesült erről hivatalosa, így azt feltételezték, az úszónő nem vezette a nyilvántartást, ami doppingvétség.

Az amerikai swimvortex.com ráadásul már valótlanságokat kezdett el belemagyarázni a történetbe, ezt vette át egy svéd expressen. se portál is, amely egyenesen doppingvétséget sejtet címében.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ-elnöke szinte azonnal, vasárnap késő délután levélben reagált. A hivatalos állásfoglalást a magyar szövetség Facebook-oldalán tették közzé, mi most ezt közöljük változtatás nélkül.

“A Swimvortex online-on támadták Katinkát.
Ahogy egykor a Swimming World esetében, úgy éreztük, hogy teljes megalapozottsággal, ezúttal is ki kell az igazság mellett állni, ezért a mai napon az alábbi levelet küldtük a Swimvortex online szerkesztőségének.
Ennek anyagát vették át Svédországban.

Gyárfás Tamás a Magyar Úszó Szövetség elnöke hivatalosan is
állást foglalt azzal kapcsolatban, hogy külföldi médiumok a
szövetség és Hosszú Katinka ügyét felhasználva kérdéseket
fogalmaztak meg a versenyző holléti nyilvántartásával
kapcsolatban.

Szeretném ezt a témát egyszer s mindenkorra tisztába tenni, itt ugyanis nincs helye találgatásoknak. Amint azt a Magyar Antidopping Csoport is megerősítette,Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre.

Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa Kiss László szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogy ez a múltban is történt – a kapitány nem más forrásokból kíván erről információkat gyűjteni. Ez egy teljesen egyértelmű elvárása a mesternek, és ennek eddig valamennyi úszó megfelelt.

A szövetségi állásfoglalás csupán a kapitány megerősítése kapcsán született.

Röviddel ennek megjelenése után Hosszú Katinka benyújtotta kérelmét hivatalos versenyprogramjával kapcsolatban, rajtengedélyt kért Austinra, Nizzára és Amiens-re, amelyet a szövetség kibocsátott a számára.

Azaz szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Katinka minden követelménynek megfelelt a holléti nyilvántartással kapcsolatban, a doppingellenes küzdelemben általa képviselt tiszta és egyértelmű álláspontot – akárcsak a Magyar Úszó Szövetségét – pedig semmilyen formában nem lehet megkérdőjelezni.”

Ahogyan arról írtunk, Hosszú számára igen jól sikerült az austini Aréna Pro Gála. Ha ilyen félremagyarázások történtek eddig, lehet, ez a jövőben még durvább lesz. Ennek fényében lehet, hogy jobb lenne minél előbb tisztázni a dolgokat a MÚSZ-szal.

A Swimvortex online-on támadták Katinkát. Ahogy egykor a Swimming World esetében, úgy éreztük, hogy teljes…

Közzétette: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott – 2016. január 17.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik