Sport

Gyárfáséknak tudniuk kellett, hogy Hosszú elutazik Amerikába

hosszú katinka (Array)
hosszú katinka (Array)
Az amerikai szövetség már korábban tájékoztatta a MÚSZ-t, hogy az uszónő ott lesz az austini versenyen.

Szerdán a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy megadja a versenyengedélyt Hosszú Katinkának a hétvégi Arena Pro Gálára. Korábban a szövetség tájékoztatása szerint az úszó engedély nélkül utazott el a tengerentúlra. Most viszont újabb fordulat állt be az ügyben.

Az Origo megkereste John Martint, az amerikai szövetség kommunikációs menedzserét. Martin a portál megkeresésére elmondta, ők már korábban elküldték – a szabályoknak megfelelően – a hivatalos meghívót a MÚSZ-nak, melyek szerint Hosszú szeretne rajthoz állni a versenyen.

Ezek szerint tehát a magyar szövetségnek már korábban tudnia kellett arról, hogy az Iron Lady ott lesz Austinban.

Hétfőn Gyárfás Tamás elmondta, hogy Kiss László szövetségi kapitány az úszónő Facebook-oldaláról tudta meg, hogy Amerikában fog versenyzeni a hétvégén. Ehhez képest a szakember már vasárnap úgy nyilatkozott az M4 Sportnak, hogy úgy tudja, Katinka péntektől az államokban versenyez.

John Martin szerint ráadásul Gyárfásék engedélyére nem is lett volna szükség, mivel ha a meghívó elküldése után nem érkezik reakció, akkor úgy veszik, hogy a sportoló megkapta az engedélyt a szövetségétől.

Csurka Gergely korábban úgy nyilatkozott, a szövetség már októberben tudni szokta, hogy a versenyzők melyik versenyeken fognak elindulni, valamint hol fognak edzőtáborozni. Hosszú Katinka azonban ezt nem adta a szövetség tudtára.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az Origo érdeklődésére kifejtette, hogy a MÚSZ tudhat Katinka programjáról, ha akar. Hosszú a nemzetközi vizsgálati csoport tagja, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által működtetett ADAMS rendszerbe kilencven napra előre fel kell vinnie, mikor merre jár a világban, hogy bármikor ellenőrizhessék a doppingellenőrök.

Ehhez a rendszerhez nemcsak a WADA-nak, a MACS-nak és a FINA-nak van hozzáférése, hanem a MÚSZ-nak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik