Sport

Vízilabda-Eb: botrányos kezdés után legyőztük az oroszokat

A félidőben még hátrányban voltunk, a második játékrészben már nem kegyelmezett a Benedek-csapat.

A görögök elleni döntetlen után kötelező volt a győzelem a férfi vízilabda-válogatottnak Oroszország ellen. Sajnos nagyon rosszul indult a mérkőzés, nyolc perc után már 4-1-re vezettek az oroszok. Az ellenfél nagyon pörgött az elején, a mieink nehezen vették fel a ritmus.

A második negyedben már látszott a két csapat közötti különbség, de így is egygólos hátránnyal mentünk a nagyszünetre. Utána viszont már hengerelt a válogatott. Az utolsó két negyedet 8-1-re nyertük, köszönhetően többek között Bátori Bence remek góljainak és Nagy Viktor kiváló védéseinek.

Szükség is volt arra, hogy a lehető legnagyobb különbséggel nyerjen a csapat. Ugyanis a kontinenstornán azonos pontszám esetén az összgólkülönbség dönt. A legfontosabb, hogy péntek kora délelőtt (9.30 órától) a lehető legnagyobb különbséggel kell győzni Törökország ellen. Szerdán a görögök tizenöt góllal (21-6) nyertek.

Amennyiben nem jön össze a csoportelsőség, akkor Grúzia vagy Németország lehet az ellenfél a nyolcaddöntőben. Utána viszont jöhetnek a házigazda szerbek a negyeddöntőben.

Eredmény – Férfi vízilabda Európa-bajnokság, D csoport, második forduló

Magyarország – Oroszország 12-6 (1-4, 3-1, 3-0, 5-1)

IV. negyed

5-8. PERC: Az elhajlásból leadott orosz lövés könnyű zsákmány Nagynak, Varga Dániel pedig bedobja a túloldalon (10-6). Szépen betettük a centernek, de a csavar lejött a keresztlécről. A blokkról ment fölé, mégis sarokdobást ítélnek az oroszoknak. Sőt, fórban is támadhatnak, de a rövid oldalon Nagy hatalmas védést mutat be. Benedek Tibor időt kért, mert emberelőnyben támadhatunk. Szépen megjátszottuk, Bátori pedig szép mozdulattal visszahúzta a rövidbe (11-6). Kiváló labdaszerzés, Vámos végigvitte, majd áttette Bátorinak, aki bedobta az üres kapuba (12-6). Nagy megint hárít egyet, Erdélyivel szemben szabálytalankodnak, de a bírók sípja néma marad. Hat másodperc alatt már nem tudtak semmit sem csinálni az oroszok, hat góllal győztünk!

1-4. PERC: Szokás szerint az oroszoké a ráúszás, de újfent lövés nélkül zárnak. Látszik rajtuk, hogy elfáradtak. Varga Dénes gyönyörű csellel levált a védőjéről, majd bedobta a süllyedő kapus mellett (8-5). Kholod keze hosszú idő után megint elsült, nagyon bevarrta a felsőbe (8-6). Varga Dénes vált le az emberéről, majd megkapta a labdát és bedobta (9-6). Megint kivédekezünk egy orosz támadást, náluk sajnos pedig kontrát fújnak.

III. negyed

5-8. PERC: Szerencsénk sincs, ide-oda flipperezett a labdát, végül nem jutott túl a gólvonalon. Antonov a kezét sem tudja megemelni, Hosnyánszky mégis fejbe lövi őt. Bejátsszák a centernek, magyar kiállítás, Gór Nagy Miklós kipontozódott. Megint egy jó orosz lövés, Nagy ezt szemmel védte, de a kapufa vele volt. Na, végre! Ott az egyenlítés, Vámos harmadik góljával döntetlen áll az eredményjelzőn (5-5). Letelt az orosz támadóidő, lövőhelyzetig sem jutottak. Vezetünk!!! Bátori a lóba után bebombázta a jobb alsóba (6-5). Nagy hárít, most a mieinkhez pattan a labda. Bátori nem tudja bedobni, Nagy pedig hatalmasat véd emberhátrányban. Négy másodperccel a vége előtt Erdélyi is eredményes, kettővel vezetünk (7-5).

1-4. PERC: Az oroszoké az első támadás, de szabályos labdaszerzés a mieink részéről. Varga lőtt, Antonov helyett a kapufa hárított. A második orosz támadást is hatástalanítjuk, Manhercz ejtése pedig kijön a lécről. Megint Nagy munkában, kifejeli a rövid sarokra leadott lövést. Emberelőnyt kap a szbornaja, az utolsó a támadóidő utolsó másodperceiben eleresztett bomba a kapufán csattan. Magyar fór, de előtte Benedek időt kér.

II. negyed

5-8. PERC: Ezúttal Hárai harcolt ki egy fórt, Bátori vállára vette a társaságot (3-5). Gór Nagy megy ki, a kiállítás már lejárt amikor ellőtték, de Nagy védeni tud, utána pedig Kholod fölé pattintja. Varga Dénes lövését védi Antonov, de maradt nálunk a labda. Feljövünk egy gólra, Vámos lőtte el szépen az orosz védő keze mellett (4-5). Letették a szélre, a cseles lövést Nagy hárítani tudta, viszont egyenlíteni nem tudunk, Erdélyi bombája a lécen csattant. Orosz időkérés után kiharcolnak egy fórt. hét másodperccel a félidő vége előtt nem találnak kaput. Szépen kijátszottuk, de Varga Dénes a kapufára dobta.

1-4. PERC: Simán elhozzák a labdát a második ráúszásnál is az oroszok. Nagy véd, de hozzájuk pattant vissza a játékszer. Megint a magyar kapusnak van dolga, a sarokdobás után nem tudta lőni, ráadásul elveszik tőlük a labdát. Kis Gábor harcol ki egy emberelőnyt, Bátori pedig bebombázza a blokk mellett (2-4). Megint átlövik a védelmünket, nagyon elsült Kholod keze (2-5). Szerencsénk sincs, Hosnyánszky a lécre bombáz, az orosz center húzását pedig hatástalanítja Nagy.

I. negyed

5-8. PERC: Rossz a centernek betett labda, megszerzik az oroszok. Nem sokáig volt náluk a játékszer, mert kontrát fújnak a bírók. Most sikerül bejuttatni a centernek, de a húzás mellé megy. Nagy Viktor tolta mellé a távoli orosz bombát, viszont Magomaev kísérletét már nem tudja hárítani (0-3). Benedek Tibor időt is kért, de a következő támadásunknál ismét labdát szereznek. Magomaev ezúttal nem talál kaput. Vámos elvállalja a szabaddobást, amely utat talál a kapu bal oldalába (1-3). Nagy a kapufára toltja a lövést, a kipattanó után pedig ötméterest kapnak az oroszok, Merkulov büntetője a kapufáról pattan be (1-4). Kihagyunk egy újabb emberelőnyt, Varga Dénes a kapus fejét találja el. A sarokdobás után leadott lövést pedig blokkolják. Tíz másodperccel a vége előtt orosz fór, de a blokkról mellépattan a labda.

1-4. PERC: Az oroszok hozták el a labdát, rögtön kapnak egy emberelőnyt, Decker ment ki. Kiváló labdaszerzés, Vámos kaparintotta meg a játékszert. Mi is kapunk egy fórt, Varga Dénes lövése a kapufáról fölé pattant. A második orosz előnyből már gól születik, Odintsov lövése Gór Nagy kezéről pattant be (0-1). A mieink is megkapják a második fórt, de kimarad a távoli kísérlet. Megúsztak az oroszok, Kholod pedig nem hibázott ziccerben (0-2).

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A himnuszokon már túl vagyunk, mindkét csapat már a vízben várja a kezdést. A csoport másik mérkőzésén Görögország 21-6-ra győzött Törökország ellen.

Előzetes:

A férfi vízilabda-válogatott a Görögország elleni döntetlennel kezdte a belgrádi Európa-bajnokságot. Benedek Tibor csapata sokat javult a Volvo Kupán mutatott teljesítményéhez képest, viszont a győzelemhez ez sem volt elég a hellének ellen.

A szerda esti ellenfél Oroszország lesz, amely az utóbbi időben már nem olyan félelmetes ellenfél, mint mondjuk a 2000-s Sydney olimpia döntőjében, vagy 2002-ben a Világkupa fináléjában. A szbornaja első mérkőzésén 17-8-ra győzte le a csoport pofozógépének számító Törökországot. Amennyiben a magyar válogatott a kvartett első helyén akar végezni, akkor minél nagyobb gólkülönbséggel kell nyernie szerda este az oroszok, péntek délelőtt pedig a törökök ellen.

Benedek Tibor szövetségi kapitány így nyilatkozott a szövetség honlapjának a kedd esti edzés után:

A görögök elleni döntetlen után talán jobb nekünk, hogy az összgólkülönbség rangsorol, ám a számolgatások előtt le kell győznünk az oroszokat. Alapesetben három-négy góllal érzem jobbnak a mi csapatunkat, ha ennél többel nyerünk, az plusz. A legfontosabb, hogy a nyitómeccsünk megmutatta az erőnket, a sikertelen Volvo-kupa után bebizonyítottuk, van mire építeni. Igen, visszataláltunk a helyes útra.

A férfi vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
Mezőnyjátékosok: Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence (mindannyian A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (mindannyian ZF-Eger), Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik