Sport

Vízilabda Eb: a női válogatottnak összejött az, ami a férfinak nem

A hollandok elleni vereség után legyőzte Görögországot a női pólóválogatott a belgrádi kontinenstornán.

Felállt a padlóról a Bíró Attila vezette női vízilabda-válogatott. A vasárnapi Hollandia elleni kudarc után a szintén remek játékerőt képviselő Görögország volt az ellenfél. Az egész mérkőzésen kiváló védekezést mutatott be a csapat, Gangl Edina is nagyszerű védéseket mutatott be. Ez is volt a siker egyik kulcsa, plusz még az, hogy gyakorlatilag végig semlegesíteni az ellenfél legjobbját, Asimakit.

Igazi csapatmunka volt a győzelem, ugyanis csak Illés Anna tudott egynél többször a kapuba találni. A folytatásban két könnyű mérkőzés következik. Csütörtökön 12.30 órától a két eddigi mérkőzésén még gólt sem szerző Törökország lesz az ellenfél.

Szombaton 11.00 órától Portugália ellen szállnak vízbe a lányok, az a mérkőzés is papírforma győzelmet ígér. Hétfőn pedig jön az oroszok elleni rangadó.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló

Görögország – Magyarország 6-9 (2-3,1-2, 2-2, 1-2)

IV. negyed

5-8. PERC: Újabb görög fórt sikerül hatástalanítani, Bujka Barbara és Gangl Edina közös erővel hárított. Elmehetnénk négy góllal, de kontrát fújnak. Gyorsan ellövik a hellének, de pontatlanok. Czigány Dóra parádés ejtésével most már megvan a négygólos előny (5-9). Szabálytalankodott a görög center, így kontrát fújnak a bírók. Gangl kijött a kapujából, de Asimaki megkaparintja a labdát, az üres kapuba pedig már nem volt nehéz bedobni (6-9).  Egy perccel a vége előtt mi támadhatunk, de csak az időkérés után. Gyorsan elveszítjük a játékszert, de az időkérés után eladják a görögök. Még kapunk egy emberelőnyt, amelyet a kapufára dobunk. Véget ért a mérkőzés, három góllal nyert a nemzeti csapat.

1-4. PERC: Sikertelen az első támadásunk, majd a görögök kihagyják az újabb emberelőnyt. Ahogy a mieink is, a blokkban akadt el a lövés. Blokkoljuk a távoli görög kísérletet, de ők szerzik meg a lepattanót. Abból sem tudnak betalálni, Tóth Ildikó pedig csodálatos ejtéssel három gólosra növeli az előnyünket (5-8).

III. negyed

5-8. PERC: Görög emberelőny Antal Dóra kiállítása után, viszont nagyszerű védekezést mutat be a csapat. Mi is kapunk egy fórt, de a blokkba lövünk, marad a háromgólos előnyünk. Gyenge görög próbálkozás távolról, az ellentámadásunkba sajnos hiba csúszik. A kiváló védőmunka mellett Gangl is véd egyet. Ahogy a görög kapus is, de sarokdobással jöhetünk. Újfent magyar kiállítás és Tsoukala lövése becsúszott a rövidbe (5-7). Kiszórnak egy görögöt is, előbb a kapufára pattant a labda, utána pedig egy érthetetlen döntés a bírótól. Egyik csapat sem birtokolta a labdát, közben a görög edző időt kért. Erre ők kapták meg a labdát. Az utolsó másodpercben egy veszélyes görög ejtés, de Gangl hatástalanítja.

1-4. PERC: Elhozzuk a ráúszást, rögtön emberelőnybe is kerülünk. Bujka Barbara megkapja és bebombázza (3-6). A görögök is kapnak egy ötméterest, Avramidou könnyedén bepattintja (4-6). Szűcs Gabriella átlövi a zónát és gyönyörű gólt szerez (4-7).

II. negyed

5-8. PERC: Sajnos Bujka nem tudja belőni, Kistelekit pedig kiszórják. Plevritou pedig lóbált kettőt-hármat és a hosszúba lőtt (3-4). Elveszítjük a labdát, de kitűnő védekezés a centerrel szemben. Megint emberelőnyben vagyunk, de a blokkba püföljük. Nálunk is kiállítás, a kapufa velünk van, Gangl már verve volt. Magyar időkérés után szépen kijátszottuk. Illés Anna húzta vissza gyönyörű mozdulattal a rövid sarokba (3-5). Kontra itt is, ott is. Kiváló blokk, de bő tíz másodperccel a félidő vége előtt megszerzik a labdát a görögök. Megszereztük a labdát, viszont véget is ért a második negyed.

1-4. PERC: Elhozzuk a ráúszást. A lövést blokkolják, de Kisteleki Hanna összeszedi és behúzza (2-4). Két görög próbálkozás is kimarad, a másodiknál Gangl védte az ejtést. Ziccerbe kerültünk, de a kapus bravúrral védeni tudott. Újabb görög ejtés, de ez is pontatlan, ráadásul fórban játszhatunk.

I. negyed

5-8. PERC: Újabb görög kapufa, majd az ellentámadás után Illés Anna lövése vágódott a kapufáról a gólvonal mögé (1-2). A görög center ellen ítélnek, mert áthúzta magát Takács Orsolyán. Sajnos Bujka Barbara nem tudja megjátszani a betett labdát, nem úgy Asimaki. Gangl Edina keze alatt csúszott be a játékszer (2-2). Ötméteres a mieinknek, Keszthelyi Rita pedig bevágja, nem volt esélye a kapusnak (2-3). Görög emberelőny, de Gangl hárítani tudott. Szűcs Gabriella szétforgácsolja a lécet. Görög időkérés, a lövést Gangl védi, majd Tóth Ildikó megszerzi a labdát. Bíró Attila időkérése után sajnos azonnal elveszítettük a labdát, kontra a görögöknél. Közben véget ért az első negyed.

1-4. PERC: Mindkét csapat elrontja az első támadását, majd Roumpesi góljával megszerzik a vezetést a görögök (1-0). Kontrát ítélnek ellenünk, a görögök lövése a kapufáról pattan ki. Magyar emberelőny és gól, Antal Dóra eredményes (1-1).

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A belgrádi Kombank Arénában már a himnuszokat játsszák, perceken belül kezdődik a mérkőzés.

Előzetes:

Vasárnap kijózanító vereséggel kezdte a belgrádi Európa-bajnokságot a női vízilabda-válogatott. Bíró Attila csapata négy góllal (14-10) kapott ki Hollandiától, méghozzá úgy, hogy az ellenfél már vezetett nyolc góllal is (11-3). Kedden már javíthat is a nemzeti csapat, amelyre szükség is lesz, amennyiben szeretné elérni céljait.

A válogatott úgy érkezett meg Szerbiába, hogy egyenes ágon kijusson a riói ötkarikás játékokra, vagy legrosszabb esetben is odaérjen a tavasszal sorra kerülő kvalifikációs tornára. Előbbihez meg kell nyerni a kontinenstornát, utóbbihoz pedig nem szabad az ötödik helynél rosszabb pozícióban végezni.

Görögországot legyőztük néhány nappal az Eb előtt a miskolci felkészülési tornán. Abból viszont messze menő következtetéseket nem lehet levonni. Ahogy abból sem, hogy a hellének az első mérkőzésükön 27-3-ra győztek Portugália ellen.

A női vízilabda-válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik