Sport

Vízilabda Eb: kijózanító pofonnal kezdett a női válogatott

Bíró Attila csapatának esélye sem volt Hollandia ellen a belgrádi kontinenstornán.

Hollandia ellen kezdte meg szereplését a női válogatott a riói olimpia szempontjából nagyon fontos Európa-bajnokságon. Az ellenfél sajnos megmutatta, hogy a fél évvel ezelőtti világbajnokságon miért végzett a második helyen.

Kasó Orsolya hiába mutatott be bravúrokat a kapuban, hamar három góllal elmentek a hollandok. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A nemzeti csapat teljesen hitehagyott együttes benyomását keltette. Támadásban semmi sem jött össze, a védekezés sem működött a legjobban. Smit kénye kedve szerint lőtte a gólokat, a mieink pedig vagy a kapufát találtak el, vagy védett a kapus.

A torna előtt néhány nappal megnyerte a miskolci felkészülési tornát a csapat, most nagyon messze voltak attól a teljesítménytől most nagyon messze voltak a lányok. Egyedül a negyedik negyedet sikerült megnyerni, az akkor már takaréklángon égő ellenfél ellen.

Pánikra nincs ok, viszont ha szeretnénk az első két hely valamelyikén végezni a csoportban, akkor Görögország és Oroszország ellen is győzni kell. Portugália és Törökország ellen pedig még nagyon nagyon gyenge játékkal is meglesz a győzelem. Folytatás kedden a hellének ellen.

Eredmény – Női vízilabda Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló

Hollandia – Magyarország 14-10 (4-1, 4-2, 4-3, 2-4)

IV. negyed

5-8. PERC: Megtorpantak a hollandok, de fórban nem tudunk gólt lőni, a kapus helyett ezúttal a blokk hárított. A hollandok már takaréklángon támadnak, sajnos így sem tudunk közelebb kerülni hozzájuk. Időkérés után Smit már a hatodik gólját lövi, pedig nem volt védhetetlen (14-8). Bujka Barbarának jó a bejátszás, ő pedig szép mozdulattal lőtt a felső sarokba (14-9). Bujka megint betalál (14-10), de a hollandok már nem erőltetik. Három másodperccel a vége előtt még magyar időkérés, lőni nem tudunk, kikaptunk néggyel.

1-4. PERC: Itt is, ott is rossz az első támadás. Persze a záró felvonás első gólját is ők lövik, Megens volt eredményes (13-6). Antal Dóra is lő egy szép gólt, de ez csak szépségtapasz (13-7). Labdaszerzésünk után Klaassent küldték ki, Antal Dóra pedig újfent betalált (13-8). Gangl véd egy nagyot, majd Keszthelyi ejtését védi a kapus.

III. negyed

5-8. PERC: Hiába szerzünk labdát, ha támadásban esélytelenek vagyunk. Az újabb holland időkérés után megint gólt lőnek, Smit már az ötödik gólját jegyzi (11-3). Keszthelyi Rita a blokk mellett bombáz a rövid sarokba, emberelőnyös gól (11-4). Labdát szerzünk, de kontra, megint ők támadhatnak. Gangl csak beleérni tud Van der Sloot kilenc méterről leadott lövésébe (12-4). Csabai Dóra kísérlete bevágódik a felső lécről, de így is hét góllal vezetnek (12-5). A csavart ejtést simán védi a holland kapus, majd Gangl is hárít egyet. Időkérés a mieinknél, ugyanis emberelőnyben támadhatunk. Szépen kijátszottunk, Antal Dóra pedig bebombázta (12-6). Rossz a holland centernek való bejátszás, Bujka Barbara pedig kiharcol egy kiállítás. Kisteleki Hanna lövése sincs benne, hatgólos hátrányban vagyunk nyolc perccel a vége előtt.

1-4. PERC: Kapuscserével indul a második félidő, Kasó Orsolya helyett Gangl Edina érkezik. Van der Sloot felavatja új kapusunkat, szép ejtése a hosszúban kötött ki (9-3). Támadásban megint semmi, ők pedig az újabb emberelőnyt is kihasználják Sevenich-nek köszönhetően (10-3). Magyar fór, Szűcs Gabriella lövése viszont lejön a blokkról. Holland kontra, Antal Dóra próbálkozását is védi a kapus.

II. negyed

5-8. PERC: Bujka Barbara szép góljával zárkózunk (7-3). Jó labdaszerzés kétszer is, Czigány Dóra kísérlete pedig kijött a kapufáról. Újabb magyar kiállítás, ezúttal Keszthelyi Rita. Smit azt csinál amit akar (8-3). Szerencsénk sincs, Takács bombája is kijön a kapufáról. Csoda történt, ők is tudnak hibázni. De kontrát fújnak, mert centerben szabálytalankodtunk. Szép magyar labdaszerzés, és holland kiállítás. Kényszerhelyzetből leadott lövés, a kapus kitolja, sarokdobással jöhetünk. Megint kontra, 27 másodperccel a vége előtt holland időkérés. Lejön a kapufáról a labda, ezúttal magyar időkérés. Bujka Barbara pattintott labdáját védi a kapus, véget ért az első félidő.

1-4. PERC: A ráúszást ezúttal mi nyertük, viszont nem jó a bejátszás a centernek. Náluk kontrát fújnak a bírók, Nagyon véleményes ítélet, a magyar lövés után a gólvonalon (vagy azon túl) volt a labda, végül nem ítéltek gólt. Jött a magyar kiállítás és a holland gól (5-1), szerencsére az emberelőnyt most mi is hamar kihasználtuk, köszönhetően Keszthelyi Rita remek lövésének (5-2).  Jön az ötödik holland emberelőny, Smit pedig belövi a negyediket is (6-2). A mieink távoli lövését védi a kapus, náluk Sevenich bombája kiköt az alsó sarokban (7-2).

I. negyed

5-8. PERC: A kapufa a hollandokkal van, utána viszont ők szabálytalankodnak támadás közben. A következő kísérletünk újfent pontatlan. Újabb magyar kiállítás, Smit pedig a felsőbe lő (3-0). Rossz a kezdés, Bíró Attila időt is kér. Megvan az első holland kiállítás is, a kiszorított helyzetből leadott Szűcs Gabriella lövés pedig a keresztlécen csattan. Jó védekezés a mieink részéről, majd végre megvan az első gólunk, Takács Orsolya ejtett szépen a kapuba (3-1). A távoli holland lövés kijön a kapufáról, de a kipattanót ők szedik össze. Megens lőhetett senkitől sem zavartatva, sajnos nem is puskázta el (4-1). Itt is, ott is hiba csúszik a támadásvezetésbe, Czigány Dóra pedig üresen lőhetett, de a kapus védeni tudott.

1-4. PERC: Rögtön magyar kiállítás néhány másodperccel a kezdés után. Kasó Orsolya két védést is bemutat, a mieink támadhatnak. Sajnos eredménytelenül, Smit pedig a túloldalon a rövid sarokba bombázott (1-0). Rossz a bejátszás Illés Annának, a hollandok pedig megint emberfórban támadhatnak. Kasó újabb bravúrt mutat be, de utána Stomphorst kilövi a hosszú felsőt (2-0).

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a női válogatott első mérkőzése a belgrádi kontinenstornán. A csoport további mérkőzésein két nagyon sima győzelem született. Görögország 27-3-ra győzött Portugália ellen, míg Oroszország gólt sem kapott, ellenben huszonkilencet lőtt Törökországnak.

Előzetes:

A tavalyi kazanyi világbajnokság kilencedik helye után új reményekkel, és nem mellesleg új szövetségi kapitánnyal, Bíró Attilával kezdi meg szereplését a női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokság A csoportjában. A csapat első ellenfele nem lesz könnyű ellenfél, ugyanis a Kazanyban ezüstérmes Hollandia vár a mieinkre a nyitónapon.

A nemzeti együttes felkészülése is jól sikerült, hiszen mindhárom mérkőzését megnyerve diadalmaskodott az első ízben kiírt miskolci Univer-kupán. A viadal előtti időszakról így nyilatkozott a szövetségi kapitány az M4 Sport felvezető műsorában:

Igyekeztünk a rövid időszakban mindent belesűríteni, úgy gondolom, maximálisan sikerült kihasználni mindent. A kínai egyhetes edzőtáborunk nagyon hasznos volt. A két Világliga-selejtezős vereségünktől nem estünk kétségbe, tudtuk, hogy az is a felkészülésünk része. Az Univer-kupa nagyon jól sikerült, de nem vagyunk 100 százalékosan elégedettek. Elsősorban védekezésben és az emberfóros játékban van még fejlődési lehetőségünk.

Bíró Attila célja, hogy már az Eb-n kiharcolja a riói olimpián való részvétel. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy a válogatott megnyeri a tornát. Ehhez nagy lépést tehet a csapat, amennyiben győz a hollandok, valamint kedden a görögök ellen. Mert így biztosan a csoport első két helyének valamelyikén végezne, úgy pedig könnyebb ágon lehetne eljutni az elődöntőig.

Amennyiben a lányok nem nyernek aranyat, akkor még a kvalifikációs tornán lehetőség lesz erre márciusban.

A női vízilabda-válogatott kerete az Európa-bajnokságon

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik