Gary Anderson (gary anderson, )
Sport

Darts-világbajnokság: Anderson megvédte a címét

Menyhei Csaba
Menyhei Csaba

sportújságíró. 2016. 01. 03. 22:06

Korábban a témában:

A 2016-os PDC darts-világbajnokság döntője a skót címvédő Gary Anderson, valamint az angol Adrian Lewis jutott be. A döntő legnagyobb kérdése az volt, hogy Anderson 2015 után ismét győzni tud-e, vagy Lewis harmadik világbajnoki címét is megnyeri.

A hét nyert szettig tartó döntőbe az angol Raymond van Barneveld legyőzésével jutott be, míg a skót szó szerint leradírozta Jelle Klaasent, a holland játszmát sem tudott nyerni.

A mérkőzést kiválóan kezdte Lewis, száz fölötti átlaggal hozta a négy legből álló első szettet. Utána Anderson magához tért, a kezdését először hozta, majd rögtön brékelt is. Gyorsan le is zárta a játszmát, 41-ről két nyíllal kiszállt.

A harmadik játszmában a Jackpot becenévre hallgató angol 16-ról kiszállt, a következő három játékot viszont a címvédő nyerte, így 2-1-re vezetett. A negyedikben is hozta a kezdését a Repülő Skót, méghozzá 121-ről kiszállva. Utána viszont 24-nél elszámolta magát, így Lewis négy elbukott leg után tudott ismét nyerni. Végül a szettet is sikerült hoznia, így az újabb szünet előtt 2-2-re állt a finálé.

Az ötödik játszmában csak úgy repkedtek a száznyolcvanak, egy végletekig kiélezett szett után már Lewis vezetett 3-2-re.

A hatodik szett két brékkel kezdődött, utána viszont Anderson a saját kezdése során kiszállt 60-ról, majd egy újabb brékkel 3-3-ra egalizált.

Az egyenlítés nagyon jót tett a skótnak, kétszer is elvette Lewis kezdését, majd az angol 36-ról nem tudta megnyerni a játékát. Ezt kihasználta Anderson, dupla tízzel már nála volt az előny. A folytatásban sem lassított, a nyolcadik játszmában esélyt sem adott az angolnak, így 5-3-ra elhúzott.

Lewis játéka nagyon szétcsúszott, de még meg tudott újulni. Ő is 3-0-ra hozta a játszmát, ráadásul 121-es kiszállóval jött fel 5-4-re.

A tizedik szettben megint fordult a kocka, most Anderson nyert három leget egymás után, így egyetlen szettre került a címvédéstől. Lewis nem adta fel, brutális tempóban haladt, és dobálta a tömeget, így életben tartotta a világbajnoki győzelemről szőtt álmait.

A tizenkettedik szettben Anderson kezdett, de rögtön elbukta a kezdését. Nem esett kétségbe, azonnal visszabrékelt. A sajátját hatvannal kezdte, de Lewis is csak nyolcvanhármat dobott. A skót kiszállt 170-ről, így egy legre került a győzelemtől.

Lewis kezdett, de a 170-es kiszálló nagyon megzavarta őt. Anderson 24-ről már nem hibázott, így megvédte világbajnoki címét a londoni Alexandra Palace-ban.

Eredmény – Darts-világbajnokság, döntő

Adrian Lewis (angol, 5.)–Gary Anderson (skót, 2.) 5:7 (3–1, 0–3, 1–3, 3–2, 3–2, 1–3, 1–3, 0–3, 3–0, 0–3, 3–0, 1–3)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Valencia's Brazilian defender Santos (L) vies with Real Madrid's Croatian midfielder Mateo Kovacic during the Spanish league football match Valencia CF vs Real Madrid CF at the Mestalla stadium in Valencia on January 3, 2016.   AFP PHOTO/ JOSE JORDAN / AFP / JOSE JORDANRonaldóék nem tudták kihasználni a Barca botlását
rob pallin (rob pallin)EBEL: sorozatban negyedszer is kikapott a Fehérvár