Sport

Túl nagyok a hokikapusok?

Eszméletlenül jól védenek, ezzel fel is hívták magukra a figyelmet.

Egészen elképesztő szezont produkálnak eddig az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban (NHL) játszó kapuvédők. Eddig 91,6 százalékos hatékonysággal teszik a dolgukat ligaszinten, ez minden idők legjobb mutatója e téren.

Ezt nem mindenki nézi jó szemmel.

Merthogy a hokit is gólra játsszák. Az NHL-ben az 1984-85-ös szezonban 7,88 találat esett mérkőzésenként. A mostaniban már csak 5,28. Három évtizede 12 játékos jutott el legalább 100 pontig (Wayne Gretzky 205-tel zárt) egy idényen belül, az utóbbi négy évben pedig összesen ketten. Ilyenkor konganak csak igazán a vészharangok a tengerentúlon!

A liga is mindent megpróbált annak érdekében, hogy újra záporozzanak a gólok: folyamatosan csökkentik a kapusok védőfelszerelésének összméretét, valamint már a támadó harmadok is nagyobbak, hogy ne kelljen túl sokat vesződni a korongfelhozatallal.

Ez azonban mégsem elég.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Nilsson a kapu elég nagy részét lefedi Fotó: Europress Fotóügynökség

És ez nem csak a jó védelmeknek, hanem elsősorban a kapusoknak köszönhető. A poszt maga rengeteget fejlődött az utóbbi években, elég csak megnézni egy 2000-es évek körüli mérkőzést és egy mostanit, hatalmas a különbség. A portások képzettebbek, sokkal atlétikusabbak mint korábban, a hajlékonyságuk is bámulatos.

Na, meg sokkal nagyobbak is.

Például a Tampa Bay ketrecét őrző Ben Bishop 201, a minnesotai Devan Dubnyk 198 centiméter magas. Az Edmonton svéd kapusa, Anders Nilsson 196 centije mellé 103 kilogramm társul.

Michael Salfino, a Wall Street Journal újságírója kiszámolta, hogy jelenleg az NHL-ben átlagban bő 188 centiméter magas, 91 kilós kapusok védenek. Ez a vizsgált 1983-84-es szezonhoz képest 6, valamint közel 14 százalékos növekedés.

Salfino megoldásként felveti, hogy növelni kellene a kapuk méretét.

A kevesebb találat azonban nem feltétlen tesz rosszat a bajnokságnak, a hoki ugyanis pont az a sportág, ahol egy kevés gólt hozó mérkőzés is lehet kifejezetten élvezetes a tempó és ütközések miatt. A kapusok is a jó védési hatékonyság mellett egyre nagyobb bravúrokkal szolgálják ki a közönséget és úgyis egy a lényeg: hogy a néző jól szórakozzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik