Sport

Doppingbotrány: az USA sportolói sem szentek

Itt van karácsonyra egy újabb ügy. Ezúttal főleg Amerika az érintett.

Az orosz atléták és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egyes elöljáróinak érintettségével kirobbant doppingbotrány után az Al Jazeera televízió ezúttal Amerikát, azon belül leginkább a profi sportokat rántja bele a mocsárba.

A “Sötét oldal” című ötven perces filmjükben nem kevesebbet állítanak, többek közt Peyton Manningről, a 2006-os NFL-bajnok, jelenleg a Denver Broncos irányítójáról, minthogy rendszeresen növekedési hormonnal növelte teljesítményét.

Az NFL-sztár természetesen tagadja a vádakat. A filmben amerikai gyógyszerészek vallanak arról, hogy piszok könnyű átjátszani mondjuk az NFL doppingellenőrzéseit. Bizonyos Charlie Sly azt állítja, Manning esetében is papíron a feleség, Asley kapta folyamatosan a szereket. Egy másik szakember konkrétan azt mondja, postán kiküldött gyógyszerekkel gyorsan és könnyűszerrel bárkiből szupersportolót lehet faragni.

Mondjuk ez az állítás erősen sántít, mert a sportágak többségében azért a nyers erőn, az állóképességen, vagy a gyorsaságon kívül más képességekre is szükség van a “szupersportolósághoz”. Mást ne mondjunk, Manning esetében azért a szemre, a ritmusérzékre, a döntési gyorsaságra, a begyakorolt dobó mozdulatsor tökéletességére, a taktikai repertoár ismeretére és tökéletes alkalmazására is szükség van, amit speciel növekedési hormonnal vajmi kevés sikerrel lehet befolyásolni…

A filmben minden esetre egy Delta-2 nevű szert emlegetnek és Manning mellett több NFL, MLB-játékost, olimpikonokat és Mike Tysont is hírbe hozzák.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik