Sport

Gördeszkások paradicsoma lett egy spanyol templom

A gördeszkások paradicsomává változtattak át egy elhagyatott spanyol templomot – számol be a Guardian.

Az észak-spanyolországi Llanera városában található százéves épület külsejében nem sokban különbözik a többi templomtól. Belülről azonban más a helyzet: a falak rikító színűek, a szószék és a padok helyén pedig rámpákat és csöveket helyeztek el. A templom átalakításán öt évig dolgozott egy helyi csoport.

A Santa Barbarát azért építették 1912-ben, hogy a helyi lőszergyár munkásai misére tudjanak járni. A spanyol polgárháború után azonban a gyár bezárt, ezért az épület is hanyatlásnak indult. A templomot ezután évtizedekig nem használták, ez a külsején is meglátszott.

Végül egy Fernández Rey nevű férfi bukkant rá a kihasználatlan építményre. Először üzletet akart nyitni a Santa Barbara belsejében, de végül gördeszka-rajongása miatt pályává alakíttatta át. A fedett skatepark nagy ötlet volt, hiszen a régióban rengeteg eső esik.

A projekt köré végül egy egész szervezet jött létre. Reyék adományokból finanszírozták az átalakításokat, és a terv híre hamar elterjedt az országban. A csapattal egy madridi utcai művész, Okuda San Miguel is felvette a kapcsolatot. A férfi azután szeretett bele az ötletbe, hogy látott egy képet a templomban deszkázó fiatalokról.

San Miguel végül a festmények terve mellett szponzori pénzt is hozott a fejlesztésekhez. A Santa Barbara díszítését ebben a hónapban fejezték be, így a templom a gördeszkázás igazi Sixtus-kápolnájává változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik