Sport

Elhalasztották az UEFA budapesti kongresszusát

uefa logo (uefa logo)
uefa logo (uefa logo)
A korábban tervezett március 23-a helyett május 3-án rendezik Budapesten az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) éves kongresszusát.

A halasztásról a végrehajtó bizottság határozott pénteken Párizsban, ahol szombaton a jövő évi Európa-bajnokság csoportjait sorsolják ki.

Az UEFA irányító testülete úgy véli, hogy a szervezet elnökének, Michel Platininek – akit a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai bizottsága október elején 90 napra eltiltott a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől – “joga van szabályszerű és korrekt eljáráshoz, illetve ahhoz, hogy tisztára mossa a nevét”. A végrehajtó testület egyelőre mögötte áll, ugyanakkor már készül arra is, hogy esetleg nélküle kell majd folytatnia a tevékenységét. Erre utal a kongresszus elhalasztása, mert azon már akár új elnököt választanának.

Az európai szövetség jelenlegi szabályai szerint három hónapnak kell eltelnie a jelentkezési határidő és a választás között, márpedig Platini helyzete csak január elején tisztázódik.Az UEFA-elnök a felfüggesztése miatt korábban fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely éppen pénteken utasította el azt. Határozatában ugyanakkor az szerepel, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás – amely január 5-én jár le – nem hosszabbítható meg. A FIFA etikai bizottságának eredeti ítélete szerint 45 nappal megtoldható lett volna az eltiltás. Ez esetben Platini nem indulhatott volna a FIFA elnöki posztjáért február 26-án, a CAS határozatával viszont erre még van esélye.

Első reakciójában Platini ügyvédje kifejtette: ügyfele elégedett a döntésnek azzal a részével, amely kimondja, hogy az eltiltása január elején nem hosszabbítható meg. Thibaud d’Ales szerint az elnök megelégedéssel vette tudomásul, hogy a CAS részben helyt adott kérésének.

Az etikai testület – a FIFA-elnök Joseph Blatterhez hasonlóan – azért tiltotta el Platinit október elején, mert a svájci államügyészség korrupció gyanújával nyomoz ellenük. A bizottság a jövő héten, csütörtökön és pénteken hallgatja meg a két sportvezetőt Zürichben, majd december 21-én hirdeti ki végső a döntését.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott a francia. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

Az ügyben a svájci rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert. A játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben a FIFA etikai bizottságának vizsgálati kamarája – a kiszivárgott hírek szerint – örökös eltiltás kiszabását kérte.

A francia sportvezető kommunikációs stábja múlt vasárnap bejelentette, hogy előkerült egy 23 oldalas feljegyzés, amely azt bizonyítja, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága már 1998 novemberében tudott a Blatterrel kötött megállapodásáról. Az UEFA első embere reményét fejezte ki, hogy ez a fizetési megállapodást tartalmazó feljegyzés bizonyítékként szolgálhat és igazolja az ártatlanságát.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított a február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének. Platini továbbra is szeretne indulni szavazáson, de a szervezet eseti választási bizottsága az eltiltása miatt egyelőre nem foglalkozott a pályázatával, így hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.

Pénteken az UEFA végrehajtó bizottsága foglalkozott a gólvonal-technológiának a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa Ligában történő alkalmazásával is. Végleges döntés a következő, januári ülésen várható, de Gianni Infantino főtitkár szerint “nagyon pozitívak a fejlemények”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik