Sport

Kézi-vb: erre nem találunk magyarázatot

Két napon belül két merőben ellentétes kimenetelű mérkőzés. Egy megsemmisítő vereség, egy kiütéses győzelem. Ki érti ezt?

Kézilabda történelem része az a ’90-es évekből származó televíziós felvétel, amelyen Laurencz László mesteredző az Építőkkel a Debrecen ellen elbukott Magyar Kupa-finálé után, a miért kaptak ki a lányok riporteri kérdésre hirtelen felindulásában azt a választ adta:

“Miért, miért? Mert kettessel kezdődik a személyi számuk.”

Később magyarázatot is adott a kijelentésére. Arra célzott, a női kézilabdázók labilisabbak, kiszámíthatatlanabbak, mint a férfiak.

A keddi, Montenegró elleni történelmi zakónak (32-15), majd a huszonnégy órán belüli feltámadásnak, az örök mumus, házigazda dánok szerda esti leiskolázásának (29-22) is csak ez, a lelki labilitás lenne az oka? Nem gondoljuk. Ellenben bárhonnan nézzük, nem találunk elfogadható magyarázatot a két mérkőzés közti példátlan játék-színvonalbeli különbségre.

“Úgy mentünk neki a meccsnek, hogy nem az eredmény számított, hanem hogy felálljunk a padlóról. Ez sikerült. A dánok minden lépésre volt válaszunk, gyorsan elbizonytalanítottuk őket. Nem volt üres beszéd a keddi vereség utáni fogadkozás. Csak jókat tudok mondani, messze nem volt annyi hiba, mint a montenegróiak ellen. Két nap alatt megmutattuk a két végletet”

A fenti mondatok Németh András szövetségi kapitány száját hagyták el a káprázatos siker után, ergo megkockáztatjuk, még ő is csak keresi az okokat, a magyarázatot. Reméljük megtalálja.

Ami biztos, míg kedden, kollégája Dragan Adzsics ellen kudarcot vallott, addig szerdán taktikailag leiskolázta Klavs Bruun Jörgensent, az új dán szövetségi kapitányt.

Németh még azt is mondta, reméli mostantól ebben a formában folytatják a vb-t. Szucsánszki Zita, a mezőny legjobbja meg azt nyilatkozta a szövetség honlapjának: “Úgy gondolom, hogy lemostuk a tegnapi szégyenfoltot, ma egy emberként harcoltunk, a stáb, a játékosok, a pályán lévők és a kispad is. Elindultunk egy olyan úton, amit szeretnénk folytatni.”

Mi is ennek szurkolunk.

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, A-CSOPORT, 4. FORDULÓ, EREDMÉNY:

MAGYARORSZÁG–DÁNIA 29–22 (15–12)
Herning, 12 500 néző. Vezette: Arntsen, Roen (norvégok)

MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Kovacsicz 2, Tomori 3, SZUCSÁNSZKI 8, SZAMORÁNSKY P. 5, Zácsik 2, Kovacsics 1. Csere: BÍRÓ B. (kapus), Szekeres, Triscsuk 3 (3), Görbicz 3, Bódi, Erdősi, Mayer 1, Planéta, Bulath 1.
Szövetségi kapitány: Németh András

DÁNIA: R. Poulsen – A. Pedersen 2, L. Jörgensen 3 (1), Holmsgaard 1, Skov, S. Jörgensen 4 (3), Fisker 1. Csere: Toft (kapus), K. Kristiansen 3, Gravholt 2, Bodholt, Burgaard 2, Okkels 1,  A. Hansen 3, Norgaard.
Szövetségi kapitány: Klavs Bruun Jörgensen

Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/4

Következő mérkőzésünk:
December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik