Sport

Kézi-vb: Felálltunk a padlóról, nagyon megvertük a házigazdát

Óriásit javult a válogatott teljesítménye a keddi mérkőzéshez képest. A továbbjutás már biztos.

Egy nappal a Montenegró elleni történelmi vereség után a házigazda volt a magyar női kézilabda-válogatott ellenfele a dániai világbajnokságon. Teljesen másik magyar csapat volt a pályán, a játék és a hozzáállás is tökéletes volt.

Az első félidőben Szucsánszki Zita szinte tarthatatlan volt, emellett a védekezés is nagyszerűen működött. Németh András jó ütemben cserélt kapust, Bíró Blanka is több védéssel tudott hozzájárulni a sikerhez. A félidőben három góllal mentünk, viszont az első két percet a fordulás után gyakorlatilag emberhátrányban játszottuk le. Ez sem zavarta össze a csapatot, szépen fokozatosan sikerült növelni az előnyt.

Az utolsó tíz percben Tomori Zsuzsanna góljával már tízzel is vezettünk. A dánok teljesen tanácstalanok voltak, többször is eladták a labdát. Görbicz Anita a második félidőben megmutatta, hogy miért ő a világ legjobbja, óriási gólok mellett kiosztott zseniális gólpasszokat is.

A győzelemmel a továbbjutás már biztos, a kérdés, hogy hányadik helyen megyünk majd a nyolcaddöntőbe. Folytatás péntek délután a kellemetlen stílusban játszó Japán ellen.

Eredmény – női kézilabda-világbajnokság, A csoport, 4. forduló

Magyarország – Dánia 29-22 (15-12)

II. félidő

26-30. PERC: Még kiszórják Szamoránskyt is, hetessel jöhetnek a dánok. Kiss jön a kapuba, de ő sem tudja védeni Line Jörgensen büntetőjét. Gravholt beállósból gólt szerez, de ez már nem oszt, nem szoroz. Planétától elveszik, de egy remek blokk után megint mi jöhetünk. Bulath rövidre leadott védését hatástalanítja Toft, Okkels is beköszön a végén (29-22). Nincs újabb gól, a hétgólos sikerrel megvan a továbbjutás!

21-25. PERC: Szamoránsky ziccert ront, Hansen gólt szerez, de nem adják meg, mert a dán kapitány már letette az időkérést jelző táblát. A meccsen először befújnak egy dán belemenést, Görbicz pedig büntet (26-17). Megint eladják a dánok, Tomori góljával pedig közte TÍZ!!!! (27-17). Hansen betalált, ahogy Görbicz zseniális passza után Mayer is (28-19). Eljutottunk oda, hogy mindenki lehetőséget kap. Érkezik Bulath, Planéta és Erdősi is. Skov megy ki két percre öt minutummal a vége előtt. Bulath is góllal szál be Planéta nagy passza után (29-19).

16-20. PERC: Magyar időkéréssel kezdődik az utolsó tizenöt perc. Görbicz kilövi a felső sarkot, hiába sáncoltak hárman is (23-15). Okkels megint szabálytalan beállós pozícióban, Szamoránsky pedig gólt szerez Görbicz óriási passza után, kilenccel vezetünk (24-15). Ziccerig játsszuk, de Bódi a kapufára pattint. Tíz perc után Hansen töri meg a dán gólcsendet. Szamoránsky valahogy összeszedi, de a lényeg, hogy bedobja, gyorsan jön a dán válasz (25-17). Line Jörgensen ellöki Tomorit, két percig előnyben játszunk.

11-15. PERC: Kristiansen ellépi, a túloldalon Tomori ejti át a kapust. Bíró is véd egyet, utána pedig Szucsánszki szerez labdát. HÉTTEL vezetünk, Szamoránsky eredményes beállósból. Megint eladják a dánok, teljesen megzavarodtak. Görbicz belelövi a kapusba, de Bíró is védi Pedersen szélről leadott kísérletét.

6-10. PERC: Először találják meg a beállóst, aki azonnal kiharcol egy hetest. Stine Jörgensen belöli, ahogy a túloldalon Kovacsicz is a szélről. Fisker fölé ejt, majd kiszórják két percre. Kovacsicz megint beviszi, de a kapufáról kifelé pattant a labda. Kristiansen emberhátrányban szerez gólt (19-15). Sajnos elkapkodjuk a támadást, Kristiansen pedig a lécre lő. Zácsik szépen beviszi, Toft véd de hetest fújnak. Triscsuk belövi a harmadikat is, megint öttel vezetünk (20-15).

1-5. PERC: Hat másodperc híján két percig hátrányban leszünk, Fiskerhez először jut el a labda a meccsen, ő pedig a rövid sarokba lő. Fent a játékvezetők keze, sajnos elveszítjük a labdát, ahogy a dánok is. Szucsánszki fölé bombáz, kiváló védekezés után Kovacsics értékesíti a ziccert (16-13). Kovacsicz a szélről tört be és Toft lábai között a kapuba pattintja a labdát. A dánok gólt lőnek, de nem adják meg a bírók. Emberelőnybe kerülünk, Triscsuk a második hetesét is belövi (18-13).

Fotó: MTI
Fotó: MTI

I. félidő

26-30. PERC: Zácsik ellépi, Holmsgaard pedig kettőre hozza fel a hazaiakat. Újra három a fór, Szamoránsky beállósból eredményes (14-11). Dán lábra pattan a labda, Szucsánszki pedig ihletett formában (15-11). Már passzívnál lőnek a dánok, de Burgaard pontatlan. Tomori kettétöri a kapufát, fél perccel a félidő vége előtt időt kér a hazaiak kapitánya. Egy keresztmozgás után Gravholt szerez gólt hat másodperccel a vége előtt, ráadásul Kovacsics Anikót kiküldik két percre (15-12). Tomori időntúli szabaddobását blokkolják, így három góllal vezetünk harminc perc után.

21-25. PERC: Line Jörgensen passzívnál leadott lövését hatástalanítja Bíró. Újabb gólt szerzünk, ki más mint Szucsánszki. Zácsik szerez labdát, az akció végén pedig Görbicz lő a sánc felett a kapuba (13-8). Magyar emberhátrány, Zácsik megy ki két percre. Stine Jörgensen értékesíti a hetest. Szucsánszki most fölé lő, Burgaard előnyben háromra csökkenti a dán hátrányt (13-10). A passzív előtt időt kér Németh András. Toft védi Tomori lövését és kiegészültünk. Újabb dán szabálytalanság a magyar kapu előtt.

16-20. PERC: Már az oldalvonalon túl szedik össze a labdát a dánok. Szucsánszki lövését védi Poulsen, ahogy Kristiansen kísérletét Bíró is. Szucsánszki már az ötödiket lövi Tomori passza után, hárommal megyünk (10-7). Kristiansen megveri Szekerest, és a kapuba lő. Szucsánszki zseniális, pokoli erővel leadott lövése köt ki a jobb felsőben (11-8).

11-15. PERC: Pedersen még előnyben megy be a szélről. Magyar emberelőny következik, de labdát veszítünk, Pedersen pedig belövi a ziccert (7-5). Szamoránsky ajtó-ablak helyzetét védi Poulsen, passzívnál pedig hátrányban Kristiansen lő gólt a világ végéről. Letelik az előnyünk, Szucsánszki rögtön betalál (8-6). Line Jörgensen ismét eredményes, kapust cserél Németh András, érkezik Bíró Blanka. Jön az első magyar hétméteres, Triscsuk belövi (9-7).

6-10. PERC: Line Jörgensen lövésébe csak beleérni tud Kiss, Szucsánszki szépen bepattintja a felsőbe. Tomori szenzációsan előzte meg Gravholtot. Hárommal vezetünk, Szucsánszki remekül kezdi a mérkőzést (5-2). Támadó szabálytalanság itt is, ott is. Újabb nagyszerű védekezés, majd Zácsik ejti át a kapust. Magyar kiállítás és dán hetes jön, Stine Jörgensen nem hibázik. Emberhátrányban is gólt szerzünk, Tomori Poulsen feje fölé lövi (7-3), majd Kiss mutat be egy védést.

1-5. PERC: Tomorit ellökik, megvan a meccs első sárgája. Szucsánszki góljával vezetünk, az első dán támadás során Stine Jörgensen egyenlíteni tud. Poulsen védi Kovacsicz lövését, de Skov kezéből kicsúszik a labda. Passzívnál Szucsánszki lő mellé, majd Zácsik szerez labdát. Jó a bejátszás a beállósnak, Szamoránsky is eredményes. Zácsik lendületből lő hatalmas gólt (3-1).

A keddi találkozóhoz hasonlóan ugyanaz a norvég bírópáros vezeti az összecsapást. A mienk zöld mezben, a házigazdák fehér felsőben és piros nadrágban. A csoport mai két mérkőzésén Montenegró simán legyőzte Tunéziát, Szerbia pedig öt góllal múlta felül az utolsó tizenöt percre elfáradó Japánt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Már a csapatok bemutatása zajlik, hamarosan kezdődik a találkozó Herningben.

Előzetes:

A magyar női kézilabda-válogatott két sima győzelemmel kezdte a dániai világbajnokságot, Tunézia és Szerbia sem okozott nagy problémát Németh András tanítványainak. Kedden aztán jött a hatalmas pofon, a Montenegró elleni 17 gólos vereség. A kiábrándító és lélektelen játék után 24 órával nem éppen egy outsider lesz az ellenfél, hanem a házigazda.

A dánok eddig mind a három mérkőzésüket megnyerték, sorrendben Japán, Tunézia és Szerbia ellen. A magyar válogatott ellen kiegyenlített az örökmérleg, huszonöt alkalommal nyertünk mi, hússzor ők, háromszor pedig döntetlen született. Legutóbb a tavalyi Európa-bajnokságon találkozott a két csapat, akkor emlékezetes módon nem tudtunk mit kezdeni az északiak vészkapusos játékával.

Német András a keddi Montenegró elleni mérkőzés után elmondta, hogy nem fog edzést vezényelni a szerdai mérkőzés előtt.

Edzés nem lesz a délelőtt, inkább leülünk, és megbeszéljük a történteket. Nem várok számszerű eredményt a szerdai mérkőzéstől, csak azt, hogy már Dánia ellen megtegyék a lányok az első lépést visszafelé a mélyből.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center-Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC)
Jobbszélsők: Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bódi Bernadett (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO KC), Planéta Szimonetta (Győri Audi ETO KC)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállósok: Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), Mayer Szabina (Fehérvár KC)
Balátlövők: Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Dunaújvárosi Kohász KA), Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélső: Erdősi Ildikó (Siófok KC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik