Sport

Toronymagasan a magyar csapat volt a legjobb az úszó-Eb-n

Tizenegy arany-, három ezüst-, egy bronzérem, két világcsúcs, öt Európa-csúcs, 48 ország között messze a legszebb eredmény – rögzítette a lényeget a magyar szereplést összefoglalva Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az izraeli Netánjában vasárnap zárult rövidpályás Európa-bajnokságot követően.

A tizenegy első helyezéssel toronymagasan végzett az élen az éremtáblázaton a magyar csapat, amelynek két húzóembere a hat aranyat és egy ezüstöt szerző Hosszú Katinka és a 30. születésnapját éppen Netanjában ünneplő, háromszor is győztes Cseh László volt.

A jövő nyári riói olimpia előtt, noha ott az úszóversenyeket majd ötvenes medencében rendezik, több mint biztató a sportág folyamatos eredményessége, hiszen a most 25 méteres uszodában remeklő magyarok már a nyári, kazanyi normálmedencés világbajnokságon is nagyszerűen teljesítettek. Az oroszországi vb-n kilenc magyar érem született, ott is Hosszú (2 arany, 1 bronz) és Cseh (1, 1, 1) vitte a prímet, s hozzájuk csatlakozott még Verrasztó Dávid (1 ezüst), valamint Kapás Boglárka (1 bronz) és Gyurta Dániel (1 bronz).

Netanjában Verrasztó és Bernek Péter is szállított egy-egy győzelmet, Kapás második és harmadik hellyel járult hozzá a magyar diadalsorozathoz, s a 200 méter mell londoni olimpia bajnoka, Gyurta is csupán egy embert engedett maga elé fő számában.

Túl azon, hogy Magyarország végzett az éremtábla legelején, az egyéni összevetésben a legjobb női versenyzőnek járó, 20 ezer euróról szóló csekket is magyar, a rövidpályán minden idők legjobb egyéni teljesítményével kirukkoló Hosszú Katinka vehette át a 18. rövidpályás Eb-n. A férfiaknál – derült ki a MÚSZ honlapjának anyagiakat is érintő összefoglalójából – Cseh László (3.), Gyurta Dániel (5.), Bernek Péter (7.), illetve a nőknél még Kapás Boglárka (9.) is pénzdíjas helyen zárt.

Az összkép azért is ígéretes, mert Hosszú világ- és Európa-csúcsai, Cseh kontinentális rekordjain túl a teljes magyar csapat összesen 13 országos csúcsot állított fel Izraelben.

Az éremtábla

 

arany ezüst bronz
Magyarország 11 3 1
Olaszország 7 5 5
Németország 4 2 1
Oroszország 3 7 7
Lengyelország 3 2 2
Svédország 3 2 2
Nagy-Britanni 2 7 2
Hollandia 2 3 4
Finnország 2
Belgium 1 3 1
Szlovénia 1
Ukrajna 1
Dánia 3 1
Izrael 2 1
Fehéroroszország 1 3
Franciaország 1 1
Izland 2
Törökország 2
Görögország 1
Horvátország 1
Írország 1
Litvánia 1
Norvégia 1
Portugália 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik