Sport

Tíz évvel a doppingvétsége után tiltottak el az orosz futót

A világbajnokságon szerzett bronzérmét egy mozambiki futó kapja meg.

Tíz esztendővel azután, hogy doppingvétségét elkövette, kétéves eltiltást kapott Tatyjana Andrianova orosz futó a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF).

Az IAAF honlapján tette közzé a hírt a 35 éves Andrianova fegyelmi büntetéséről. Az orosz atlétanő frissiben, új technológiával újraelemzett mintájából az derült ki, hogy 2005-ben az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt használt, így meg nem engedett eszközt igénybe véve nyert bronzérmet 800 méteren a tíz évvel ezelőtti finnországi világbajnokságon. A mostani IAAF-verdikt nyomán az érmet az akkor negyedikként végzett mozambiki Maria Mutola kaphatja meg.

Andrianova esete része a tavaly decemberben kirobbant orosz doppingbotránynak, amelynek nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét. A skandalumot a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételei indították el, amelyek az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a jövő nyári riói olimpián sem lehetnek ott. Az orosz sportági szövetség nem fellebbezett a döntés ellen, elfogadta tagságának felfüggesztését, egyúttal jelezte, mindenben együttműködik az IAAF által felállított öttagú ellenőrző testülettel, amelynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése a feladata.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik