Sport

Bekeményítettek az oroszok: sorra tiltják el sportolóikat

Két-két súlyemelőt és kerékpárost, valamint egy versenytáncost tiltott el doppingolás miatt az Orosz Antidopping Csoport, amelynek tagságát múlt csütörtökön függesztette fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).  

Az orosz szervezet – amelyet kötelezettség-teljesítés elmulasztása miatt szankcionált a WADA – a junioroknál bajnoki ezüstérmes Azamat Dzsiojev és a nemzeti kupán bronzérmes Szergej Zsuromszkij súlyemelőket négy évre tiltotta el, Dzsiojev ráadásul 2012-ben hasonló eset miatt már kapott büntetést.

A versenytáncos Andrej Huszev egyéves eltiltást kapott, ugyanakkor azt nem közölték, hogy Ivan Lucenko és Andrej Lukonyin kerékpározók büntetése mennyi időre szól, s azt sem, hogy az öt sportolónak milyen tiltott szerek használata miatt kell bűnhődnie.

Natalija Kosel, az Orosz Antidopping Csoport szóvivője azt mondta, ezeknek a büntetéseknek a kiszabását nem befolyásolja, hogy a szervezet tagságát felfüggesztette a WADA, a sportolók ügyében ugyanis még a WADA döntése előtt indult vizsgálat.

A tavaly decemberben kirobbant doppingbotrány miatt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) két hete felfüggesztette az orosz tagszövetségét, ez azt jelenti, hogy az orosz atléták nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon, s amennyiben a döntés nem változik addig, a riói olimpián sem lehetnek ott. Az Orosz Atlétikai Szövetség csütörtökön jelezte, nem fellebbez a döntés ellen, elfogadja a tagságának felfüggesztését, ugyanakkor mindenben együttműködik az IAAF által felállított öttagú ellenőrző testülettel, amelynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése lesz a feladata.

Az oroszok ötkarikás részvétele ugyanakkor még nincs kizárva, meg nem erősített hírek szerint azonban az már biztossá vált, hogy a márciusi fedettpályás-vb-n nem lehetnek ott az orosz atléták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik