Sport

Oroszország behódol a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek

Oroszország széleskörű együttműködés keretében alakítaná át doppingellenőrző rendszerét Vitalij Mutko sportminiszter szerint.

Az orosz politikus csütörtök este közölte, bármire hajlandóak annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetek által elvárt változásokat végrehajtsák doppingellenes rendszerükben.

Arra készülünk, hogy ha kell, újra hitelesítetjük a laboratóriumunkat, vagy egyéb reformokat hajtunk végre, esetleg új doppingellenes szervezetet hozunk létre. Széleskörű együttműködést tervezünk

– nyilatkozta Mutko.

A miniszter csütörtök esti nyilatkozata egyben üzenet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 27 tagú tanácsa felé, mely pénteki ülésén tárgyal az orosz doppingbotrányól. Ezen könnyen lehet, hogy szavazni is fognak az ország szövetségének (VFLA) eltiltásáról,

s amennyiben a büntetés mellett határoznak, az orosz atléták nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.Az eltiltást hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy független bizottsága javasolta, mely hónapokig vizsgálódott az orosz atlétikát alapjaiban megrengető, tavaly decemberben kirobbant doppingbotrány kapcsán. A Dick Pound vezette testület a szövetség eltiltása mellett a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyének visszavonását kérte, valamint örökös eltiltást javasolt öt versenyzőre – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára -, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára.

A WADA kedden aztán fel is függesztette a moszkvai labor engedélyét. Majd még aznap lemondott posztjáról annak vezetője, Grigorij Rodcsenkov, aki elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Csütörtökön pedig orosz delegáció utazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) irányító Thomas Bachhoz, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik