Sport

Richard Gasquet: Hogy mi jut eszembe Magyarországról?

A világklasszis francia teniszező Roger Federert tartja minden idők legjobbjának és alig várja a november 24-i Tennis Classicsot. Exkluzív interjú Richard Gasquet-val.

Miért fogadtad el a Tennis Classics szervezőinek invitálását?

Richard Gasquet – Portré

Született: 1986. június 18.
Születési hely: Beziers, Franciarország
Lakhelye: Neuchatel, Svájc
Családi állapota: nőtlen
Magasság/testsúly: 185 cm/75 kg
Edzői: Sergi Bruguera és Sebastien Grosjean
Ütőfogása: jobbkezes
Profi: 2002 óta
Jelenlegi világranglista-helyezése: 9.
Legjobb világranglista-helyezése: 7.
Tornagyőzelmei egyesben:
12

Több barátom is járt már a rendezvényen az évek során, és mind azt mesélték, hogy fantasztikus volt a hangulat. Gael (Monfils) többször is részt vett a minitornán, Jo (Wilfried Tsonga) és Gilles (Simon) is imádták. A szezon lezárultával nagyon jó egy kis levezető, ahol kicsit könnyedebben, más formában, de azért teniszezhetünk még. Budapestet egyébként is nagyon régen szerettem volna megnézni, állítólag elképesztő hangulat van esténként.

Ezek szerint először jössz Magyarországra?

Nem, egészen kis koromban jártam már itt korosztályos tornán, de profi karrierem alatt nem volt még alkalmam.

Mi jut eszedbe elsőként hazánkról?

Ugye most illene azt mondanom, hogy a kultúra és a zene… De őszintén szólva mindenki el van ájulva a magyar lányoktól, sokan úgy tartják, hogy messze a legszebbek a világon. Az éjszakai élet is híresen aktív, és a hagyományos ételeket se hagyjuk ki a sorból, nagyon sok magyar étterem van Franciaországban is.

Ismersz nagynevű magyar sportolókat ?

Most nagyon meg kell erőltetnem magam, de ha jól rémlik, a vízilabdacsapatuk legendás, igaz, a póló nem túl népszerű.

Milyen más sportágat követsz a teniszen kívül?

Szeretem a focit, már csak kötelességből is Montpellier-szurkoló vagyok. A második kedvencem a rögbi, Franciaország imádjuk. A világbajnokság miatt a közelmúltban még néha az edzéseket is ellazsáltam. Sajnálom, hogy nem jött össze egy nagy siker.

Jövőre Franciaország rendezi a labdarúgó Európa-bajnokságot. Mi a tipped a kontinensviadalra?

Nem bocsátkoznék jóslatokba, nálunk most nagyon átalakulóban van a futball. Egy nagy generáció kiöregedett, a fiatalok pedig bármikor berobbanhatnak. Az biztos, hogy többmillióan fogunk drukkolni nekik, ami biztos erőt ad a csapat számára. Bár ha magamból indulok ki, engem például sokszor lebénít ha hazai közönség előtt játszom.

Galéria
Fotó: Europress fotóügynökség

Ha nem teniszezőnek álltál volna, mivel foglalkoznál most?

Nehéz megmondani, olyan korán kezdtem. Mivel a szüleim is teniszedzők voltak, nekem ez automatikus volt. Az iskolában a rögbi volt a mindenem a tenisz mellett. Emlékszem, állandóan arról álmodtam, hogy én leszek a válogatott flyhalfja. De nem kizárt, hogy golfoznék – azt nagyon szeretem,

Hogy telik a szabadidőd?

Leginkább pihenek. Ha egy-két napnál többet tudok szusszanni, akkor a barátaimmal Párizsba utazunk szórakozni.

Főzöl vagy inkább elmész étterembe? Olvasol vagy leülsz a televízió elé?

Nem, nem főzök. Időm, kedvem de főleg tehetségem nincs hozzá. Odavagyok a jó éttermekért, a világ minden táját beutazom, sokat ki tudok próbálni. Olvasni nemigen van idő, inkább kicsit tévézek, olykor elmegyek egy moziba.

Mi a kedvenc ételed? Zene és a filmek terén mi a favorit?

A kedvenc ételem? Mindegy, csak sajt legyen benne. És persze a pizza, imádom. Zene? Sokáig a Coldplay volt, most már nem tudnék kiemelni semmit. Film? Ne viccelj, egyértelműen a Gladiátor.

Öt éve a top 30-ban szerepelsz a férfi teniszezők világranglistáján. Gondolod, hogy egyszer világelső lehetsz?

Másként nem lenne érdemes csinálni. Persze, jó lenne, de azért a teniszezőnek reálisan kell látnia a dolgokat. A mezőny rettentő erős, a nagy négyes illetve Stan (Wawrinka), sokkal stabilabbak a többieknél. Őket mind meg kellene előzni, ami nem lehetetlen, de nagyon nehéz.

Gasquet szenzációs fonák nyerője Washingtonban:

Mi a legnagyobb álmod karriered illetően?

A Roland Garros. Minden francia teniszező vágya, hogy megnyerje.

Mi volt életed legnagyobb kudarca?

Igazán nagy fiaskóra nem emlékszem, de otthon veszíteni mindig rettenetesen fáj. A hazai közönség előtt sokszor izgulok és ha idő előtt kikapok, azt nehéz feldolgozni. Egyszer a US Openen a selejtezőben leléptettek, akkor nagyon szégyelltem magam. De ennek már ezer éve.

Galéria
Fotó: Europress fotóügynökség

Grand Slam-tornákon és a Davis Kupában egyaránt versenyzel. Mi a különbség a két nagyszabású esemény között?

A Davis Kupa csapatsport, a hazádért harcolsz a barátaiddal a saját közönséged előtt. Nem engedheted meg magadnak, hogy rosszul, vagy rossz mentalitással játssz. A Grand Slam nagyon megerőltető, három nyert szettre megy két héten át, és elég egy rossz nap, már vége is mindennek. Komoly feladat fél hónapon keresztül fenntartani a koncentrációt.

Véleményed szerint ki volt a tenisztörténelem legjobb játékosa?

Roger Federer.

Miért?

Nem hiszem, hogy ehhez bármit hozzá kell tennem. Ő a legnagyobb és kész.

Ki az a játékos, aki ellen a legkeményebb volt játszani?

Nem tudok kiemelni senkit. Talán Nadal, mert vele szemben nincs ingyen pont, kicsit kiengedsz és véged. Továbbá Roddick, Safin, Federer. A legnagyobb játékosokkal emberpróbáló pályára lépni, de ezért szép a sport.

Ki a legviccesebb teniszező?

Monfils és Llodra. Kár, hogy Michel már visszavonult. Őrület, miket művelt a versenyeken. Gael is elképesztő figura, mindenki rajta röhög, ha bejön az öltözőbe.

Ki a legjobb barátod az aktív játékosok közül?

A franciák. Gilles, Jo, Gael, együtt nőttünk fel.

Magyarországon rengeteg szurkolód van. Mit üzennél nekik?

Azt, hogy nagyon várom már a Tennis Classics-ot, és remek mérkőzéseket fogunk vívni Sergiékkel (Bruguera).

A Tennis Classics-ra a belépőjegyek 16 000, 12 000, 9 000, 7000, 5000 és 3000 forintos áron már kaphatók a Ticket Express hálózatában, vagy online a www.tex.hu oldalon. Az eseményre jegyet váltók között a Tennis Classics együttműködő légitársaság-partnere, az Air France jóvoltából a helyszínen 2 db Budapest–Párizs–Budapest repülőjegyet sorsolnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik