Sport

Fa Nándorék nem értik mi történt, tovább nyomoznak

A május végén rajtoló Transat New York - Vendeé egyszemélyes vitorlásversenyen indulna legközelebb Fa Nándor, akinek hajója múlt szombaton árboctörést szenvedett a Transat Jacques Vabre (TJV) elnevezésű kétszemélyes viadalon.

A csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón a 62 éves, négyszeres földkerülő elmondta: a teljes mezőny 42 hajójának már nagyjából a fele a partra kényszerült, vagy külső segítségre, mentésre szorult. A 60 lábasok (IMOCA hajóosztály) között húsz vitorlás rajtolt el Le Havre-ből, de 11 nap után már csak kilenc van úton a brazíliai Itajaí városában lévő cél felé.

Fa Nándor szerint mindez részben annak a 20 éves tendenciának tudható be, hogy kispórolják a szükséges anyagmennyiséget a hajók többségéből, amelyek ezáltal nem felelnek meg a szabályoknak, követelményeknek.

Az illetékesek szemet hunynak a jelenség felett, mert olyan érdekekkel mennének szembe, amelyekkel nem mernek.

Hangsúlyozta: az ő hajójuk, a Spirit of Hungary (SOH) minden szabálynak megfelel, tehát az árboctörésük biztosan nem ezért történt, ám az okokkal kapcsolatban továbbra is csak találgatni tudnak. A felkészülés során Barcelonában leszerelték az árbócot, valamint a teljes kötélzetet, és elküldték ellenőrzésre a gyártónak, amely a visszaküldéskor azt üzente, hogy újabb 70 ezer mérföldet vitorlázhatnak vele.

A hajó a baleset előtt hetekig a lehető legnagyobb terhelésnek volt kitéve, és tökéletesen vizsgázott.

Az incidens minden előjel és magyarázat nélkül történt, azóta is próbáljuk megfejteni, mi történt. Egyikünk sem látott semmit, csak a nyomok, illetve a felidézett zajok alapján próbáljuk összerakni a képet, de semmi sem bizonyítható.

Az előzőleg fenn lévő négy vitorla árbocostul, kötélzetestül odaveszett, de a hajón csupán egyetlen apró karcolás esett. A jelenleg is Madeirán lévő hajótesttel kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek, de azok összességében több hónapot is igénybe vehetnek. A felújítás, illetve a tartozékok, alkatrészek pótlásának becsült végösszege nem publikus, ahogyan a magyar csapat költségvetését is titokként kezelik. Az árbóc nem volt biztosítva, mert ennek az alkalmankénti díja irreálisan magas, és egyébként sem bizonyítható, miért történt a baleset, tehát ilyen módon semmiképp nem tudnának pénzhez jutni.

Még nem értem haza, de már 10-12 olyan e-mail várt, amelyben több gyártó is felkínálta a segítségét, tehát meg tudjuk oldani az odaveszett alkatrészek pótlását, nagyjából fele áron, mintha újat kellene vennünk. Realitás, hogy tudjuk pótolni az árbócot, a kötélzetet és a vitorlákat is.

Fa Nándor és Perényi Péter számára további hátrány, hogy – mivel fel kellett adniuk a TJV-t – nem tudnak részt venni azon a december 6-án rajtoló versenyen, amelynek keretében visszatértek volna Brazíliából Franciaországba.

Az MTI érdeklődésére Fa elmondta, hogy továbbra is a május 29-én rajtoló Transat New York – Vendeé elnevezésű verseny a következő, amelyen indulni szeretne. Bár egyszemélyes viadalról van szó, Perényi is a csapat tagja marad, hiszen rendkívül hasznos munkát végez a technikai felkészülés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik