Sport

Bronzérmes a világelsőt is legyőző kardválogatott

A magyar férfi kardválogatott bronzérmet nyert vasárnap a budapesti Zarándi Csaba csapat-világkupán.

A MOM Sportban rendezett viadalon a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű magyar együttes a 16 között Iránt 45-32-re, majd a 8 között Olaszországot 45-30-ra múlta felül.

Az elődöntőben a magyarok nagy csatában, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron parádés vívása ellenére 45-43-ra kikaptak a világranglista ötödik helyén álló amerikai válogatottól. A bronzmérkőzésen a világranglistán második németek következtek, akiket 45-42-re legyőzve a dobogó harmadik helyére állhatott a válogatott.

A viadalon 24 együttes lépett pástra, a magyarok a 16 között kapcsolódtak be a küzdelembe. Az orosz és a román csapat tagjai gyászszalaggal a combjukon vívtak, emlékezve az Egyiptomból Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép katasztrófájának áldozataira, illetve a bukaresti szórakozóhelyen történt, halálos áldozatokat követelő tűzesetre.

A magyar csapat Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételben könnyedén verte Iránt, majd hasonlóan magabiztosan a világranglista-első olaszokat, igaz, az ellenfélnél nem vívott Athén olimpiai bajnoka, a szombati egyéni versenyen 10. helyezett Aldo Montano.

Az elődöntőben az amerikai együttes ellen Decsi pihent. Az ellenfél 15-5-re, majd 20-5-re is elhúzott, ekkor megkezdte a felzárkózást a hazai gárda, Somlai Béla, a szakág vezetőedzője pedig Szatmári helyett becserélte Decsit. Az utolsó asszóra Szilágyi Áron az ellenfél 40-32-es vezetésekor lépett pástra. London olimpiai bajnoka, az idei Európa-bajnok szenzációsan vívott, feljött 44-43-ra, ám a befejezés az ellenfélnek sikerült, így a magyar csapat a harmadik helyért vívhatott tovább.

A bronzmérkőzésen a németek ellen az első asszót Szilágyi 5-3-ra megnyerte, ám utána 25-22-re az ellenfél vezetett. Szatmári 8-3-as győzelemmel fordított (30-28), de a befejező ember, Szilágyi megint hátrányban lépett pástra (37-40). A Vasas vívója előbb kiegyenlített, majd 44-42 után a győztes tust is bevitte, így bronzérmet nyert a magyar válogatott.

“Örülök, hogy hazai közönség előtt sikerült bronzérmet szerezni. Az iráni mérkőzés jó bemelegítés volt, mert egyéniben már jönnek fölfelé a versenyzőik. Eddig nem volt tényező az iráni kardvívás, ám most már odateszik magukat” – mondta Somlai Béla, a férfi kard vezetőedzője az MTI-nek, majd a következő ellenfélről, az olaszokról megjegyezte, mivel az olimpián nem lesz csapatverseny, a fiatalokat helyezték előtérbe. A magyar csapatnak tavasszal a madridi világkupán is sikerült legyőznie az olaszokat, igaz, ott a döntőben találkozott a két együttes.

“Az olaszok elleni siker lendületet adott a fiúknak, és azt hittem, az amerikaiakat is legyőzhetjük. Az összeállítással is próbáltam sakkozni, de sajnos nem sikerült nyerni. A német nagyon jó, egységes csapat, nem véletlenül világ- és Európa-bajnok. Az, hogy a bronzmeccsen legyőztük őket, ráadásul ilyen csatában, nagy fegyvertény” – értékelt Somlai Béla, hozzátéve: tetszett neki, hogy amikor egy versenyzőnek nem ment a vívás, nem tudott szép tusokat adni, azért képes volt küzdeni, és ennek köszönhető a négy vívó bronzérme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik