Sport

A NOB-elnök szerint Blatteréket el kell felejteni

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) külső elnökjelöltben kellene gondolkoznia - véli Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A német sportdiplomata emellett a FIFA reformfolyamatainak felgyorsítását, elmélyítését, valamint a szervezet hitelességének mielőbbi helyreállítását javasolta.

Ami elég, az elég. Reméljük, hogy a FIFA-nál végre mindenki megérti, hogy nem maradhatnak tovább passzívak. Gyorsan kell cselekedniük, hogy minél előbb visszaállítsák a FIFA hitelességét, hiszen nem lehet a végtelenségig szétválasztani a sportág és a szervezet hitelességét – nyilatkozta csütörtökön a 61 éves sportvezető.

Bach azt követően mondta ezt, hogy a FIFA etikai bizottsága csütörtökön bejelentette, 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a szervezet elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) vezetőjét, a FIFA alelnökét.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A Platini mellett szintén elnökjelölt dél-koreai Csung Mong Jun hatéves eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetés kapott. Kilencvennapos felfüggesztés érvényes Jerome Valckéra is, a FIFA korábbi főtitkárát azonban már korábban menesztették posztjáról. A csütörtöki döntés nyomán jelenleg a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányíthatja a világszövetséget. Az UEFA vezetését pedig a spanyol Ángel Maria Villar veheti át.

A 79 éves Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában.

A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

joseph blatter (Array)
Fotó: Europress fotóügynökség

Hétfőn Blattert a FIFA legnagyobb szponzorai közül a Coca-Cola, a McDonald’s, a Budweiser és a Visa távozásra szólította fel, ő azonban jelezte, marad a posztján.

A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik