Sport

Valóságos mészárlás – Mányoki a Catalina-csatornát is átúszta

Mányoki Attila a Los Angeleshez közeli Catalina-csatornát is átúszta, méghozzá 11 óránál rövidebb idő alatt – derült ki abból a beszámolóból, amelyet újabb sikeréről juttatott el a magyar hosszútávúszó az MTI-hez.

Az extra teljesítményeivel nemzetközi hírnevet szerzett zalaegerszegi sportember alig két héttel azután állt helyt az újabb próbán is, hogy átúszta a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatornát. A Catalina-tengerszoros a negyedik állomása volt az Ocean’s Seven elnevezésű sorozatnak, amely a világ hét legnehezebben leküzdhető tengeri csatornájának meghódítását foglalja magába.

A 41 éves Mányoki a beszámoló szerint 10 óra 59 perc 40 másodperc alatt teljesítette a több mint 30 kilométeres távot a Saint Catalina-sziget és Los Angeles közötti szorosban. Itt is nagy kihívással került szembe, mivel roppant erős az áramlás, nagyon sok a cápa, amellett pedig éjszakai úszás is várt rá 18 fokos vízben.

Hétfő éjjel, nem sokkal éjfél után indult, s csaknem tizenegy órányi úszás után mondhatta el, hogy teljesítette az Ocean’s Seven negyedik állomását is. A beszámolójában így írt:

Nulla óra 29 perckor rajtoltam el, az első három órában jó iramot diktáltam, de ahogy hagytam el a sziget biztonságos területét, egyre inkább éreztem az áramlatot, mely szembe jött velem.

Megjegyezte, hogy nagyon lassan tudott haladni, a táv utolsó harmada már nagyon nehéz volt, az utolsó két órát pedig valóságos mészárlásként élte meg.

Tizenkét nap különbséggel megcsináltam a két legnehezebb átúszást a világon. Ilyen rövid időt még senki nem vállalt fel. Jó érzés, hogy képes voltam így is megcsinálni!

Az Északi-csatornát jövőre, augusztus első felében szeretné teljesíteni, a Cook-szorost pedig 2017 februárjában. Az utolsó állomás a Gibraltári-szoros lesz számára.

Mányoki Attila 2013-ban a La Manche-csatornával kezdte, majd tavaly – a világon tizenharmadikként – sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát, amelyet a természeti körülmények miatt a világ legnehezebb távjának tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik