Sport

Újabb magyar aranyak a maratoni kajak-kenu vb-n

A női kajakosok és a férfi kenusok párosversenyében is magyar aranyérem született a győri maratoni kajak-kenu világbajnokság vasárnapi napján: Csay Renáta és Bara Alexandra, valamint Kövér Márton és Dóczé Ádám is megvédte címét.

Az előbb célba érkező női duó a sportág történetének 50. magyar maratoni vb-aranyérmét gyűjtötte be a felnőttek között, a férfiaké az 51. a sorban. Kövér duplázott, miután szombaton, egyesben is ő diadalmaskodott, míg az egy nappal korábban második Csay pályafutása 16. elsőségét ünnepelhette.

Mindkét versenyszámban 26,1 kilométer volt a leküzdendő táv a kavargó, erős szélben, de amíg a nőknél 15 páros indult, a férfiaknál mindössze nyolc kettős vállalkozott a küzdelemre.

A győri Csay és a KSI-s Bara favorithoz méltóan már egy rajt utáni sprinttel az élre állt, s fokozatosan növelve előnyét az első futáshoz már úgy érkezett, hogy a riválisok közül senki nem volt még a közelében sem. A szurkolók nagy örömére a helyzet a folytatásban sem változott, a magyarok magányosan haladtak az élen, végső győzelmüket senki és semmi nem veszélyeztette, és szűk két óra elteltével ők érkeztek először a célba. A második cseh duó hátránya közel egy perc volt Csayékkal szemben.

A másik magyar párosnak, Miskó Noéminek és Braun Borókának nem alakult túl jól a verseny, ugyanis az első körben egy ütközés következtében beborultak a vízbe, s innen már csak a tisztes helyállás lehetett a céljuk. Ez aztán sikerült is nekik, hiszen a közönség űzte-hajtotta őket, így le tudták dolgozni a borulás során összeszedett hátrányukat, és nyolc ellenfelüket is megelőzve végül a hetedik helyen végeztek.

A férfi kenusok futama hasonlóan alakult, mint a szombati egyes verseny, amikor a végül győztes Kövér Márton különversenyt vívott az élen a spanyol Manuel Antonio Camposszal. Most Kövér és Dóczé duója a tavaly mögöttük második José Manuel Sanchezzel és Camposszal alkotta az élbolyt rögtön a rajttól kezdve. A küzdelem fordulópontját féltáv után a harmadik futószakasz jelentette, amikor a spanyolok a partraszállást követően jó néhány másodpercet eltöltöttek azzal, hogy kiborítsák a hajójukból a vizet, eközben pedig a magyarok elléptek tőlük. Amikor már mindkét hajó újra a vízen siklott, Kövérék előnye mintegy tíz másodperces volt, s ezt a folytatásban fokozatosan sikerült növelniük. A hajrá magyar szempontból már nem tartogatott izgalmakat, Kövérék magabiztos diadalt arattak.

A másik magyar kettős, Schmidt Richárd és Dóri Bence Balázs a két spanyol páros mögött negyedikként zárt.

A vasárnap délelőtti ifjúsági versenyek totális magyar sikert hoztak: a férfi kajakosoknál a Mayer Keán, Petró Erik duó nyert az Ács Péter, Erdőssy Csaba kettős előtt, míg a férfi kenusoknál Koleszár Zoltáné és Moldován Miláné lett az arany, Hajnal Jenő Kristófé és Takács Mihály Ároné pedig az ezüst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik