Sport

Bosszantó vereséggel kaptak ki a magyarok a vb-n

24.hu
24.hu

2015. 09. 12. 07:34

A nők 60 kilogrammos kategóriájában szereplő Barka Emese a negyeddöntőben, a szabadfogásúak 97 kilós súlycsoportjában küzdő Szmik Attila pedig a 16 között veszített nagyon szoros meccsen és esett ki a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján, így nem maradt magyar versenyben.

A nem olimpiai kategóriában szereplő Barka nem titkoltan éremért érkezett a kaszinóvárosba, az ehhez vezető úton pedig meg kellett volna vernie az Orleans Hotel óriási, 7500 főt befogadni képes arénáját majdnem megtöltő hazai közönség által tüzelt amerikai Leigh Jaynest.

A mérkőzésen szörnyen indult, az első körben pillanatok alatt a győztes hazai sportoló ugyanis lábfelszedés után gyorsan földre vitte ellenfelét, mögé került, majd pörgetett, s már 4-0-ra vezetett. Ekkor felsejlett, hogy Barka számára gyorsan szerte foszlanak az érmes álmok, ám a Ritter Diletta által edzett versenyző szépen összeszedte magát, s a folytatásban jól birkózott. Az első szakaszban többnyire Jaynes bal karját próbálta berántani, majd mikor ez nem járt eredménnyel derékról indult, s egy levitel utáni szép mögé kerüléssel 4-2-re feljött.

A második szakasz elején továbbra is nagyon aktív volt Barka, hosszú éveket kihagyott ellenfele pedig fáradni látszott, így nem volt meglepő, hogy még a periódus első felében a magyar gyors lábra támadás után ismét mögé került. A 4-4 később szerzett pontok miatt Barka Emesének kedvezett, aki ezután sokáig kézben tartotta a találkozót és frissebbnek is tűnt riválisánál.

Kevesebb mint egy perccel a vége előtt aztán az események magyar szempontból drámai fordulatot vettek, Barka ugyanis lábra támadásra szánta el magát, ám hiába szedte fel Jaynes jobb lábát, az amerikai szépen fogott vissza. Mindketten a szőnyegre rogytak, Barka szorította az amerikai lábát, míg ellenfele hátulról-oldalról karolta a hátát. Az amerikai közönség tombolt, szerintük ugyanis kedvencüknek már járt volna a két pont mögé kerülésért, ám csak szerintük, mert Barka nem engedett, így Jaynes nem kontrolálta a szituációt. Hosszú másodpercekig szinte meg se moccantak a versenyzők, a mérkőzésvezető aztán már mutatta, hogy álljanak fel, ám a két oldalsó bíró még várni akart, s fél másodperccel később az amerikai a magyar mögött volt. Érthetetlen módon négy pontot ítéltek Jaynesnek a mögé kerülés mellett a levitelért is, ám Ritter Diletta azonnal videózást kért.

A zsűri hosszan elemzett, majd arra jutott, hogy csak a mögé kerülésért kap pontot (4-6) az amerikai, így Barkának 20 másodperce maradt, hogy két pont hátrányt ledolgozzon. Rögtön neki is rontott ellenfelének, s kitolta (5-6), majd tíz másodperccel a vége előtt nagyszerű ütemben szedte fel a lábát, s már úgy látszott, mögé is került, de a jobb karja ellenfele alatt ragadt, aki pedig elforgott és bebillentette őt (5-8). Jaynes ezzel elődöntőbe jutott, ott viszont villámgyorsan kikapott, ami Barka búcsúját jelentette.

Kevéssel korábban Szmik Attila nyolcaddöntője jóval kevésbé volt mozgalmas, a vége viszont hasonlóan fájó lett a magyar tábor számára.

A csepeli birkózó a dél-koreai Kim Dzsae Ganggal küzdött meg a szó szoros értelmében a negyeddöntőért. A mérkőzésen tulajdonképpen végig a szőnyeg közepénél harcoltak egymással a felek, tolták egymást, mozgatták, igazi akció indításáig el se jutottak. A mérkőzésvezető az első szakaszban az ázsiai sportolót intette meg, s mivel Kim a következő fél percben sem csinált szinte semmit, Szmik jutott vezetéshez.

A pihenő után nem sokkal fordult a kocka, s Szmik kapott intést, s mivel ő sem tudott mit kezdeni ellenfelével, Kim egyenlített és később kapott pontja miatt vezetett is. A folytatásban a magyar akció kényszerben volt, mert az egyértelműen látszott, hogy újabb intés már nem lesz. Gulyás István és Ritter Árpád a szőnyeg mellől hangosan adták tanácsaikat. “Menj közelebb!, Tedd be a kart! Ne húzd ki onnan!” záporoztak az utasítások, ám Szmik nem találta a fogást és a lehetőséget, egészen az utolsó másodpercekig, amikor sikerült elkapnia ellenfele lábát, ideje azonban már nem maradt, hogy végig vigye az akciót. Ezzel ő is búcsúzott a küzdelmektől, miután Kim nem jutott négy közé.

“Nagyon közel volt, kár érte” – összegzett röviden Gulyás István szövetségi kapitány.

A szombati utolsó napon négy magyar szabadfogású, Molnár József (57 kg), Gulyás Zsombor (70 kg), Nagy Mihály (74 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) lép szőnyegre.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.