Sport

Egy századdal győzte le Bolt Gatlint

usain bolt (Array)
usain bolt (Array)

Megvédte címét 100 méteres síkfutásban Usain Bolt a Pekingben zajló atlétikai világbajnokságon.

Az egész világbajnokság legjobban várt száma előtt Gatlin tűnt valamivel esélyesebbnek, mivel két éve nem kapott ki senkitől, magasan vezeti a világranglistát (9.74 mp), míg a sérülésekkel is bajlódott Bolt hosszú ideje nem futott meggyőzően.

Az elődöntőben is az amerikai volt jobb: Bolt futama elején megbotlott, s 9.96 másodperccel tudott nyerni, míg Gatlin 9.77-et futott úgy, hogy a végén kiengedett.

A fináléban aztán 55 ezer nézőt előtt a várakozásoknak megfelelően kettejükről szólt minden: Bolt a rajtot magához képest jól kapta el, s az első ötvenen kevéssel volt csak riválisa mögött. A táv második felében végig együtt futottak, Bolt nem tudott elhúzni Gatlintől, sőt, az amerikai az utolsó tíz méterig vezetett, ám görcsössé vált, egy rossz lépésnél kissé megroggyant, ez pedig elég volt Boltnak a sikerhez, melyet 9.79 másodperccel szerzett meg a 9.80-nal záró Gatlin előtt.

Fotó: Europress fotóügynökség

A harmadik helyen két fiatal vágtázó, az amerikai Trayvon Bromell és a kanadai Andre De Grasse végzett holtversenyben 9.92 másodperccel.

Meglepetésre a szám korábbi két nagy alakja, Tyson Gay és Asafa Powell csak a hatodik és hetedik helyen ért célba, egyaránt 10.00 másodperccel.

A hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt kilencedik vb-aranyát szerezte meg, 100 méteren pedig a harmadikat, ami korábban csak Carl Lewisnak és Maurice Greene-nek sikerült.

Férfi súlylökésben az amerikai Joe Kovacs diadalmaskodott a címvédő német David Storl előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik