Sport

Vizes-vb: favoritjaink energiatakarékos üzemmódra kapcsoltak

Hosszú Katinka (Array)
Hosszú Katinka (Array)

Ahogyan azt már szerdán előrevetítette, Hosszú Katinka végül nem indult el csütörtökön 100 méter gyorson a kazanyi vizes-világbajnokságon. Inkább rápihen a 400 vegyesre és a 200 hátra. Gyurta 5. helyen jutott tovább 200 mellen.

A 200 méter vegyesen hétfőn világcsúccsal diadalmaskodott magyar versenyző szerdán 200 méter gyorson az ötödik lett, majd alig negyed óra múlva már a 200 méter pillangó elődöntőjében volt érdekelt, de végül a 13. helyen zárt. Amúgy Frederica Pellegrini is visszalépett.

Hosszú már ekkor jelezte, várhatóan visszalép 100 méter gyorson, hogy pihenni tudjon. Őt így legközelebb pénteken láthatja a közönség a 200 méter hát előfutamaiban. Ebben a számban kimondott célja, hogy megdöntse Egerszegi Krisztina 1991. augusztus 25. óta fennálló 2:06.62 másodperces országos csúcsát, amely 2008 februárjáig világrekord is volt.

Így indult a csütörtök reggel Kazanyban. Aztán:

200 háton Balogh Gábor a második előfutamban volt érdekelt. 1:58,55-el a 6. helyen végzett és ideje arra volt elegendő, hogy épp a 16. helyen jusson be a középdöntőbe.

200 női mellen Sztankovics Anna az 5. előfutamban ugrott a vízbe. 2:29,29-at ment, ami itt a 6., összesítésben a 26. helyre rangsorolta. Kiesett.

 

Gyurta Dániel elégedett volt délelőtti úszásával
Fotó: europress

A nap legjobban várt úszása olimpiai és világbajnokunké, Gyurta Dánielé természetesen. Gyurta arra készül, hogy egymást követő negyedik alkalommal is megnyerje a világbajnokságot. Valljuk be, ez nem lenne semmi, páran megpróbálják majd megakadályozni ebben. Dani nyugodtan tempózott a 4. előfutamban, amit 2:09,81-el meg is nyert.

Hogy kire kell figyelni a döntőben? Ott van mindjárt Dmitrij Balangyin. A kazah 2:09,75-el, azaz hat századmásodperccel jobb idővel nyerte az ötödik előfutamot. A hatodikban a német Marco Koch (2:09,12) csapott be elsőként a célba, de mögötte a brit Andrew Steohen Willis (2:09.35) és a kínai Mao Fej-lian is megelőzte Gyurtát, aki így végül az ötödik legjobb idővel jutott a középdöntőbe.

“Jól úsztam, épp ahogy elterveztem. Meglátjuk délután hogyan tudok menni és kiben mennyi maradt még” – nyilatkozta az M4-nek Gyurta a futama után. És valóban, a délutáni elődöntőben meglátjuk, milyen meglepetéseket tartogatnak a vetélytársak. Mindenesetre abban bízhatunk, Gyurta a világbajnokság előtt úgy nyilatkozott, 2:07-tel kell kezdődjön az ideje, ha címet akar védeni. Ergo, kell még legyen benne két másodperc tartalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik